Vi lever i en minst sagt märklig tid

Det gör vi verkligen. Vi lever i en tid där ingen vet när eller OM det ens blir spel när det är dags för kommande säsong. Eller om du får träffa din farmor eller mormor i sommar. Mitt i allt det där har vi klubbledningar, sportchefer och tränare samt för den delen också en hel mängd spelare som ska förhålla sig till OCH lösa ekvationen om och hur man överlever rent ekonomiskt, om inte Corona tar dig i förtid.. eller dina far-och morföräldrar. Jag har själv kanske haft utan att ha fått testa mig och det utan att fatta vidden av det, tills alls vår vän Adam Alsing lämnade jordelivet för denna farsot. Då blev jag rädd på riktigt för första gången. Han är blott tre år äldre än mig.. och fortfarande har vi klubbledningar, sportchefer, tränare och spelare som ska fatta förnuftiga beslut mitt i allt detta. Vilken ekonomi har man att förhålla sig till, vilken lön ska man erbjuda och kanske främst.. har man några säkra inkomstkällor?

Ändå har vi fans som skriker att det tydligen inte jobbas tillräckligt i klubbarna då man inte gjort klart med en slagkraftig trupp än. Ser exempelvis vi till topp fyra i hockeyallsvenskan den gångna säsongen så ligger ettan Björklöven just nu på sju kontrakterade backar (Brasklapp på Cooper), sju forwards och ingen tränare. Tvåan MODO har två målvakter, fyra backar och nio forwards och en men knappast två tränare. Trean Timrå har bara EN femma. Två backar och tre forwards, men väl full ledarstab. Fyran BIK Karlskoga ligger nog bäst till ent antalsmässigt med nära på en full trupp med en målvakt, åtta backar, 12 forwards och både headcoach och assisterande klar.


Kommer vi få se tuffa toppmatcher mellan Björklöven och MODO även kommande säsong? Foto: Lucas Norlin

Tittar vi närmare på Björklöven så startade man idag supporterinsamlingen som årligen samlar in stora mängder pengar som brukar täcka en spetsspelare. Över 144 000 kr insamlade den första, dagen. Det är vansinnigt bra. Där säger också Per Kenttä följande. – Vi för intensiva diskussioner med några spelare som jag är säker på att alla Björklövenfans vill se i gröngul matchdräkt när säsongen 2020-2021 startar. Nu behöver vi supportrarnas hjälp för att landa en signatur och göra honom till årets Supporterspelare men det är snabba puckar som gäller. Här vet vi också att det jobbats intensivt likt i andra klubbar och att saker kommer att hända de närmaste dagarna. Någon skrev att Olle Liss ska vara klar, men det borde vi ha hört om.

Det är även Timrås sportchef Kent ”Nubben” Norberg inne på i ett form av svar till den till MODO flyende Sebastian Olsson, att om plan A går i lås ligger man bättre till än i fjol. Olsson så sin sida menade att han valde MODO lite för att Timrå inte visade tillräckligt intresse.

Ni vet den Olsson som såg det som liten skamfläck på meritlistan att ha spelat i Björklöven? Samme Olsson som vi tydligen var intresserade av nu, men som valde bort oss för att vi just är löven. Skönt att någon vågar tycka till.

Sen blir det förstås intressant hur Timrå ska lyckas med en plan som gör att man ligger bättre till än med Jonathan Dahlén & Co i laget? Blir otroligt intressant att följa. Dahlén sen är ju intressant att följa, aktuell för typ alla lag. Färjestad ett tag, men senast klar för Örebro härom dagen. Där snackar vi massiv budgivning.

Fredric Andersson och Jacob Ragnarsson kommer kunna fortsätta kramas kommande säsong. Bägge har kontrakt. Foto: Lucas Norlin

Massiv budgivning är ju något vår sportchef Per Kenttä fullständigt är främmande till. Han erbjuder vad han avser en spelare är värd och erbjuder sen en plats på resan mot SHL. Om sen AIK (läs ex Weigel) eller MODO (Läs ex Svenningsson) erbjuder närmare 50 % mer i lön så får det vara så. Då backar han från den auktionen, vilket är helt rätt i min bok som jag varit inne på tidigare. Skarpsvärd på blt nämner ett rykte om att Södertäljes Ludwig Blomstrand ska vara aktuell för både Björklöven och MODO. Ser honom gärna i Björklöven, men är MODO med i bilden så ökar löven med närmare 50 % och då hamnar han väl där, om nu ryktet skulle stämma. Sen kan jag tycka att Blomstrand skulle vara ett ypperligt förvärv, dels av att vi behöver mer tyngd mot kassen och sen att det skulle finnas en uppsjö av intervjufrågor om mötena i Umeå den gångna säsongen.

Fredric Andersson och Ludwig Blomstrand skulle alltså kunna bli lagkamrater? Foto: Lucas Norlin

Tittar vi sen snabbt på AIK var den storklubben en av de
stora vinnarna av Corona-pandemin som med stor risk trillat ur Hockeyallsvenskan med den sämsta poängen någonsin av ett bottenlag. Nu räddas man av just Corona och får hux flux in en miljardär som strör pengar över klubben. Hur skevt blev inte det? Fler vinnare var ju Kristianstad , Leksand och Oskarshamn. Det senare som ryckt i det mesta av de flesta bra spelare från en gångna säsongens hockeyallsvenska. Nöp ju också vår Joe Cannata, men vi får väl se om han får samma fanskara som sjunger hans namn.

Om vi kliver över på MODO så sker det ju något märkligt och intressant där.
Ett grymt lag likt Björklöven ifjol, men med tydligare toppar som nu alla
norpats av andra klubbar. Många har avancerat uppåt, men vissa har vänt
”hem”(Läs Henrik Björklund). Sen kan man fundera om tappen eller Björn Hellqvists uttalanden i media som rönt mest intresse? Från början kändes det som en liten Zlatan-grej att göra sig omöjlig för att få gå vidare och sen har det ju fortsatt. Modos sportchef Fredrik Glader svarade, och sen har det liksom pågått. Sanny Lindström gav sin in i leken och tycket si och så och citerade bl.a. Hockeypuls. –Jag har ingen aning, vi har inte haft kontakt då kommunikationen är bristfällig. När jag inte vet hur laget byggs är det svårt att ha en målsättning, jag vet inte hur stor budget vi har heller.
Hellkvist fortsätter: -När agenter ringer mig bollar jag vidare till Fredrik Glader. Jag vet ju inte hur involverad jag är när vi inte kommunicerar. Känns som att Sanny tar ett tydligt parti här. Vet inte om jag håller med.

En tanke slår mig ganska snabbt. Tänk OM det faktiskt stämmer det Hellqvist säger? -Jag har inte pratat med Fredrik Glader och Johan Widebro och dessutom får jag inte uttala mig. Mina uppgifter efter lite grävande är att Glader värvar laget helt efter eget huvud utan att Hellqvist får ha åsikter och då förstår jag helt plötsligt varje ord som kommit ut Björns mun. Han är förstås ingen idiot. Han bränner inte sin karriär pga. att han är tömd. Det var ett första steg utan att riktigt säga sanningen. Ett modernt lag skapas i min värld i ett sunt samarbete mellan sportchef och tränare, i en möjligaste mån det går. Här verkar det kanske inte riktigt vara så.

Ja, utöver att ett antal riktigt bra hockeyallsvenska lag blev blåsta på
konfekten när säsongen avslutades i förtid och att lagen utöver eventuella
avancemang nu brottas med plundring av spelare och tuff ekonomi, kan man ju fråga sig hur vissa fans kräver anställningar, när andra företag måste permittera och i vissa fall säga upp personal och kanske än fler som går i konkurs?

Vi lever som sagt onekligen i en märklig tid just nu, på flera olika sätt.

Hur tänker ni om allt ovanstående? Låt oss snacka hockey. Skriv en kommentar..

5 thoughts on “Vi lever i en minst sagt märklig tid

 • 18 april, 2020 kl. 12:47
  Permalänk

  Såklart Björn och Glader har haft kontakt. Olhaver och Sveningsson är ”Björns” spelare och Olhaver refererade till Björn när han skrev på. Björn ljuger för att göra sig mer omöjlig.

  Svar
 • 18 april, 2020 kl. 13:05
  Permalänk

  Sitter lugnt i båten. Vi har kenttä

  Svar
 • 18 april, 2020 kl. 14:01
  Permalänk

  En av de bästa och mest nyanserade texter om läget idag. Tack.

  Svar
 • 18 april, 2020 kl. 14:26
  Permalänk

  Rykten gör gällande på många sätt. Men i mina ögon är tränarna det första jag vill ha i hamn. Hur många spelare signar kontrakt utan att ens veta vem som skall leda laget?

  Svar
 • 19 april, 2020 kl. 10:52
  Permalänk

  Skulle inte vilja vara i Gladers kläder just nu, relativt lite rutin som sportchef. En tränare som gör sig omöjlig, press från supportrar, sponsorer, ledningen, galen spelarflykt osv. Tror och hoppas han blir så pass pressad att han kommer överbetala för spelare. Gärna några ”stjärnor” som är slut.
  Men framför allt bli de extremt spännande att se vad vi få för lag😁 vem blir supporterspelaren nu? 300000 för en publikfavorit känns extremt billigt! Men förmodligen behövdes det extra krut utöver vad som fanns i budgeten. 25K/mån på Coopers kontrakt känns ganska rimligt efter veckans rapporteringar. Alter 2 Liss, alt 3 Någon ny

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: