– Varje enhet ska vara ett potentiellt hot!

Bloggen har likt VK gjorde i går (länk) tagit kontakt med Björklövens sportchef Fredrik Grönberg för att kolla läget och hur han ser på vårt gröngula truppbygge just nu. Så här långt fler tapp och sedan alltid intressant att höra hur tankarna går kring bl.a. storlek på truppen och hur Grönberg tror de nya reglerna kring SHL-lån kommer påverka bygget.

Hej Fredrik, hur är läget? – Tack, det är bara bra. Vi fick sura några dagar efter det att säsongen tog slut men är nu redo att fokusera på det arbete vi har framför oss. Denna vecka startar vi upp med en del tester och sedan ligger vi i med gemensam fysträning fram till veckan efter midsommar. Därefter går vi på individuella träningsprogram under juli månad och siktar på uppstart på is under vecka 32.

En rätt tuff start på silly season får vi väl ändå säga när så pass många av de producerande lämnat tänker då på bl.a. Axel, Austin, David och Roope? – Så ser det ut och det är de förutsättningar som råder så det finns ingen tid att stanna upp kring det.

Hur ser du i dag på det gröngula lagbygget i dag dels sett till föregående säsong, de som därefter lämnat samt de nya ”lånereglerna” gentemot SHL? – Vi ligger ute med ett par kontraktförfrågningar där vi väntar svar. Det avser i första hand målvaktsposition och på forwardssidan. Även om jag upplever att klubbarna i dag är mer tidigt ute med sina kontraktsförfrågningar så är det många spelare som vill landa lite innan man tar ställning till kommande säsong. När det gäller lånereglerna så får tiden utvisa om önskad effekt vunnits och jag hoppas bara att alla nu förhåller sig till detta så vi slipper se varianter på kontraktslösningar mellan spelare och klubbar i syfte att kring dessa regler.

Hur såg du på balansen i föregående säsongs trupp, jag kan tycka att vi hade ett överskott på hårt jobbande ”brunkare” på bekostnad av någon eller ett par ytterligare kreativa och producerande spelare? Inte minst för viktiga PP. – Utifrån det system vi förhåller vårt spel till bygger vi laget. Det innebär att spelarnas profil såväl speltekniskt som mentalt skall passa i denna modell. Ur detta rekryterar vi sedan spelare med fallenheter för att spela i olika spelformer som powerplay och boxplay tillexempel. Här i ligger frågan om ”balans” men det är, som sagt, först efter att spelarens profil passat in i modellen för det system vi har. Får du sedan skador påverkas naturligtvis den balansen tillsammans med att du tappar det du ”spelat in” avseende formationer och roller.

Hur stor trupp tror du klubben kommer behöva inför nästa säsong sett till bl.a. de nya lånereglerna? – Det är en mer komplex fråga än att bara sätta en uppskattad siffra. Det är dels en ekonomiskfråga självklart men också en fråga om ansvar. Vi har som målsättning att utveckla de spelare, oavsett var de befinner sig i karriären, vi arbetar tillsammans med för att på så sätt flytta föreningen framåt. Det är också ett krav vi ställer på den enskilde spelaren som väljer att spela i Björklöven. Då måste vi också se till förutsättningarna för spelaren att lyckas med det när det gäller tillexempel speltid och roll.

..och hur ska man då få till kontinuerligt matchspel för de som inte matchas genom representationslaget? – Vår samverkan med övriga klubbar, inte minst i regionen är jätteviktig för oss. Att vårt samarbete med Teg och Vännäs fungerar och att verksamheten i dessa klubbar håller en kravprofil utifrån ett framtida spel i HockeyAllsvenskan. Här behöver vi i en nära dialog och samverkan arbeta för att säkerställa detta.

Hur tycker du att en trupp bör komponeras? Två producerande enheter, en mer defensiv och sedan en mer energiskapande och checkande eller hur går dina tankar? – Jag vill att varje enhet skall vara ett potentiellt hot och att samtliga spelare bär på en mental förberedelse på att vara det. Även om vi, som sagt, balanserar laget med spelare som har en mer naturlig fallenhet för olika roller och spelformer så måste ALLA spelare se sig själva som ett hot.

När det gäller truppbygge rent generellt då, även då olika kontraktslängd etc. Hur tänker du kring bygget med ex.vis viss lokal prägel och hur bör kontraktslängden varieras för att dels bibehålla viss kontinuitet i truppen men även ha utrymme till att ändra truppen? – Med den spelaromsättningen som råder idag ges du liten möjlighet att arbeta med små finjusteringar så det handlar mer om att du bygger upp en stomme av spelare som du lyckas kontraktera och behålla över tid. Därefter tillför du såväl blivande nya ”stommspelare” samt utpräglade rollspelare. Även strategiska ”utvecklingsplatser” vill du skapa utrymme för. Därför krävs det att du arbetar aktivt med ditt lagbygge både när det gäller kontraktslängder och med ditt arv av kultur och identitet.

Sen vet vi alla att det är så otroligt små marginaler som avgör många gånger. Skall du vara med och utmana om SHL så krävs att flera spelare samtidigt träffar rätt i sin utvecklingskurva och att dina skador hamnar utanför ett slutspel tillexempel.

När du var här förra gången vill jag minnas att du upprättade en manual för både ledare och spelare, du pratade även om att försöka införa en annan attityd och att man som Björklövare alltid skulle agera som en vinnare. Är det något klubben fortfarande jobbar med och i så fall på vilket sätt? – Den tydlighet vad det gäller styrdokument och kravprofil i föreningen är något som vi just nu arbetar med och är en fråga som är uppe för sportgruppen. Det gäller på samtliga nivåer från ungdom till A-lag. Dessa är levande och måste anpassas och utvecklas efter våra framtida behov och utvärderingar från avslutad säsong. Manualen/playbook för A-laget är ett sådant styrdokument och något vi förhåller oss till under säsongen.

Senast hade du familjen kvar i Stockholm och hade väl egentligen basen för tjänsten i Umeå. Hur är tanken att du ska arbeta framöver, hur mycket av tjänsten kräver egentligen att du är på plats i Umeå och i vilken omfattning kommer du kunna arbeta hemifrån eller ”ute på fältet”? – Den här rollen är så komplex att du inte kan låsa upp dig på en plats men visst du har din bas från vilken du utgår. Sitter just nu (läs i går) i en bil på väg söder tillexempel för att scouta en spelare så din arbetsplats är minst rikstäckande på den här nivån och du får räkna med att det blir många mil och övernattningar utanför din bas.

Hur snabbt vill du ha klar en stommen i truppen och när hoppas du kunna de första nyförvärven? – Som sagt vi har ett antal förfrågningar ute som vi väntar svar på och min ambition är att så tidigt som möjligt ha hela lagbygget helt klart. Vi går i gång med träningen i morgon och vill bara gasa i gång nu…

Stort tack att du tog dig tid Fredrik! – Tack själv!

Kommentarer, reflektioner eller tankar utifrån ovanstående..? Fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Sedan kommer vi så klart framöver att fortsätta puscha för vår senaste tävling gällande två biljetter U Rock i augusti när du ska tippa på fem spelare som Björklöven kommer kontraktera t.o.m. maj månad, spelstopp att lämna sitt bidrag (läs kommentar) blir valborgsmässoafton måndag den 30:e april kl. 18:00.

Vid lika antal korrekta spelare av er läsare under hela tävlingsperioden (t.o.m. 31 maj 2018) som alltså tippat på lirare som spelar i gröngult kommande säsong, kommer dag och tid för lämnad kommentar att bli avgörande. Klicka på bilden nedan för all info kring tävlingen, så här skrev U Rock i en kommentar till bloggen:

”U Rock. Umeås stora rockfestival i Hedlundadungen Fredag 17 augusti. Headline ett återförenat Helloween.”

Kommentarer, tankar eller reflektioner till vårt gröngula bygge just nu? Fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll, eller helgen.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda kommande evenemang!

6 thoughts on “– Varje enhet ska vara ett potentiellt hot!

  • 11 april, 2018 kl. 17:53
   Permalänk

   Jag tycker Grönberg fått den frågan tidigare Kristoffer, släppte den medvetet den här gången.

   Svar
 • 11 april, 2018 kl. 08:02
  Permalänk

  Varför frågade ni inte om Trotter?

  Svar
  • 11 april, 2018 kl. 17:54
   Permalänk

   Jag tycker Grönberg fått den frågan tidigare MPauna, släppte den medvetet den här gången.

   Svar
 • 11 april, 2018 kl. 10:41
  Permalänk

  Ni ställer ju bättre frågor än vad VK gör. Ni får fram mycket bättre och klarare info.
  Stort tack.

  Svar
  • 11 april, 2018 kl. 17:56
   Permalänk

   Kul att det uppskattas Thomas, sedan är vi i en tid när inte alla vill ge för mycket info heller. Men ärligt blir ju några av svaren rätt svävande och inte så lite luddiga, men frågar man inte så får man ju inte ens de svaren.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: