VD-kollen – Anders Blomberg

I slutet på juni, snart blir det säkert lite semester etc. för personalen kansliet, det har varit årsmöte/-stämma, klubben har även prisats för Gröngul kompis och vi har alla lite funderingar kring såväl Lövens ekonomi och hur bl.a. försäljning av säsongskort som mot partners går.

Det var helt helt enkelt läge att lyssna lite med Björklövens VD Anders Blomberg och försöka ta pulsen på honom.

VD Anders Blomberg Arkivfoto: Löven4Ever

Hej Anders, hur är läget så här i senare delen av juni?Hej, det är helt ok. Det har varit en väldigt speciell tid sedan serien tog slut och det ska bli skönt att få lite sommarledighet nu i juli.

Ja, vad händer närmast framöver, kommer ex.vis kansliet vara stängt under juli etc.Ja, hela verksamheten är semesterstängd i juli inklusive kontoret. Nu färdigställer vi det kan inför semestern och återkommer i augusti då det drar igång med isträningar och fortsatta förberedelser inför säsongen.

Nyligen både årsstämma för AB som årsmöte för föreningen, det hölls ju digitalt detta år pga Corona. Ni har inte skrivit något på hemsidan från dessa, finns det något du kan berätta från dem och hur ex.vis nya styrelsen ser ut om det blivit några förändringar. – Stämman och årsmöte fungerade att hållas digital, det var ett tjugotal som medverkade och det var ett snabbt förlopp. Det fungerade att hålla mötena digitalt även om det var annorlunda. Den föreslagna styrelsen klubbades igenom och det blir således samma styrelsesammansättning som förra året.

*

Det innebär då alltså denna styrelse:

Ordförande:
Mikael Salomonsson

Ledamöter:
Andreas Hellgren
Susanne Österström-Dahlqvist
Oscar Stenberg
Dennis Jensen
Thomas Nyman

Valberedning:
Roland Carlsson
Leif Danielsson

*

Björklöven och Punkt PR prisades ju nyligen för kampanjen Gröngul kompis när ni vann guld i German Brand Awards, stort grattis för det priset. – Tack för det, roligt att Gröngul Kompis får internationell uppmärksamhet men det viktigaste är att vi fortsätter omsätta det i praktiken med utbildningar både externt och internt. Alla positiva omdömen som visar att projektet gör skillnad i praktiken är ett pris i sig varje gång.

Vad betyder ett sådant pris i er vision om att bli Sveriges mest älskade hockeyförening? – Det är ett kvitto på att omvärlden tycker att Gröngul Kompis är någonting bra och ligger i rätt riktning för att närma oss vår vision. Samhällsengagemang blir allt viktigare och för oss som en relativ stor klubb känns det självklart att vi ska vara med och bidra genom att inspirera till schysst kompisskap, både på och utanför rinken.

Ni fick ju inte vara med och dela på de pengar som delades ut direkt från RF, vad har ni för förhoppningar då det gäller de 83 miljoner som svenska hockeyförbundet kommer dela ut? – Vi hoppas kunna bli kompenserade för det stora intäktsbortfall vi drabbades av när covid-19 satte stopp för det finalspel och kval mot SHL vi stod inför.

När kommer förresten ett definitivt besked kring dessa pengar? – Jag hoppas vi kan få en indikation innan semestern.

*

Enligt uppgifter i media har Hockeyallsvenskan fått motsvarande 20% eller 17 miljoner av dessa och att en fördelning ska göras av ligan själv under kommande vecka.

*

Utöver ekonomisk kompensation för 19/20 har HockeyAllsvenskan framfört krav eller förslag gällande mer kompensation för föregående säsong, i form av extra kvalplats till SHL och ev. en utökad J20 SuperElit. Lever dessa förhoppningar fortfarande och vad är i så fall det senaste? – Det har framförts krav på extra kvalplats mot bakgrund av att föregående säsong med 2 möjliga platser uppåt i seriesystemet inte blev färdigspelad. Jag har inte hört något mer kring den frågan på slutet så jag har ingen uppdaterad info.

På slutet har det framkommit att de allra flesta klubbar i ligan är för en senareläggning av serien och att det blir spel inför publik, vilket av de tre olika alternativen är det som du och Björklöven jobbar för och hoppas på? – Det här är en jättekomplex fråga med många faktorer som ligger utanför vår kontroll. Vi i Björklöven vill ju spela med publik i den mån det är möjligt vi har ju landets bästa publik i A3 Arena. Vi kommer att följa de beslut som tas och anses bäst för Svensk hockey.

A3 Arena och ståplats H Foto: Lucas Norlin

Sedan så klart svårt att sia i framtiden, finns ju risk för en andra våg etc. Men när måste seriespelet senast komma i gång sett till att kontrakt går ut sista april etc. och kan det bli aktuellt med en kortare serie med färre antal möten mellan lagen? – Det är främst en fråga för förbund och ligor. Vi som klubb kan anpassa oss på kort tid och till en rad olika scenarion här.

När kommer ni kunna fatta ett definitivt besked kring seriestarten?Det är inte en fråga för mig. Jag kan inte ge något svar på det.

*

Enligt uppgift som cirkulerat i media gäller tills vidare 11 september men att man kommer ha ett ägarmöte den 13 augusti för att om möjligt kunna skjuta på ligastarten en aning. Ligan skrev själv i dag att:

”Att spela hockey inför tomma läktare är som att dansa utan musik.”

*

Just efter det säsongskorten för 20/21 släpptes var du väldigt positiv, pratades om en rejäl ökning av försäljning jämfört med motsvarande period i fjol. Hur många säsongskort är numer sålda och hur ser det ut jämfört med i fjol vid samma tidpunkt? – Det har varit ett enormt intresse för säsongskort. Privata säsongskort ligger vi ca 40% över var vi vad vid samma tidpunkt i fjol. Intresset är väldigt stort även på företagssidan men där ligger det i regel paketerat med ett partneravtal som tar lite längre tid och där ligger vi tidsmässigt lite efter.

Vilken typ av kunder är det, flest stamkunder eller är det många nya kunder som köpt säsongskort sett till föregående säsongs framgång?
En hög andel säsongare som förnyat men väldigt glädjande att se så många nya kunder som löst säsongskort, främst våra nya abonnemangsform har lockat nya kunder och framförallt barnfamiljer. Det har varit ett väldigt tryck på framförallt sittplatser och det har varit begränsat med tillgång till följd av den stora efterfrågan.

Finns det någon målsättning eller budget specifikt för just säsongskorten inför säsongen? – Ja, vi sätter en säsongskortsbudget varje år. Den har vi passerat för några veckor sedan.

Hur ser det ut på försäljningssidan mot era partners, det måste vara mer svårarbetat sett till all osäkerhet och att många företag har det ekonomiskt tufft? – Jag måste säga att de partners vi hittills träffat har visat en oerhört stor vilja att vara med även nästa år. Det är et fantastiskt engagemang kring.

Går det att säga något kring hur ni ligger till mot budget, eller jämfört med föregående säsong vid den här tidpunkten? – Om vi väger in det faktum att vi i organisationen är permitterade och arbetat begränsat så ligger vi bättre till än fjolåret vid samma tidpunkt. Vi har varit tvungna att jobba på ett annat sätt och med högre effektivitet för att klara av processen med minskade resurser.

Har du någon avslutande sommarhälsning till alla gröngula Lövare runt om i världen? – Ett stort tack för allt stöd som varit under och efter den gångna säsongen. Ta hand om er i sommar och ladda ordentligt inför den kommande säsongen.

Stort tack Anders, ha en fin fortsatt sommar och ta nu en väldigt välförtjänt semester! – Tack själva!

*

Dina kommentarer och tankar kring ovanstående.. fältet som vanligt rätt fritt.

*

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

2 thoughts on “VD-kollen – Anders Blomberg

 • 25 juni, 2020 kl. 21:51
  Permalänk

  Er aktivitetsnivå är det inget fel på 😊 Skulle vara intressant höra om a3 ska byggas ut för fler åskådare, vi slår i taket och 130 tusen invånare i kommunen. Vi borde ha 7-8 tusen som kapacitet.

  Svar
  • 26 juni, 2020 kl. 17:44
   Permalänk

   Tack för det Ola, vi får försöka att komma i håg ta med den frågan i någon kommande intervju.. Sedan när Löven enbart hyr arenan kan man tänka att de inte direkt äger frågan, men frågan kan så klart ändå ställas.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: