Vi brukar tala om 90/10 och att vi kan unna oss 10% glitter!

Efter ett kortare uppehåll i morgon dags för ny hemmamatch mot Almtuna, på fredag sedan Leksands IF. Det var ett tag sedan vi körde en avstämning med sportchef Fredrik Grönberg här kommer därför en intervju med honom bl.a. om säsongsinledningen, tankarna kring Trotter/Goumas och Supporterspelaren.

Hej Fredrik, hur är känslan så här långt in på säsongen med bl.a. 22 p på 16 matcher och just nu plats 10 i tabellen? – Vi är självklart inte vara nöjda med det resultat vi summerar ihop just nu. Vi har dock en tydlighet i det vi gör och vad som är vårt mål. Vår ambition att flytta fram positionerna och vi gör genom hårt arbete varje dag saker som tar oss framåt.

Inför säsongen var ni tippade i toppen, du själv har pratat om att det känns märkligt att sikta mot annat än finalen. Hur tungt kändes det då med bara fyra min kvar borta mot Tingsryd i jumbomötet och underläge 0-2? – Ja, såg att någon expert hade rankat oss som femma efter grundserien. Vi kliver alltid in med ambitionen att vinna varje match och självklart blir vi frustrerade och besvikna varje gång vi inte vinner. Det här är en tävling och idrott på den här nivån går ut på att vinna. Att då inte sikta på den final som finns i slutet är inte seriöst, oavsett vad andra säger om dig. Såg inte den matchen som definierande eller avgörande för något annat än de tre poäng vi tävlade om. Vi hade vid det tillfället redan inlett en rad olika processer för att ”laga det som var trasigt”. Larmet hade redan gått.

Där och då kändes det som att hela havet stormade och vad som helst hade kunnat hända vid förlust, nu 13 poäng senare ser det klart ljusare ut. Vill du säga att krisen är över och att vi numer är på rätt väg? – Du kan aldrig luta dig tillbaka och bli defensiv. Din attityd betyder allt, den avgör hur dina resultat kommer att bli och hur vi kommer att må. Vi talar om att hela tiden vilja utvecklas och bli bättre, om det hårda arbetet och prestationen – såväl lag som individuellt.

Hur tänker du i stort kring det offensiva spelet med ex.vis 37 mål framåt och ca 13% i PP? – Inledningsvis var vi alldeles för dåliga på att ta betalt för det skott och spelövertag vi hade i matcherna. Vi var därtill väldigt tröga i vårt PP-spel och då speglar det av sig i såväl statistiken som i poängskörden. Naturligtvis har vi högre förväntningar på vårt offensiva spel och vi vet att vi har kapaciteten, något vi de senaste omgångarna hittat mer rätt i.

Men om vi kort reflekterar kring lagets inledning gentemot målsättning och de krav och förväntningar som finns. Vilket ansvar har du sportchef, coacherna i båset och ytterst spelarena för ansvar i detta? – Under en säsong kommer du alltid in i dåliga perioder, det gör alla lag. I det har man ett gemensamt ansvar att ta sig igenom. Utmaningen för många ligger i att behålla lugnet och framförallt lojaliteten. I Björklöven står vi alltid upp för varandra och är lojala mot de beslut som är fattade. Som individ, oavsett om du är spelare, tränare eller styrelsemedlem ansvarar du inte bara för din egen prestation utan förväntas även sträva efter att i alla lägen göra dina medarbetare bättre och därmed klubben.

Om vi då tittar till lagbygget specifikt.. finns det några spelare som du själv tycker har överraskat positivt och kanske överpresterat så här långt, på samma sätt som det kanske finns några spelare som kanske inte motsvarat förväntningarna fullt ut?

Jag tycker att en spelare som Jacob Andersson är på jobbet. Han visar att han är där för att göra ett avtryck och om jag jämför hans spel i år med tidigare så tycker jag att han fått en klarare bild av vad som förväntas av honom, inte bara på isen och han gör det på ett bra sätt. Vidare tycker jag att spelare som Oscar, Oskar, Jacob och Hardy är på god väg att utvecklas till starka Allsvenskaspelare i flera delar av sitt spel och i sin ishockey.

#37 Jacob Andersson har imponerat på Grönberg Arkivfoto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

 

Två lite kontroversiella värvningar under 2018 där klubben inte kunnat nyttja spelaren/ eller har brutit kontrakt med spelare är då dels Trotter i våras och sedan Goumas. Båda dessa ser i efterhand lite märkliga ut, finns det något du vill säga kring hur tankarna gick när kontrakten skrevs och ifall du eller klubben dragit några lärdomar kring detta för framtiden? – Värvningarna i sig är kanske inte så kontroversiella. Det är mer omständigheterna kring spelaren själv, framförallt runt Brock Trotter som är exceptionella. När det gäller Kevin handlade det om en skicklig spelare på väg tillbaka efter en allvarlig skada där vi vet att vi har den höga klass av medicinsk kompetens och breda trupp som gör det möjligt att ge honom de förutsättningar han behöver för att komma tillbaka och samtidigt inte heller låta honom lyckas i någon annan Allsvensk klubb än hos oss. Nu fanns inte den mentala styrkan att följa upplägget och vi hade en kontraktsstruktur som gjorde det möjligt att snabbt skiljas åt. Kevin har haft maximal otur och jag hoppas verkligen att han lyckas i Österrike nu.

Joakim Fagervall har efter de senaste matcherna och segrarna pratat om att systemet börjar ge effekt och att alla killarna jobbar som enhet och för varandra på ett helt annat sätt än tidigare. Vad skulle du säga är de främsta nycklarna till att vi gjort en del fler mål framåt på slutet och samtidigt släppt in betydligt färre? – Så är det. Sett till speltid under match är vi mer inne i vårt system nu. Vi brukar tala om 90/10 där vi kan unna oss 10% glitter om vi håller oss till systemet i 90% av matchtiden. Vi har därför en större rörelseenergi i det vi gör där ute nu genom en bättre skridskoåkning som gör att vi vinner ihop slag och lösa pukar men också kommer bättre till i det fysiska spelet. När vi sen talar om mål eller inte är det ofta små marginaler men du förbättrar dina odds avsevärt om du bär på en attityd att ta dig till de ytor där vi vet att målen görs och är intensiv i ditt agerande för att leverera ett målskott och inget annat.

Nu under uppehållet har det bl.a. varit ett sportchefsmöte (den 9:e), vad var det för olika frågor som behandlades och finns det något konkret eller matnyttigt att återge från detta möte? – Stämmer. Vi talade om en rad olika saker b.la. om låneregleringen från SHL, om utbildningsersättningen, om olika analys och statistikprogram. Även ett yttre förslag kring en gemensam försäsongsturnering diskuterades där de åtta främsta lagen från grundserien säsongen innan skulle få delta. Regionsindelat gruppspel med slutspel och en prispott om 150 000 sek till vinnaren.

#8 Mikko Pukka blir borta en tid med sin skada. Arkivfoto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Skadeläget just nu då.. Tänker då på trion Backman, Pukka och Murphy. Vad är statusen kring dessa och är någon aktuell för spel redan i veckan mot Almtuna i morgon alt. Leksand på fredag? – Jag räknar inte med Cody eller Pukka denna vecka. Cody är lite från dag till dag där vi inte är i ett läge att vi behöver forcera något och jag räknar därför inte med honom i denna vecka. Pukka har en översträckning i armbågsleden där jag i dagsläget ser honom matchklar först efter 5-6 veckor från nu. I övrigt finns alla tillgängliga.

Till sist då Supporterpelaren 18/19.. just nu drygt 210 000 kr insamlat, hur går dina tankar kring ett ev. ytterligare förvärv inte minst med tanke på att kontraktet med Goumas bröts. Både när i tid en eller ev. flera spelare bör komma som vilken typ av spelare du i dagsläget ser att vi har mest behov av? – Viktor gör ett stort och uppskattat arbete med insamlingen. Brukar ibland gå in och titta för att på något sätt möta alla de som bidrar, imponerande. När det gäller tankarna om ytterligare förvärv och framförallt profil på denne så är det avhängt på hur vi presterar nu i november och december. Vi har de senaste omgångarna börjat visa vår identitet på ett bättre sätt där flera spelare också börjat hitta mer rätt i förhållande till sin egen kapacitet. Med ett lag som spelar i takt är det lättare att identifiera den ton som saknas eller klingar illa vilket gör att vi tydligare kan identifiera behovet av kapacitet och egenskap hos spelaren.

Stort tack att du tog dig tid Fredrik, nu ser vi fram emot Almtuna i morgon.. inte sant? – Absolut, var på Hovet i går men såg deras match på video nu i morse och det gäller att vi är med från start. Särskilt när de nu kommer med redan varma ben efter uppehållet. Vi har dessutom revansch att utkräva från mötet senast så det finns alla förutsättningar för en bra ishockeymatch.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.


Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: