Ytterligare några tankar kring ledarförändringen

Bloggkollegan försökte tidigare i kväll ge sin syn på dagens ledarförändring där klubben alltså väljer att redan efter fem matcher, bl.a. jumboplats i ligan via en ynka poäng inspelad och ligans just nu överlägset sämsta boxplay att entlediga headcoach Tommy Jonsson.

Som bloggen var inne på tidigare i dag att till sist segrade förnuftet, det går ändå inte att komma ifrån att dagens besked är både sorgligt och väcker så klart även en hel del frågor.

För det första dock positivt att man valde att försöka bryta den fantastiskt dåliga trend vi har med TJ i båset. Då tänker jag inte bara de fem inledande matcherna den här säsongen, räknar man in fjolårssäsongen faktiskt bara 73 poäng på totalt 57 matcher. Det snittet på 1,28 poäng per match i tävlingssammanhang är inte att leka med. Sedan sett till ekonomiska förutsättningar för föreningen i stort och sedan då att sportchefen i kombination med tränare specifikt att tillåtits bygga ett lag för spelsystemet ett gigantiskt stort djävla självmål.

GM Jocke Fagervall var inne på det tidigare i dag (intervju med VK) att det är ett misslyckande av föreningen, men i dag ett sammantaget rätt givet beslut at ta. Om än tungt och tråkigt. Nu kanske vi var en del som både trott och hoppats oavsett ”löften” om att Jocke inte skulle kliva ner själv i båset att det ändåskulle bli så. Men så blir det nu inte.

Den tillfälliga sportsliga lösningen stavas nu Markus Åkerblom tillsammans med (juniorsportchef och J20-tränaren) Jesper Jäger även om klubben säger att man omgående ska påbörja rekryteringen av ytterligare en tränare.

Att rangordna vilken av alla våra tränare genom tiderna som lyckats allra sämst så klart väldigt svårt, egentligen fyller det så klart ingen funktion i dag heller men jag kan ändå inte låta bli att nämna TJ i sammanhanget. Vill minnas att radiosportens L-G Jansson inte var helt lyckad när vi var upp och vände i dåvarande Elitserien, men på något sätt är det ändå i det sammanhanget man ska nämna honom.

Jag kommer nog aldrig någonsin glömma de åtta raka torsken i fjol, säsongens otroligt miserabla inledning eller hur otroligt uppgivna både killarna i båset som på isen såg ut nu senast mot nykomlingen Västerviks IK. Men jag är iaf glad att TJ´s tid är över och att det förmodligen kommer en betydligt ljusare och mer gröngul morgondag.

Så nu kan vi då uppdatera listan över våra tränare, sportchefer, VD och GM etc. under 2000-talet ännu en gång. Skulle något inte stämma, tveka inte utan skriv bara en kommentar så uppdaterar vi eftersom.

Säsong Tränare Ass tränare Sportchef Klubbchef/ GM
2016/17 Marcus Åkerblom Jesper Jäger Daniel Johansson Jocke Fagervall
2016/17 Tommy Jonsson Marcus Åkerblom Daniel Johansson Jocke Fagervall
2015/16 Tommy Jonsson Marcus Åkerblom Daniel Johansson Fredric Åkerblom
2014/15 Mats Waltin Patric Wener Fredrik Grönberg Fredric Åkerblom
2013/14 Jens Öhman John Lind Jimmy Blixt Fredric Åkerblom
2012/13 Jens Öhman Patrik Sundström Jimmy Blixt Mats Danielsson
2011/12 Håkan Wirtala Ingen ass Sportgrupp Johan Engman
2010/11 Jens Hellgren Ingen ass Jens Hellgren/Lars Molin B Hammarstedt/U Hjertstedt
2009/10 Kari Eloranta/Joakim Fagervall*) Peter Andersson/K Eloranta Arto Sirviö Bedros Sakayan
2008/09 Joakim Fagervall/Mikael Andersson*) Johan Thörnqvist/P Andersson Mikael Andersson Bedros Sakayan
2007/08 Joakim Fagervall Eje Nyman Mikael Andersson Bedros Sakayan
2006/07 Joakim Fagervall Eje Nyman Jan Karlsson Bedros Sakayan
2005/06 Alexander Beliavski Igor Matushkin Jan Karlsson Lars Björk
2004/05 Jan Karlsson/Lars Molin*) Ulf Andersson Jan Karlsson Ted Samuelsson
2003/04 Jan Karlsson Glenn Hedman Sportgrupp Robert Herrgård
2002/03 Randy Edmonds/Tomas Sandlin*) Tomas Sandlin Sportgrupp Peter Andersson
2001/02 Randy Edmonds Per Linerud Lars Molin/Sportgrupp*) Jörgen Wikström
2000/01 John Slettvoll Per Linerud Sportgrupp Patrik Östlund

*)Ersatt tränaren under säsong.

På den här listan saknas Hans Särkijärvi som tränare då han inför säsongen 2003/04 i mars 2003 skrev på för tre år, men avgick under märkliga former bara en månad senare. Han hann inte ens flytta till Umeå, än mindre starta försäsongsträningen.

* * *

De frågor som ändå väcks efter dagens besked är så klart bl.a. vilket förtroende som finns nu för sportchef Daniel Johansson och även vilket ansvar han egentligen ska ha för säsongsinledningen. Sedan då att man iaf tillfälligt väljer att behålla assisterande tränaren Marcus Åkerblom, utåt har man pratat om att hans område är just backarna och även då BP i special teams. Så här långt alltså 23 mål i baken och föga imponerande 52,63% i boxplay.

Nästa fundering blir så klart kring ekonomin och om klubben verkligen har råd med ännu en tränare, nu har man en GM i Jocke Fagervall som slukar en del av spelarbudgeten, en budget som möjligen inte är förbrukad men med tanke på skadorna och säsongsinledning finns det nog ytterligare några tröjor att fylla även där. Jag hade faktiskt både hoppats och trott att bästa lösningen ur klubbens synvinkel var att Jocke själv skulle ställa sig i båset, nu blir det någon annan och om bloggkollegan lanserade Jonas Rönnkvist får jag väl kontra med Micke Johansson som valde att självmant kliva av Vita Hästen strax innan seriestart.

Hur går dina egna tankar om dagens besked och vem hoppas du ska ta över, fältet som vanligt fritt.

2 thoughts on “Ytterligare några tankar kring ledarförändringen

 • 29 september, 2016 kl. 20:36
  Permalänk

  Tycker det är märkligt att Åkerblom är kvar med tanke på att det är hans ansvarsområden som varit det största problemet dom 5 första matcherna. Det bästa alternativet som jag ser det till dess att ny head coach är tillsatt är 1) att Fagervall tillfälligt klivit ner i båset 2) Jäger axlat HC rollen för jag tror att det behövs en ny röst i omklädningsrummet. Helt klart är att Jonas Rönnkvist skulle vara en dröm att få hit men tyvärr så stannar det nog vid en dröm, tror inte han är intresserad och skulle han vara det så har inte Björklöven råd med honom. Enda chansen är väl att han ser den STORA utmaningen i att en gång för alla få ordning på föreningen IF Björklöven, för pengar har han väl så han klarar sig efter Leos lekland försäljning mm. Micke Johansson känns för mig som ett i allra högsta grad oprövat kort kan bli både bra och katastrof. Har inte så bra koll på vad som finns tillgängligt på tränarfronten nu men hoppas då vid gud på att det inte blir typ Hans Särkijärvi, strumpan eller liknande.
  Så måste jag bara ”konstatera” att visst måste väl Dalle gjort sitt i Björklöven senast när hans kontrakt går ut efter säsongen. Han verkar inte ha någon koll och inga kontakter av värde i övriga hockysverige / SHL förutom div 1 då. En stilla undran då det gäller målvakterna är om dom inte kunnat prestera bättre med en målvaktstränare med bättre erfarenhet och kunskap än Steken, han måste ha varit en nödlösning. Till sist så tror jag tyvärr inte att vändningen kommer förrän vi får tillbaka några skade spelare och ett antal nya spelare på alla positioner.

  Svar
 • 29 september, 2016 kl. 20:45
  Permalänk

  Glömde att skriva, att jag lider med Tommy Jonsson, jag är helt övertygad om att han gjort allt han kunnat för Björklövens bästa men han har inte riktigt fått ihop det. Och vi som står utanför kan inte tänka oss vilken press man lever under när man hamnar i en sådan situation som han varit i. Det är inte många arbeten förutom tränare på elitnivå där man blir så uthängd om man inte kan få resultat för sitt arbete
  Så Tommy, stort lycka till i fortsättningen och hoppas att du hittar ett nytt lag då du fått återhämta dig.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: