Ytterligare en svensk till Perm

I veckan inleder Alexander Beliavski och Joakim Fagervall sitt arbete med det ryska andraligalaget Molot-Prikamie Perm. Till sin hjälp med fysräningen kommer man att ha ytterligare en svensk, nämligen Terho Nevalainen och bloggen tog ett snack med Terho innan avresan till Ryssland.

Hur kommer det sig att du blev aktuell för detta jobb?
– Sasja ringde mig och frågade.
 
Vad vet du om klubben?
– Inte så mycket just nu, bara att de satsar hårt för att komma in i KHL nästa säsong.
 
Vilken roll kommer du att ha där borta?
– Jag kommer att ta hand om fysträningen under de första sex veckorna.
 
Hur ser upplägget ut?
– De första tre till fyra dagarna handlar det om att skola in laget till vår träningsmetodik. Efter det är det träningsläger en vecka med mycket träning. Sedan rullar det bara vidare med både is och fysträning. Vi kommer att även spela några små turneringar.
 
Vad kännetecknar sommarträning med Terho Nevalainen, mysig beachvolley på en fin strand eller vad?
– Träning med tanke bakom allt vad laget och individen gör. Det blir jättetuff träning under dessa veckor för killarna, men de är professionella spelare så de vet vad som krävs.
 
Blir det ett annat upplägg för att det är just i Ryssland? Det känns som det skulle kunna vara lite mer lull-lull här kontra rysk brutal sommarträning?
– Nej, det gör det inte, utan det ska vara hög kvalitet men givetvis mycket mängdträning då det är frågan om att komma i gång på ett bra och effektivt sätt under en kort period.
 
Hur stor trupp har Perm just nu?
– Mellan 25 till 30 spelare.
  
Tar ni familjerna med er eller blir det mer som tre singelkillar på rövarstråt?
– Bara tre killar. Det blir bra.
 
Blir det att resa med Aeroflot eller hur tar ni er dit?
– Både SAS och Aeroflot. Det blir en säker flight.
 
Hur är det med ryskan? Kommer du klara dig eller kommer Sasja att få agera tolk?
– Jag har faktiskt läst ryska i skolan, och kunde till och med prata tidigare, men har inte praktiserat under de senaste åren. Några uttryck kan jag givetvis: Da. Självklart kommer Sasja att vara till stor hjälp där borta.
 
Dina övriga uppdrag då, vilka lag är du inblandad i för närvarande och finns det ytterligare något uppdrag på gång?
– Jag är bara Team Manager för U-18 Damlandslaget. Sedan hjälper jag några spelare med deras individuella träning under säsongen.
 
Över till lite annat. Din son Patrik lämnade Finland och kommer att spela med Malmö Redhawks kommande säsong. Många hade velat se honom i Björklöven. Tror du det hade varit en realitet om Löven lyckats behålla sin allsvenska status?
– Det är mycket möjligt.
 
Apropå dina andra uppdrag, när var du senast involverad i Björklöven och varför är du inte engagerad i dagsläget?
– När jag, Linerud och våran rådgivare Sundström tog hand om 87-gruppen producerade vi OS, VM, AHL, elitserie och SM-ligaspelare, 5 stycken från en och samma grupp. Vi gjorde väl inte allting fel utan även någonting rätt.
Sedan ringde John Slettvoll och ville att jag ska hjälpa till med sommarträningen för A-laget. Vi gick faktiskt till Elitserien efter första året med John i rodret. Björklöven måste ju redan ha bättre tränare eftersom de inte tillfrågar mig längre.
 
Vad tror du om den ”nya” Björklöven?
– Det är mycket att göra och jag hoppas att det finns folk som vet vad som ska göras i rätt prioritetsordning. Ungdomsverksamheten måste tittas över noga och det måste vara en noggrann planering för vad som ska göras och i vilken prioritetsordning.
 
Din åsikt om det "gamla" Björklöven?
– Man ska väl inte kritisera andra. Det finns väl inte så mycket mer att säga. Allt har redan manglats i lokala och riks medier. Man får dra egna slutsatser.
 
Lycka till och trevlig resa.
– Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: