Waern:-Lövenfans bör skämmas!

I fredags publicerades på nytt en insändare som kritiserar Björklövens fans där skribenten menar att Lövenfansen generellt verkar leva i en machokulturbubbla där det inte verkar finnas någon gräns för vad som är okej beteende eller inte.

Megazone

Här har ni insändaren i sin helhet:

I torsdags for jag till T3 Center i hopp om att uppleva en härlig stämning när två av Sveriges mest klassiska hockeylag åter skulle mötas. Redan efter några minuter av första perioden insåg jag att det bara var att glömma.

Jag går inte frekvent på Björklövens matcher, men har genom åren varit på många matcher runt om i Sverige och har sällan upplevt den negativa stämning som rådde i T3 Center. Under hela matchen kommer det från Lövenfansens håll mer burop och arga vrål än vad det kommer påhejningar. De få gånger det rådde positiv stämning i hallen var när Löven gjorde mål, men majoriteten av tiden gör Lövenfansen inget annat än buar och häver ur sig ord som i de flesta andra sammanhang skulle få vem som helst att reagera och säga ifrån. Men i torsdags verkade allt vara okej på läktarplats.

Allt kulminerade efter Robin Jacobssons tackling i tredje perioden. Jag tror att samtliga på plats höll med om att tacklingen var ful och inte hör hemma på isen. Matchstraff med efterföljande avstängning är inget som någon kommer att argumentera emot, oavsett lagtillhörighet. Men det som utspelade sig på läktarplats verkar ha gått de flesta förbi, eller så är det normalt att bete sig som idioter när en går på hockey i Umeå.

På Björklövens hemsida står det att ”fyra minuter senare höll hela T3 Center andan när Kim Karlsson blev tacklad”. Jag var på plats och kan upplysa er om att det var få som ”höll andan”. Lövenfansen var i upplösningstillstånd och ljudnivån hade kunnat få taket att lyfta. Runt omkring mig stod vuxna män (ja, det är nästan uteslutande män) och hävde ur sig saker som ”Döda den jäveln”, ”Sopa ner han för fan”, ”Jävla fitta” och klacken skanderar resten av matchen om hur mycket de hatar Leksand.

Jag sa till den man som satt närmast mig att lugna ner sig med tanke på de barn som sitter runt omkring och han skriker i mitt ansikte till svar ”att jag skiter väl för fan i om det är barn här!”. Föräldern framför sitter desperat och försöker hålla för öronen på sina barn och lämnar matchen innan den är slut.

På andra matcher jag varit på kan det finnas ett fåtal personer som beter sig illa, men Lövenfansen verkar generellt leva i en machokulturbubbla där det inte verkar finnas någon gräns för vad som är okej beteende eller inte. Ett antal Lövensupportrar fortsätter även efter matchen genom att hänga över läktarkanten och skrika ut påhopp till Leksandsspelarna när de är på väg av isen.

Ett dåligt beteende på isen eller dåliga resultat rättfärdigar inte dåligt beteende på läktaren. Det är pinsamt att se och ni borde skämmas, även ni som står bredvid och inte säger ifrån. Tänk om all energi som gick åt till att bua, håna och hata hade lagts på att heja fram Löven i stället – vad trevlig stämning det hade kunnat vara!

Sara Waern

***

Senare i eftermiddag ger jag mina tankar kring insändaren, men även efterspelet.

Megazone

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: