Vår gröngula kalender – Lucka 12

Vi lunkar så sakteliga fram i vår julkalender och i dagens lucka 12 hittar vi en spelare som med relativt få säsonger i klubben definitivt blivit en av de absolut tyngsta namnen i klubbens historia och definitivt den bästa. Möt Patrik Sundström.

Patrik är spelaren som aldrig fick det där offentliga erkännandet i Sverige och det är få som verkligen förstår med vilken respekt namnet Patrik Sundström möts av i hockeyvärlden. Patrik själv har alltid låtit spelet tala för sig själv. Han är en period äldre än sin tvillingbror Peter Sundström som rönt många fler framgångar på hemmaplan än broder Patrik, med sina tre SM-guld och ett VM-guld. Patrik har inga sådana lokala meriter och det beror på att han helt enkelt lirade längre tid i NHL och med sådan framgång att landslag aldrig var aktuellt för honom.

Han debuterade i elitserien med Björklöven säsongen 78/79. Han var med och förde laget till SM-final 1982 och tilldelades också ”Guldpucken” samma säsong som elitseriens bästa spelare.Sen han tog klivet över pölen säsongen 82/83 blev det bara ytterligare åtta landskamper (totalt 31 landskamper). I NHL blev han istället erkänd som en av de absolut bästa defensiva centrarna av sin tid, men kunde även producera framåt som när han exempelvis i Stanley Cup den 22 april 1988, i matchen mellan New Jersey mot Washington svarade för 3 mål och 5 assist (rekordet har senare tangerats av Mario Lemieux, Pittsburgh Penguins, 25 april 1989 i Pittsburgh vid segern med 10-7 över Philadelphia Flyers. Lemieux fick 5 mål och 3 assist). Det är ett rekord som står sig än i dag.

Han innehar fortfarande också klubbrekordet i Vancouver Canucks med flest poäng i en grundspelsmatch: 7 poäng då han den 29 februari 1984 mot Pittsburgh svarade för 1 mål och 6 assist. 6 assists står sig även än idag som rekord när det gäller just framspelningar i en match.

han innehar också klubbrekordet i Vancouver Canucks för flest mål under en säsong för en center och det svarade han för säsongen 1983/1984 då han satte hela 38 kassar.

Han har tilldelats Viking Award (som bäste svensk i NHL) säsongerna 1983/1984 och 1988/1989, ett pris som spelarna själva röstar fram.

Patrik och brodern Peter möttes i NHL vid 18 tillfällen, vilket är rekord för tvillingmöten. I hela NHL-historien finns det bara två andra tvillingpar som ställts mot varandra – Rich Sutter och Ron Sutter vid 17 tillfällen (senast 14 mars 1994) samt Joel och Henrik Lundqvist. För närvarande finns det bara ett tvillingpar i hela NHL – Henrik och Daniel Sedin.

Patrik svarade för 588 poäng (219+369) på 676 matcher i Vancouver och New Jersey, och när han försöker beskriva sin tid där borta så lät det så här.

– Spel på liten rink passade mig väldigt bra, och jag tycker att det var roligare att spela på liten rink också. Det hände lite mer, var högre fart och mer fysiskt spel. Jag skulle beskriva mig själv som en allroundspelare – en tvåvägsspelare, har Patrik förklarat i efterhand.

Patrik återvände ju hem till Umeå och Björklöven igen till säsongen 92/93, efter att ha fått sin sista NHL-säsong 91/92, då det bara blev 17 matcher – förstörd på grund av en skada.
– Jag körde sönder ett lår. Jag fick en lårkaka som sedan utvecklades så att det producerades ben i muskeln, och det var ganska allvarligt. Jag visste inte om jag skulle kunna spela mer. För oss höll det ju i två hela säsonger, men sen var det slut, men inte pga av låret.

– Nej, det var ryggen. Jag hade problem med den de sista åren, eller hade haft det till och från i hela karriären egentligen. Till slut höll den inte längre i alla fall. Innan karriären hann ta slut i förtid hann han med att spela upp Björklöven i dåvarande elitserien. – Att gå upp från allsvenskan till Elitserien är nog nästan en större glädje än att vinna SM-guld. Det är jättestort och jätteroligt.

Patrik hyllades den 2 december 2011 när hans nr 17 pensionerades och hissades i taket på T3 Center.

Patrik ses idag allt som oftast på Björklövens träningar sittandes på sittplats nära huvudentrèn.

One thought on “Vår gröngula kalender – Lucka 12

  • 12 december, 2016 kl. 16:17
    Permalänk

    Fixat en tröja med rekordet..

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: