6 matcher för Deilert

Aldeles nyss kom domen för det matchstraff som Alexander Deilert tilldömdes i hemmamötet med Västerås och som innebär att han missar de kommande 6 matcherna och inte är tillbaka i spel förrän den 24 november och mötet med Kristianstad hemma.

Alexander Deilert under sin förssa avstänging under SCA-cupen. Foto:Löven4Ever

Domen i sin helhet:

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn: Alexander Deilert
Förening: IF Björklöven
Adress: TEGSVÄGEN 20, 90433 UMEÅ
Matchdatum: 2019-11-01
Mellan: IF Björklöven – Västerås IK, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare Daniel Winge
Avstängningsperiod 2019-11-02 – 2019-11-22 – 6 match(er)
Böter 25 875:- betalas senast 2019-12-05


BESLUT

Efter match penalty i match mellan IF Björklöven och Västerås IK, HockeyAllsvenskan,2019-11-01, åläggs Alexander Deilert, IF Björklöven, följande straff för checking to the head:Avstängning fr.o.m. den 2 november 2019 t.o.m. den 22 november 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.Böter om 25 875 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.Avstängningen bedöms motsvara 6 matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en filmsekvens och ett yttrande från Alexander Deilert.
Anmälan: Med 3.36 kvar av den andra perioden är #25 i VIK (Bergman) på väg mot en lös puck vid långsargen i mitten av sin försvarszon. Han är först fram vid pucken och slår ut den med båda händerna på klubban, # 8 Deilert kommer då med hög fart och är aningen sen in i situationen.

Deilert spelar ej mot pucken utan delar ut en tackling med uppåtgående rörelse och träffar Bergman i ansiktet med sin axekåpa. Tacklingen är våldsam och medför stor skaderisk. Dock spelar Bergman vidare i matchen.

Alexander Deilert: Jag kommer mot VIK spelare #25 och ser tidigt att han ser mig åka mot samma puck. I sista sekund beslutar jag för att försöka gå på kropp men det är absolut inte min mening att skada eller träffa huvud med tacklingen. Jag är väl medveten om att det är en oschysst tackling och jag är djupt ångerfull att jag fullföljde den. Fötterna lyfter efter att jag träffar honom och det beror på att han inte förbereder sig för att bli tacklad och är väldigt låg i situationen. Det är väldigt svårt att avbryta en tackling när man har hög fart. Jag tycker spelare har ett ansvar att förbereda sig för att ta emot en tackling, då hade denna situation sett annorlunda ut.
Det finns olika aspekter jag skulle vilja att ni tar i beaktning när ni bedömer mig idag.

Jag blev otroligt hårt bestraffad min första avstängning på försäsongen mot MoDo 29/8-2019. Den tacklingen medgav både tränare Björn Hellqvist och Per Styf samt spelare Rosdal att den tog i bröstet och ingen armbåge var uppe. Även domare Pierre Schilken medgav vid samtalat efteråt att han tyckte att den var hårt bedömd och att han inte var helt säker på om den tog i huvudet eller bröst. Han tyckte i efterhand efter att hört våra versioner att det hade räckt med game. Men p.g.a. bristande videosekvenser så valde disciplinnämnden att gå på domarens version då domarna stod väl placerade. Jag trodde aldrig förseelsen skulle ändras till match-penalty i efterhand och tog mig därför inte tiden att samtala med varken spelare eller domare direkt efter matchen. Det hade kunnat räcka för att få en tydligare klarhet i vad som verkligen hände. Sen förstår jag självklart att ni måste göra er bedömning utefter det material ni har och det respekterar jag men i detta fall blev det otroligt fel.

Bristen på videosekvenser i hockeyallsvenskan är ett problem och ibland är det svårt för domare att se allt. Jag åkte själv på en hjärnskakning för en tackling rakt upp i huvudet mot Kristianstad borta den 6/10-2019. Den höll mig borta från spel i över 3 veckor men i den situationen missade domaren helt att se något och ingen anmälan gjordes trots att jag bad domaren titta på situationen.

Jag är som sagt djupt ångerfull och tycker att tacklingen mot Marcus Bergman är ett solklart match-penalty. Jag önskar bara att ni kan se helheten och inte bedöma mig hårdare som en återfallsförbrytare. Det har aldrig varit min avsikt att skada någon varken den första gången eller denna gång och jag är glad och tacksam för att ingen skadats. Jag har tagit otrolig lärdom av detta och jag vill aldrig sätta mig i denna situation igen.

Disciplinnämnden: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Alexander Deilert utdelade en tackling som träffade motspelaren i huvudet. Tacklingen bedöms vara våldsam, vårdslös och obehärskad och bör därför leda till en avstängning vars längd bedöms motsvara sex matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:Tacklingen träffar huvudet.Tacklingen utdelades med uppåtriktad kraft. Tacklingen medför mycket hög skaderisk.

Det är fråga om återfall i liknande typ av förseelse, se ärende D-SIF-008409Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar
Alexander Ramsay

13 thoughts on “6 matcher för Deilert

 • 5 november, 2019 kl. 15:31
  Permalänk

  Har personerna i Disciplinnämnden egen erfarenhet av ishockey? Eller kör dom med gissa, rita, lotta dom olika situationerna som anmäls Tycker inte tacklingen som Deilert utför är den grövsta som vi sett hittills i hockeysverige men han får det tuffaste straffet som lotteriinspektionen utfärdat.. Logiskt? I min bok NEJ..

  GÖR om GÖR rätt!

  OM vi ska ha en Disciplinnämnd så borde den rimligtvis innehålla personer som kan bedöma situationerna rättvist och oberoende samt att dom har någorlunda förståelse för idrotten!

  Svar
 • 5 november, 2019 kl. 16:30
  Permalänk

  Lotterinämnden har varit i farten igen, dom borde skämmas för det här straffet.
  Kan räkna upp ett tiotal ärenden som är betydligt värre där spelare friats helt eller fått mindre avstängningar men som väntat så kör vi lotthjulet om vilket straff som ska ges ut.

  Svar
 • 5 november, 2019 kl. 16:54
  Permalänk

  Herrejisses. Noll känsla och logik. De straffar folk bara på en höft och chans, inte konsekvensa över huvudtaget.

  Svar
 • 5 november, 2019 kl. 19:22
  Permalänk

  Riktigt bedrövlig bedömning av disciplinnämnden som att det här skulle vara det allvarligaste som hänt i Svensk hockey i höst, INTE. Dom är otroligt inkonsekventa i sina bedömningar både då det gäller vad dom ska titta på och vilka straff som delas ut. Finns många exempel att ta fram om det.
  Att dessutom Deilert ska straffas en gång till för att först Schilken ( No shit ! ) på isen tog ett fel beslut och sedan spär nämnden på det med en tre matchers avstängning utan att ha riktiga film sekvenser att titta på gör saken bara värre.
  Nej för Svensk hockeys skull så måste det göra något åt disciplinnämnden och även sitiationsrummet för SHL då.

  Svar
 • 5 november, 2019 kl. 19:29
  Permalänk

  6 matcher för Deilert för en dåligt genomförd tackling men idioten i båset i Djurgården kommer undan med 3? Ett bevis på att nämnden inte kan sitt jobb. Sila mygg och svälja kameler. Nästa instans kanske skall bli Wikegård. En till som inte har alla hemma.

  Svar
 • 5 november, 2019 kl. 23:58
  Permalänk

  Man blir så förbannad på detta jävla beslut!

  Svar
 • 6 november, 2019 kl. 10:15
  Permalänk

  Rätta mig gärna om jag har fel, men om jag inte missminner mig så fick väl Robin Jacobsson också 6 matcher + böter för tacklingen på Kim Karlsson? Dessa tacklingar alltså på samma nivå av straffet att döma? Helt sjukt..

  Svar
 • 6 november, 2019 kl. 16:01
  Permalänk

  Oj…. en ny lägstanivå på lotterinämnden? Generellt otroligt låg nivå på och väldigt godtyckliga beslut kan man tycka. Det silas mygg och sväljs kameler mest hela tiden. Någonting måste göras åt detta. En otroligt viktig instans verkar sakna helt förutsättningar för att klara sina arbetsuppgifter på ett tillfredställande sätt…

  Svar
 • 6 november, 2019 kl. 18:54
  Permalänk

  Disciplinnämnden … vilka personer sitter där ? nån som vet ?

  Svar
   • 6 november, 2019 kl. 20:33
    Permalänk

    Skulle vara mycket intressant att veta vilken kunskap om den moderna ishockeyn det där gänget besitter. Några namn känner man väl igen till exempel;
    Hans-Göran Elo som en gång i tiden landets mest utvisade hockeymålvakt, känd för sitt hetsiga humör läste jag i en artikel. Han spelade sin sista säsong 92 / 93.
    Stefan Persson vet vi väl alla vem han är, han slutade med elithockey efter säsongen 85 / 86.
    Ulf Lindgren gammal domare ( kanske med betoning på gammal numera ) fick guldpipan 1985 !!
    Christoffer Norgren och Fredrik Carlman är väl dom som har färskast erfarenhet av hur den moderna hockeyn är. Norgren som spelare slutade med elithockey 2014 och Carlman som varit linjedomare både nationellt och internationellt slutade 2015. Ordförande Alexander Ramsay och tjejerna i nämnden har jag ingen koll på alls. Jag också för mig att jag läst någonstans att Ulf Lindgren suttit i DN i 15-20 säsonger !! Och jag tror att flera andra också suttit ( för ) länge.
    Generellt känns det som att nämnden behöver omstruktureras med killar och tjejer som har hockeykunskaper från modern tid och förståelse för den hockey som spelas nu. Deilerts fall är inte det enda som man förvånats över. Kan tycka att DN borde vara en mix av spelare, ledare/tränare och domare som slutat i närtid och som väljs på t.ex max fem säsonger och inte på livstid.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: