VD Gustafsson: – Fick gåshud av den vackraste kostymen

Tidigare i dag en intervju med sportchef Daniel Johansson, här ger vi er även en intervju med Björklövens VD Joakim Gustafsson som ger er det senaste om silly season på kansliet, avslöjar vilken som är säsongens enkronasmatch bland mycket annat.vd

Tjena Joakim, eller är det okej med Jocke? – Tjena, helt okej med Jocke. Vi är ju två på kontoret med det tilltalsnamnet men den andra blir nog mer Fagervall än Jocke.

..då kör vi vidare med Jocke och för egen del då, hur har det känts sedan du presenterades som ny VD i februari. Förra säsongen kanske rent sportsligt inte så lyckad även om det återigen blev svarta siffror på sista raden? – Jag tycker det har känts ungefär som jag förväntade mig att det skulle kännas, fantastiskt. Jag brinner så ruskigt mycket för det här så tiden flyger bara iväg och det är klart att vi hade en tung säsong i fjol men det känns vi lämnat det bakom oss för länge sedan. Att vi ändå lyckades hålla ihop ekonomin i hela koncernen är givetvis en viktigt del i fjolåret.

Hur har du för egen del tillbringat sommaren och semestern för att ladda de berömda batterierna på bästa sätt? – Det blev nog den kortaste semestern jag haft på många år men jag tycker att jag han med att göra det jag ville göra med familjen ändå. Vi var uppe i Hemavan och vandrade, fiskade och njöt av lugnet. Ett par dagar i Stockholm med Gröna Lund och allt vad det innebär.

Alltid trevligt, men det här med svarta siffror återigen, alltså vinst om än liten för tredje räkenskapsåret i följd. Vad eller vilka är de främsta orsakerna till det? – Vi har som jag sagt tidigare en god kostnadskontroll och så klart ett bra stöd från näringslivet och fans i Umeå som kommer på våra matcher och köper biljetter/säsongskort. Sen jobbar vi givetvis kontinuerligt med prognosarbetet för att tidigt kunna se avvikelser i verksamheten. En annan faktor till att vi lyckats få ihop ekonomin är också att vi har en kontinuitet i både styrelsen och på ekonomiavdelningen. Anna Persson som är ekonomiansvarig gör ett fantastiskt jobb.

Och med tanke på det, hur känns det eller tänker du då kring bl.a. AIK´s rätt röda siffror trots sportslig framgång eller att f.d SHL-laget MODO nyligen sökte om ökat kommunalt stöd i tider med ligans krav på arenornas utformning och att alla lag ska en ekonomi i balans etc.? – Jag vill egentligen inte uttala mig i andra klubbars ekonomi, hur dom hanterar den får stå för dom men det är klart att trenden på minussiffror i många verksamheter inte är positiv och för mig är det en självklarhet att alla lag skall ha en ekonomi i balans. Hur olika klubbar gör för att få sin ekonomi att snurra eller inte snurra lägger jag ingen energi på.

Det förstås och ni har under sommaren även lanserat ”de rätta färgerna”, vad var anledningen till det och vad har kampanjen så här långt gett? – Vi har under året plockat fram en varumärkesplattform som beskriver vad Björklöven är och står för. Tillsammans med den strategiska färdvägen som klubben har så har vi ett tydligt verktyg hur vi skall utveckla verksamheten över tid. De rätta färgerna handlar om att stå upp för varandra och arbeta med fair play på alla nivåer och visa att alla är välkomna till Björklöven. Driver du en professionell klubb som Björklöven är så måste vi också stå på en professionell grund. Vi måste betrakta vårt varumärke precis som näringslivet betraktar sina, kort och gott. Sen vad kampanjen har gett så är det lite tidigt att säga då inga mätningar är klara men känslan är mycket god och jag tror det är få som undgått kampanjen.

Nu är ju du rätt färsk VD och inte sportsligt inblandad på nåt sätt, men varför tror du det har dröjt ända till 2016 innan Björklöven återigen spelar i helt gröngula- eller vitgröngula-dräkter? – Jag vet faktiskt inte, möjligt att det inte legat som en prioriterad fråga tidigare då den är kopplad till en del kostnader givetvis men för mig var det en självklarhet då vi såg möjligheten att även koppla på kampanjen #derättafärgerna, även om den kampanjen står för så mycket mer än att vi bytt ut dom svarta inslagen i matchdräkten.

För visst är det mycket snyggare med bara gröngult i dressen och inget svart i hjälmar, handskar och byxor?

– Jag fick gåshud när leveransen kom och vi gick ner i omklädningsrummet och provade. Vågar nog påstå att det är den vackraste kostymen som Björklöven haft.

Även om en del möjligen tänker sig att vi återigen borde spela hemma i vitt på det sätt vi gjorde senast vi tog det där enda guldet. Vem eller vilka är det som egentligen bestämmer färg, form på dräkterna och vilken som blir hemma- kontra bortatröja? – Vi har ett flerårigt sammarbete med Niklas Eriksson som designar våra tröjor. Tillsammans med honom lägger vi ned mycket tid på utseendet samt reklamintegreringen. Det är viktigt både för att maximera exponeringen för kunden och för att få en snygg matchdräkt. Björklöven har tagit beslutet att spela hemma i grönt och borta i vitt.

Nyss avslutad silly season och försäsong rent sportsligt, men hur har det funkat på kansliet och hur har er silly season sett ut? Några nyförvärv? – Inte mer än senast vi pratade. Det är trots allt fem nya ansikten på kontoret nu och alla har kommit in i sitt arbete på ett fantastiskt sätt. Det är en målmedveten och sammansvetsad grupp som har ruskigt kul tillsammans. Jag har så klart mina idéer på vad vi behöver utveckla och då krävs det mer resurser men som det är nu kommer vi inte att anställa någon fler inom den närmsta tiden.

Men om vi återgår till kampanjen ”de rätta färgerna”, vad har ni fått för respons från era partners för den kampanjen? – Mycket goda, många känner en samhörighet i vad vi som klubb står för och vill förknippas med det.

Och apropå respons, hur ser det ut med biljettförsäljningen inför säsongen till såväl privatpersoner som partners och gärna jämfört med i fjol? – På privatsidan har Niclas Bornefjord gjort ett hästjobb och lyckats leverera ett förbättrat resultat mot fjolåret. På företagssidan har vi ett litet tapp för tillfället men vi säljer också en hel del kort när säsongen är igång så jag är inte orolig.

..och om vi kort återgår till försäsong och 12 augusti, vad betyder det rätt speciella mötet med Skellefteå AIK såväl ekonomiskt som medialt? – Klart att det betyder mycket, både ekonomiskt och medialt. Men även sportsligt. Det är en kamp på isen som man normalt inte ser i en ”vanlig” träningsmatch om jag kan uttrycka mig så. Alla ger det där lilla extra och det är så likt en SM final man kan komma, både på isen som på läktaren. Den här matchen skulle som sagt egentligen ha spelats i Skellefteå men med tanke på deras ombyggnationer av arenan var det inte möjligt att spela där så matchen hamnade i T3 Center istället.

I måndags var du på din första upptaktsträff för HockeyAllsvenskan, vad fick för intryck av själva arrangemanget och på vilket sätt tycker du Björklöven bemöts vid sådana tillfällen? – Jag tycker det var en riktigt bra tillställning. Vi hade bolagsstämma med HockeyAllsvenskan innan upptaktsträffen och jag tar med mig mycket energi därifrån. Alltid lika trevligt att träffa andra klubbar. Björklöven bemöts väldigt bra och alla vet vilken anrik och klassisk klubb det är vilket gör att det alltid pratas lite extra med Björklöven.

Vi kan även nu i lokaltidningen se annonser/en kampanj inför hemmapremiären och jag utgår från att den har att göra med ”de rätta färgerna”. Vad är anledningen till kampanjen och kan du kort berätta vad den går ut på? – Stämmer. Som jag var inne på tidigare så vill vi att fler skall känna sig mer välkomna till Björklöven. Vi är en klubb som jobbar för ökad mångfald och integration så vi tyckte att det var en spännande linje att testa och hoppas givetvis att människor som aldrig sett Björklöven och upplevt stämningen i T3 Center tar chansen och kommer och kikar. Gärna redan nu på fredag.

I fjol mötte vi IKO i en s.k. enkronasmatch och frågan är ifall ni bestämt vilken match som möjligen blir årets? – Absolut, den kommer att äga rum den 16 dec mot Tingsryd. Sen har vi en annan stor tillställning den på andra sidan året men den återkommer jag om senare.

En näst sista fråga, nu är du ju bara VD och på sätt involverad i främst ekonomi och organisation.. men hur skönt vore det med en seger mot Oskarshamn och vad tror du på för resultat? – Det vore vansinnigt skönt med en bra start givetvis. Jag kommer att se matchen i väven med ett hundratal sponsorer så jag får väl försöka bita mig i tungan under matchen. Tippar 2-3

..och Löven första målskytt blir efter vilken tid? – Hage, 8:30 i första.

Stort tack att du tog dig tid Jocke, nu kör vi! – Ingen fara, det vet ni!

One thought on “VD Gustafsson: – Fick gåshud av den vackraste kostymen

  • 14 september, 2016 kl. 21:10
    Permalänk

    Hej Jocke.
    Vi sågs ju för nån vecka sen men jag glömde faktiskt en för mig viktig sak. I juli i år jordfästes den mest betydande personen i Björklövens historia, nämligen legendaren Martin Lundström. Min gode vän Martin tappade nämligen förtroendet för ishockeysektionens förmåga att handha ekonomin och förordade en utbrytning. Han var rent ut sagt rädd att friidrotten, skidorna, fotbollen, brottningen mm skulle tyna bort. Umeå stads kyrka var denna torsdagseftermiddag fullsatt. Jag befarade att Föreningen inte hade nån aning om dagens betydelse så jag ringde min vän Olle Rydfjäll och beordrade honom att gå med mig på begravningen. Ingen kom från Lövens styrelse. Inte oväntat. Jag räddade i alla fall äran genom ett personligt framförande vid kistan. IF Björklöven slapp att skämmas. Nån i ledningen hade ju kunnat ringa mig. Nix..

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: