Visionen: Sveriges mest älskade hockeyförening

Björklöven bygger om organisatoriskt genom att tillsätta en general manager som svarar gentemot styrelsen för det rent sportsliga medans VD/klubbchef framöver mer fokuserar på det rent affärsmässiga och ekonomiska.

Johan Löf / AXELLÖF

Jublande Björklöv under säsongen, vilka jublar vidare nästa säsong? Arkivfoto: AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Megazone– Vi behöver utveckla dagens organisation. Den ska bli både bättre och effektivare. Därför tar vi nästa steg i satsningen, säger föreningens ordförande Mikael Salomonsson till VK.

VK skrivare vidare rekryteringen av den nye vd:n/klubbchefen är nära förestående. Planen är att bygga vidare med en ny juniorsportchef med ansvar för juniorverksamheten som tillsammans med sportchef Daniel Johansson kommer att svara mot den nya general managern.

Målsättningen är hög. Björklöven ska vara i SHL, i Riksserien för damerna och ha ett lag i J20 Superelit säsongen 2019/2020.

Rent sportsligt verkar den här säsongen inte bli vad föreningens mål och visioner talade om men det förändrar inte något av målen på sikt. Visionen att bli Sveriges mest älskade ishockeyförening och därmed den självklara föreningen för alla som gillar ishockey har satts på pränt.

”Visionen ger oss identitet – det här är vilka vi är och står för.” står det i Björklövens arbetsplan. Det står också att visionen förutsätter kontinuitet och den kräver ett långsiktigt arbete. Just kontinuiteten är viktig i det fortsatta arbetar där det på många sätt inte handlar om att byta ut utan att behålla och förstärka.

– Vi måste bli bättre och vi tror att en delvis omgjord men också förstärkt organisation är nästa steg i den utvecklingen, säger Salomonsson.

Salomonsson uppger vidare att nuvarande sportchef Daniel Johansson kommer jobba vidare mot nästa säsong men att den stora skillnaden är att Dalle likt den blivande juniorsportchefen i fortsättningen kommer att vara direkt ansvarig mot den blivande GM som i sin tur blir ansvarig inför styrelsen. Den blivande juniorsportchefen kommer därför inte att tillsättas förrän den nya general managern har fått säga sitt i frågan.

– Det är rimligt att vår blivande GM också får vara med och ha ett ord med i laget om sina blivande underordnade, menar Salomonsson. Det betyder i klartext att det kommer att dröja ytterligare en tid innan det bestäms vilka som kommer att bli GM och sportchef över juniorverksamheten.

* * *

Vad tycker jag då om det här? Intressant att man stärker upp organisationen, och helt rätt att renodla VD/klubbchef mot det rent affärsmässiga och en GM som får ett övergripande sportsligt ansvar och under sig har de båda sportcheferna. Jag tycker det här lirar en del med mina tankar om ett sportsligt råd/sportgrupp som tar ut den sportsliga riktningen medans VD fokuserar på organisation, ekonomi och att jobba med att stärka varumärket. HÄR en repris på mina tankar kring att ta ut en tydlig gröngul riktning.

Frågan är dock om ekonomin finns för detta då man nu skapar ännu en befattning? Här har man ju ännu inte full insyn i årets räkenskaper, men innan styrelsen klubbat igenom detta kan man ju bara utgå för att det finns täckning. Allt annat vore ju självmål, och här känns det som att klubben stärker upp och på allvar rustar för att ta nästa kliv. I ett kort perspektiv borde dock så mycket som möjligt av ekonomin satsas på själva sporten.

För det kommer alltid avgöras på isen och till syvende och sist är det genom det rent sportsliga som vi eventuellt kvalificerar oss för SHL, det gör vare sig arenan T3 Center, klubbmärket på bröstet eller en General Manager allena.

Dagens besked att renodla tycker jag tyder på att klubben tar ett steg i rätt riktning, att GM sedan tillsätter den blivande juniorsportchefen fullt logiskt och helt naturligt. Där tycker jag det blivit plottrigt när den avgående VD Åkerblom de senaste säsongerna skrivit kontrakt med spelare när vi saknat sportchef eller som det då blir i framtiden dessutom en GM. Sedan tror jag en GM som med ett övergripande ansvar gör att verksamheten dels juniorbiten som John Lind tidigare ansvarat för (kanske väl ensam?) mer sammanfogas med A-lagets verksamhet till en enda verksamhet, än som jag upplever det i dag med två olika verksamheter men under samma tak eller klubbmärke.

Sedan så klart viktigt med gränsdragning vad GM kontra de olika sportcheferna ansvarar för och sedan vad som egentligen ska ligga på en GM, jag hoppas dock att det genom denna rekrytering än tydligare kommer fram vars klubben vill och även hur vi ska ta oss dit. Här handlar det även om att sätta krav på både spelare och ledare, sedan då genom utbildning och uppföljning se till se till att detta följs och att alla håller den satta gröngula kursen. Sedan så klart viktigt att hitta rätt personer med rätt bakgrund och kvalifikationer för dels GM-jobbet och som klubbchef/VD, men genom att renodla rollerna tror jag det blir betydligt lättare att hitta rätt personer. Enda lilla frågetecknet är ifall ekonomin tillåter en GM redan i dag, där har jag ingen insyn utan får likt övriga lita på styrelsen som väljer att ta detta kliv.

Hur går dina egna tankar kring den organisatoriska förändringen och att förstärka med en GM? Fältet som vanligt fritt, skriv gärna en kommentar..

Megazone

11 thoughts on “Visionen: Sveriges mest älskade hockeyförening

 • 13 februari, 2016 kl. 15:58
  Permalänk

  Har vi råd med en GM samt kicka TOMMY J dit pepparn växer?
  Nä tror inte det.. skulle satsa mina pengar på att få hit en kompetent tränare istället.
  Stannar Tommy J tror jag mesta delen av vår trupp kommer att försvinna både pga att Tommy sollar bort en hel del men även att många lämnar självmant.
  Hur än det blir så har ju sillyn börjat och ska bli otroligt intressant att följa vad som händer. Troligtvis en hel del.

  Svar
 • 13 februari, 2016 kl. 16:04
  Permalänk

  Med ny Vd och nu en GM så är förhoppningen även att ny tränare är på ingång!!!
  Ekonomin är nog bra annars skulle man nog satsa på en GM
  Bra ändå att VD:n inte blir involverad i värvningar och dylikt!!!

  Svar
  • 13 februari, 2016 kl. 16:08
   Permalänk

   *skulle man nog inte!!

   Svar
 • 13 februari, 2016 kl. 19:56
  Permalänk

  Är det behandling av Jon Palmebjörk som gör att alla ska älska föreningen? Eller är det andra värdegrunder som ska mätas?

  Svar
  • 13 februari, 2016 kl. 22:55
   Permalänk

   Men vad är det med följetongen Jon? Har han levererat sista två åren?

   Svar
 • 13 februari, 2016 kl. 20:41
  Permalänk

  Krister Olsson som VD är min våta dröm.

  Svar
 • 13 februari, 2016 kl. 21:14
  Permalänk

  John Slettvold som GM då jävlar är vi i SHL på 2år!

  Svar
  • 13 februari, 2016 kl. 22:07
   Permalänk

   Dom har ju inte ens orkat fråga om han kan hjälpa till på något sätt ens. Tror inte en +70 är intresserad av att jobba över 40 timmar i veckan. Kanske någon som inte kan något om hockey är mest intressant? Att personen inte har något förflutet i Björklöven är nog det viktigaste näst efter att saknar ishockeybakgrund.
   Jag är jävligt bitter och besviken.

   Svar
 • 14 februari, 2016 kl. 12:44
  Permalänk

  Jag är positiv till idén !
  Är dock inte lika positiv att Dalle ska få vara sportchef en säsong till,likaså ang TJ.
  Ekonomin lär dock inte finnas för att få bort båda eller kanske inte för en av dem och måste jag välja så får Dalle vara kvar.

  Svar
  • 14 februari, 2016 kl. 12:59
   Permalänk

   Måste vara bättre med Tommy ändå!!!
   ELLER??

   Svar
 • 14 februari, 2016 kl. 19:58
  Permalänk

  Bara ett under kan rädda klubben, ingen sportslig kvalitet någonstans på någon post, ungdoms- och juniorlagen saknar dessutom helt grundutbildning och fd sportchefen bromsade utveckling…

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: