Vår gröngula kalender – Lucka 14

Han gjorde bara två säsonger i löven men gjorde ett riktigt avtryck i nr 14. Uffe kom till Björklöven till säsongen 85/86 från Östersund som då spelade i dåvarande motsvarighet till hockeyallsvenskan (då kallad division 1), där han på två säsonger på 62 matcher svarade för hela 42 mål och 37 assists dvs 79 poäng och blev därefter utsedd till årets junior i svensk ishockey som 18-åring. Inte undra på att Löven högg.

14

 

Bildresultat för ulf dahlén björklöven

Han lirade två JVM under sin tid i Löven, något som då inte alls fick den uppmärksamhet här hemma som det får nu, där han på 14 matcher svarade för 10 mål och 12 assists. Han vann poäng-och målligan i hela VM det andra året och togs också ut i turneringens All Star Team, där Sverige tog brons.
I Löven spelade han 53 matcher, gjorde 13 mål och svarade för 15 assists. Kronan på verket i Löven blev givetvis SM-guldet 86/87.

Relaterad bild

Ingen glömmer väl hans eminenta ”kvart i tre”?

Uffe lämnade sen Björklöven för en lång och framgångsrik karriär i NHL med 1051 matcher där han gjorde 316 mål och 379 assists. NHL karriären inleddes i laget han draftades för New York Rangers, som plockade honom som första val i runda ett, totalt som nr sju i hela draften 1985. Han hann utöver spel i Rnagers även med spel i Minnesota, San José, Chicago och Washington.

Ulf spelade även fyra VM-turneringar (guld 97/98, silver 92/93, brons 01/02 samt uttagen All Star team 92/93), Ett OS och en World-Cup för Tre kronor med totalt 62 landskamper.

Han fick även säsongen 92/93 motta Guldpucken som bäste spelaren i SHL.

17 januari 2014 valdes Uffe in i Swedish Hockey Hall of Fame.

Numera är Uffe tränare och har hunnit med en hel del. Assisterande förbundskapten i Sverige, Scout och assisterande coach i NHL för Dallas Stars och huvudtränare för såväl Frölunda som HV 71 i SHL. Just nu väntar Uffe på nästa utmaning och frågan är när och var det blir? Vad tror ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: