Wallmark: – Green Devils är Sveriges bästa klack!

I dag möter ni forwarden Lucas Wallmark som siktar på att bli femte Löv i NHL, världens bästa liga. Efter tre säsonger i SHL med spel i såväl Skellefteå AIK som Luleå Hockey och landslagsdebut är det en taggad och motiverad lirare som i höst ska försöka slå sig in Carolina Hurricanes. Lucas pratar även gott om vår GM Fagervall och vidhåller sitt löfte om att i framtiden återigen dra på sig den gröngula tröjan.Tjena Lucas, hur är läget så här i slutet av juli och möjligen lite semester? – Hallå! Allt är bra med mig. Äntligen har sommaren kommit på allvar till Sverige och Umeå, så det är dumt att klaga just nu. Alltid kul att komma hem och träffa lite familj och vänner.

..och för en tid sedan blev det klart att du tar steget och flyttar över Atlanten till kommande säsong. Hur gick tankarna innan du bestämde dig? – Det var väl ganska självklart att jag skulle ta steget över till kommande säsongen. Det var tanken ända sedan jag åkte hem därifrån i början på förra säsongen.

..och när hoppas du då få debutera i NHL och med Carolina Hurricanes? – Jag ska se till att börja med att göra en bra Camp, försöka visa upp mig så mycket som möjligt där. Sedan hoppas jag ju såklart att det inte dröjer alltför länge innan jag får känna på NHL.

..men det är väl inte helt otroligt att det kan komma bli en del lir i AHL med Charlotte Checkers. Hur skönt känns det då med två svenska tränare i form av Ulf Samuelsson och Peter Andersson i båset? – Det ska bli kul med Uffe och Peter som tränare, jag har bara hört gott om dom så det känns superbra!

Det är inte så många med Lövenbakgrund som lurat i NHL, vet du vilka och hur coolt kommer det bli att tillhöra den rätt exklusiva skaran? – Skulle väl tippa på att det är.. Bullen, Peter Andersson, Peter och Patrik Sundström. Säkert någon fler också. Men självklart vill jag vara med i den ärofyllda skaran.

..det stämmer Lucas, men när går flyttlasset och har du löst allt det praktiska med boende etc.? – Flyttlasset går i september. Men mer än det vet jag inte. Inte klart med något boende eller så.

Hur och med vilka har du tränat nu under sommaren? – Jag har kört stora delar under sommaren uppe i Luleå med fystränaren Petter Pettersson. Sedan här på hemmaplan, har det blivit några timmar på IKSU.

Det har nu gått sex säsonger sedan du flyttade från Umeå, först då Skellefteå och nu senast tre säsonger med Luleå. Kommer du någon gång flytta hem till Umeå igen och dra på dig den gröngula tröjan? – Är det så länge sedan? Man börjar bli gammal.. Ha, ha! Jag har alltid sagt att jag en dag kommer att spela i Björklöven igen.

..och hur länge får vi hockeyfans vänta på det? – När det blir det vet jag inte men Löven är klubben i mitt hjärta.

Men brukar du försöka följa Björklövens matcher på lite distans iaf, kanske se någon hemmamatch i T3 Center eller möjligen de som visas på TV eller streamas? – Jag brukar försöka se så många matcher jag bara kan.

De senaste säsongerna har många lämnat för hockeygymnasium etc. på andra orter och hur gick dina egna tankar när du bytte Björklöven och T3 Center mot Skellefteå AIK och Kraft Arena? – När jag valde att flytta var Löven i brygga i och med konkurs-hot fanns, och jag kände att jag behövde röra på mig, så jag inte skulle fastna. Då hörde Skellefteå av sig. Så på den vägen är det.

Fullt förståeligt.. men nu till kommande säsong en del hemvändare i Jacob Andersson, Axel Ottosson, Isak Stenlund Ädelgran och till föregående säsong fick vi bl.a. hem Lucas Ekeståhl Jonsson från MODO. Vad har du att säga om dessa lirare och varför tror att du en del spelare börjar återvända till Löven igen? – Kul att se att många Lövenprodukter vänder hem. Björklöven är i dag en förening som vill framåt, så jag tycker det är helt rätt att många väljer att gå den vägen och vara med och hjälpa Björklöven uppåt.

..och hur ser du på den rätt rejäla satsning Löven nu gör med Fagervall som GM och Jäger som sportchef för juniorerna och även tränare för J20? – Jag har haft Jocke några säsonger i Luleå och han är en fantastisk bra ledare! Så jag tror att det är exakt vad Löven behöver.

Långsiktiga och uttalade målet för Björklöven är ju SHL, tror du klubben kan ta sig tillbaka igen och i så fall när? – Jag både hoppas och tror att Löven kommer ta steget tillbaka i finrummet, men det viktiga är att inte stressa fram något. Utan att försöka behålla sina lovande juniorer samt att lägga pengarna på rätt spelare. Vilket jag tycker dom försöker göra nu. Så det känns tryggt med Jocke som GM.

Nu har du gjort tre säsonger (tot 162 matcher inkl slutpsel) i SHL och även fått debutera i Tre Kronor. Minns du respektive debut och finns det någon särskild händelse eller har du nåt särskilt minne du kan berätta från respektive match? – Jag minns båda mina första första matcher i SHL samt Tre kronor. Min första match i Tre kronor gjorde jag två assist. Och vi slog Slovakien med 3-2 så det var en skön start på det äventyret.

Du har även en hel del juniorlandskamper på ditt CV, hur speciellt och stimulerande känns det att dra på sig den blågula tröjan och representera sitt land? – Jag älskar att spela i landslaget, det är något extra varje gång man får äran att dra på sig den tröjan.

Vad har du för konkreta råd och tips till unga hockeyspelare som har som dröm att göra den resa du gjort, bl.a. då SHL och landslaget Tre Kronor? – Under hela min barndom har jag alltid velat tävla vad det än är i. Är du och spelar tennis t.ex. så ger jag mig fan på vinna! Att aldrig ge upp. Försökt att ha så kul som möjligt hela tiden.

Nu ser vi 27, 23, 9 och 17 i taket i T3 Center.. när tror du nästa kommer upp och vems tröja tycker du att det borde vara? – Det är gäng legender som hänger där, så jag tror att även nästa tröja som hissas där är en legend. Han spelar numera i Björklöven och har #37. Jacob Andersson. Han har alla verktyg till att bli en toppback i svensk hockey.

Hur skulle din drömfemma se ut av de spelare du spelat med? – Oj, svår fråga. Jag har spelat med ett gäng bra spelare.. Men jag hade väl sagt, målvakt Joel Lassinantti. Backar Johan Fransson – Kristian Näkyvä. som forwards Hade jag valt att spela mellan Linus Omark och Linus Klasen.

Ingen dålig lina.. och har du något smultronställe du vill tipsa om, nåt man inte får missa i sommar? – Mitt smultronställe är min familjs stuga ute vid Norrbyskär. Jag ägnar stora delar av juli där. Fantastiskt vackert! Sen vill jag passa på att önska Björklöven ett stort lycka till i vinter och att Green Devils som vanligt visar att dom är Sveriges bästa klack!

Stort tack att du tog dig tid Wallmark, ha en fin fortsatt gröngul sommar! – Ingen fara, tack själv och tack för mig!

Johan Löf / AXELLÖF

Ståplats H och Green Devils från försäsongsderbyt säsongen 15/16. Arkivfoto: AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: