Vår gröngula kalender – Lucka 11

Ny dag och dags för nästa lucka.. I dag ser vi söndag och noterar även 11:e december i kalendern. Vi öppnar väl därför nästa lucka och ser vad den har att bjuda på?

11

Dagens legend har elva säsonger i klubben och jag tycker meriterna talar rätt mycket för sig själva. Eller vad sägs om två gånger om världsmästare, ett VM-silver, Olympiskt brons och ett J-VM guld utöver då SM-guldet med gröngula Björklöven 1987.

När Gunnar Johnsson för en tid sedan rankade backarna (länk) i klubbens historia hade han spelaren på andra plats (efter Lars Karlsson) med följande motivering:

Spelaren kom till Björklöven som junior från Timrå var med om att vinna JVM-guld och var lagkapten när laget vann SM-guld. Han var ledaren, resen i försvaret som fick göra nästan 200 landskamper, var proffs i både NHL och i Schweiz. Han finns fortfarande kvar inom ishockey. Han har varit assisterande tränare i klubbar som Luleå, Björklöven, Modo och Timrå. Nu jobbar han som tränare i AHL-laget Charlotte Checkers.

När man kollar in historiken via eliteprospects rätt häftigt att spelaren säsongen 90/91 och 91/92 som då var vår lagkapten i Div 1 ända spelade i landslaget med ena säsongen ett A på bröstet i såväl Canada Cup, Olympiska spel som VM.

19 andersson-klar-bjorkloven

Som spelare för Björklöven har han varit med i alla tre finaler, han har även bl.a. varit med och spelat upp klubben till högsta ligan, dåvarande Elitserien, säsongen 92/93.

Peter Andersson har även som tränare hunnit med SHL, att föra upp SCL Tigers till högsta ligan i Schweiz och tränar numer tillsammans med Ulf Samuelsson Charlotte Checkers i AHL.

I mina ögon är nog synnerligen ödmjuka Andersson kanske den allra största backen i klubbens historia och det vore inte fel att hylla honom med tröjan i taket.

HÄR en intervju bloggen gjorde med Peter i somras, kanske lite off season och inte säkert alla läste den då.

* * *

I går behandlade bloggen temat Green Connection och i dag vår kanske allra främste back genom tiderna..

I morgon 12:e december och dags för nästa lucka, undra vad bloggen kan bjuda på då i sin kalender? Håll utkik för i morgon kl. 07:12 i morgon får du svaret..

3 thoughts on “Vår gröngula kalender – Lucka 11

 • 11 december, 2016 kl. 09:56
  Permalänk

  Håller med om att om det är någon som ska få tröjan hissad så är det Peter. Utöver sina skills på isen så var han lojalare mot klubben än någon annan. Och med den meritlistan sedan…….

  Svar
 • 11 december, 2016 kl. 16:04
  Permalänk

  Minns hur javla saker han var, nastan aldrig nagon indianare eller misstag. Palitlig finurlig stark och ibland nar han ville / var pa bushumor / kunde han gora riktigt fracka solorader o dribbla bade i div 1 Allsvenskan men aven Elitserien o landslaget. Inte ett sa daligt skott heller. Var min absoluta favorit nar jag som grabb lirade Wayne Gretzky Hockey pa min Amiga 500 ocksa ! Upp med trojan bums !

  Svar
 • 11 december, 2016 kl. 17:11
  Permalänk

  Upp i taket basta! Allt som allt är #19 vår bäste back genom tiderna. Något skämmigt att Peter inte är hängd än.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: