Vår gröngula kalender – Lucka 8

Julkalenderns åttonde lucka handlar om en spelare som aldrig var känd som ett fysfenomen och som gärna uppledes jobbade så lite som möjligt på isen, men var alltid rätt placerad. Jag pratar om den mångfaldige landslagsmannen Lars Karlsson.

Lasse föddes i Kiruna där det blev Hockey för hans del som för i stort sett alla ungdomar där uppe. han var med och tog SM-guld för juniorlag 1978/79 med Kiruna AIF vilket var en praktknall på den tiden då man slog Djurgården med 7-5. Innan det hade han debuterat i Kiruna AIF:s A-lag redan som 16-åring. Som 19-åring blev det sen fem säsonger i Leksand innan han till säsongen 84/85 hamnade i Björklöven men han kunde, ve och fasa, kunnat hamna på ett så mycket värre ställe.

– Det var som så att jag skulle upp och förhandla med Skellefteå och när jag åkte igenom Umeå så svängde jag förbi min kompis från Kiruna, Micke Andersson. Han undrade vart jag var på väg och när jag sa att jag var på att förhandla med Skellefteå skällde han på mig och sa att jag ”int” skulle spela där utan komma till ”Löven”. Jag trodde inte Löven ville ha mig, men ”Micke” ringde några samtal och efter att jag varit i Skellefteå lovade jag att komma tillbaka till Umeå och förhandla med Björklöven.

Att den sen blev Björklöven var till slut ganska självklart Löven innehöll Kirunapojkar som Hasse Edlund, Göte Wälitalo och då Mikael Andersson samt och ”L-G” Pettersson som Lasse spelat med i TV-pucken och juniorlandslagen.

Det blev sedan 9 säsonger i löven som innehöll exempelvis 337 matcher, 88 mål, 171 assists dvs 259 poäng och 216 utvisningsminuter. Toppen var förstås SM-guldet säsongen 86/87 här kommer två godbitar av Lasse från den avgörande matchen hemma i Umeå.

 

Lasse avrundade karriären med 8 matcher (3 mål + 10 assists) i Lycksele då de hade backbrist under gamle lövenaren Clas-Göran Edlunds ledning.

-Lasse Karlsson skjut för att döda! Skanderade ofta Lövenklacken när Lasse var på isen. Då innebar den helt enkelt att Lasse Karlsson sköt så hårt att om någon kom i vägen för pucken så var det fara för liv och lem. I dagens samhälle skulle den inte fungera.

Ett par skrönor finns det om Lasse och en är att han ofta fick skäll av Virus Lindberg att han aldrig riktigt värmde upp inför matcherna. Vid ett tillfälle var han inte i omklädningsrummet och när Virus undrade vart han var så fick han svaret. – Lasse sitter i bastu. Lasse själv ska ha avlivat denna historia som just en skröna, men att han rökte under sin aktiva karriär är ingen hemlighet. När jag och mina bröder kom till den fjärde och sista SM-finalen 1987 ca 1,5 timme innan match så stod Lasse och rökte utanför hallen tillsammans med Färjestads Pecka Lindmark.

Lasse var också en av få spelare som hade tekniken att vända på klubban och bli rightare för en sekund när situationen krävde det. Leksands Magnus Svensson var den annan som använde sig av detta knep.

Lasse Karlssons meriter under sin karriär:

Landskamper: 73 A –22 B – 32 J
OS-Brons: 1988
VM-Guld: 1987
Canada Cup-brons: 1987
JVM-Brons: 1979, 1980
JEM-Brons: 1978
Svensk Mästare: 1987
TV-puckens bäste back: 1976

Han är också Stor Grabb nr 143.

Vad är dina minnen av Lasse Karlsson? Skriv en kommentar…

2 thoughts on “Vår gröngula kalender – Lucka 8

 • 8 december, 2016 kl. 12:20
  Permalänk

  Dagens lag borde videogranska dessa klipp lite mera, se vad som händer när man INTE skjuter på täckande spelare

  Svar
 • 8 december, 2016 kl. 22:53
  Permalänk

  Tycker den ramsan fortfarande är bra, trots det ” nya känsliga samhället där många tycker men inget säger ”.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: