Vår gröngula kalender -Lucka 18

Ny dag och dags för nästa lucka.. I dag har vi lördag den 18 december noterad i kalendern. Vi öppnar väl därför nästa lucka och ser vad den har att bjuda på?

Image result for alexander beliavski

Alexander Beliavski är kanske den spelare som enskilt betytt mest för Björklöven genom tiderna. Med sina 11 säsonger, 487 matcher, 595 poäng fördelat på 316 mål och 279 assists samt en del tid i utvisningsbåset, närmare bestämt hela 649 minuter är det framförallt en sak man kan konstatera. Ni som inte sett honom live, ni har missat något.
Historien hur han överhuvudtaget hamnade i Björklöven är ju en saga i sig. Klubben ville hitta en spelare från öst och Hasse Edlund åkte över efter tips om tre spelare. Han tyckte dock inte att någon av dessa skulle passa i Björklöven utan föll för nr 9 och redan dagen efter skrev Sajsa på ett 3-årskontrakt för Björklöven.

Utöver spel i Björklöven gjorde han en avstickare till Frölunda säsongen 94_95, där man skulle göra en defensiv fjärdelinaspelare av honom. Inte konstigt att han återkom säsongen efteråt. Trots detta producerade han en del ändå. 5 mål och 12 assists på 34 matcher i Göteborgslaget.
Sasja, som han kallas i folkmun föddes 17 januari 1964 i Vitebsk, Sovjetunionen, men är ju som ni alla vet en Lett och med Lettland hann man med hela nio VM-turneringar och totalt 77 landskamper med 38 mål och 37 assists som facit.

Efter sin fantastiska spelarkarriär så har slagit sig in på tränarbanan där han väl fortfarande väntar på det där riktiga lyftet i Sverige.
Direkt efter att han avslutade karriären så blev han assisterande förbundskapten för Lettland, då tillsammans med Mats Ulander bakom Curre Lindström.

Efter det har han tränat såväl vårt J20 lag som A-laget, hunnit med Nyköping, Modo J20, där han blev den klubbens första heltidsanställda juniortränare, han tog steget till den ryska VHL-ligan och laget Perm Molot-Prikamie ett jobb han fick lämna efter bara några månader, där han faktiskt ersattes av vårt nuvarande GM Joakim Fagervall. Därpå följdes tränarjobb i Vännäs HC samt jobb i KHL:s juniorliga MHL för vitryska Dinamo Sjinnik. Under den här tiden fick han vid sidan också jobbet som förbundskapten för det Lettländska landslaget följt av förbundskapten för den Vitryska juniorlandslaget.

Sedan i Oktober är Alexander Beliavski tillbaka i Björklöven som tränare för vårt J20-lag.

När Sasja efter sin karriär av journalisten Adam Savonen ombads att ta ut sitt all star team från sin tid i Björklöven så tog han ut följande:

Jörgen Wikström
-Utan tvekan. Han var riktigt, riktigt bra. Synd bara att han lade av för tidigt.

Lasse Karlsson
-Otroligt bra speluppfattning. Första gången jag sett en spelare som behövde åka så lite skridskor för att komma rätt. Snacka om att hitta genvägar på planen.

Jesper Jäger
-För hans karaktär. Om han bara hade varit lite tystare ibland, hehe.

Mikael Andersson
– Duktig center. Under första året i Elitserien hjälpte han mig mycket. Han var också duktig på att passa. Synd bara att jag inte kunde förvalta dom på ett bättre sätt.

Greg Parks
– Han var bara här en säsong, men jag trivdes otroligt bra med Greg. Han var bra så han blir med.

Fler tog han inte ut. På frågan om varför han lämnade en plats så var svaret givet. – Det får du räkna ut själv, hehe. Du är smart nog, hehe.
Det snyggaste målet enligt honom själv är det som blev riksstoff efter en riktig läckerbit mot Almtuna Hemma, även om han tycker att han gjorde ganska många snygga mål. Kan bara hålla med.

En förslitningsskada i form av brosk i hans vänstra knä satte tyvärr stopp för hans karriär i förtid och han tvingades lägga av efter bara 8 matcher säsongen 2002/03. Då hade han sett till att toppa de flesta klubbrekorden såsom flest mål (262), assists (232) och poäng i såväl grundserie- som kvalmatcher och delar också platsen för flest spelade kvalmatcher med Martin Johansson.
Sasjas är en av fyra spelare som fått sin tröja hissad till taket i T3 Center.
Här kan ni se en kavalkad att en del av sakerna har uträttat.

Varför då Sasja i lucka 18 i stället för nr 9? Jo för att han var dubbelt så bra helt enkelt!

***

I går behandlade bloggen Vecchiarelli och idag då Sasja Beliavski.

I morgon 19:e december och dags för nästa lucka, undra vad bloggen kan bjuda på då i sin kalender? Håll utkik för i morgon kl. 07:12 får du svaret..

2 thoughts on “Vår gröngula kalender -Lucka 18

 • 18 december, 2016 kl. 16:49
  Permalänk

  Undrar om vi någonsin igen ska få ha en sådan superstjärna i vårt lag igen?

  Svar
 • 19 december, 2016 kl. 19:30
  Permalänk

  Då får de ju börja åka till de gamla ryska länderna o leta istället för att ta hit en massa sketna amerikanare. Det finns garanterat en hel del att hämta där som skulle göra succe i Löventröjan

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: