Väldigt modiga ungdomar som vågar kliva fram!

Vi tror ingen missat det som skrivits om Björklöven tidigare i veckan, den här typen av problem är garanterat inget nytt och säkerligen inget Löven är unika om.

Vi tar det från början, det var alltså SVT Västerbotten som hade två olika berätttelser med Oliver och Seth, två ungdomar som bl.a. berättade om upplevd särbehandling och pappor som bestämmer och kanske har mer inflytande eller makt än tränarna.

Seth berättar om dålig laganda och att det tillåts taskiga skämt som man kan kalla rasistiska som t.o.m. tränarna skrattat åt. Han vittnar om fler som slutar att spela då man tappat kärleken till sporten, själv har han tagit en time out för att bl.a. försöka fokusera på andra delar av sitt liv och träna på andra sätt för att se om han mår bättre av det eller inte.

Björklöven duckade initialt och pekade på sin värdegrund och sina styrdokumnet. (länk)

Senare under dagen en klart mer ödmjuk inställning till detta då man bl.a. skrev följande på sin hemsida.

Till att börja med vill jag understryka att vi välkomnar synpunkterna. Det är nyttigt för oss på många plan: vi får en tydlig bild av problemen och får möjlighet att arbeta för att förbättra delar där vi uppenbarligen brustit. Det är starkt av spelarna att gå ut och berätta om sina upplevelser och det är bra att SVT:s redaktion satsar på att belysa problematiken.

Ingen i vår förening – ung eller gammal – ska behöva utsättas för kränkningar, det är naturligtvis helt oacceptabelt. Den här typen av frågor är ständigt aktuella och något vi för fortlöpande samtal kring, på alla nivåer. Jag tror att många större idrottsföreningar känner igen sig i det.

Hos oss ska kompisskapet alltid finnas där som en central del, oavsett hur gammal du är eller vilken del av Björklövens organisation du är engagerad i. Samtidigt ställer en satsning mot eliten, från 15 års ålder och uppåt, andra krav än för yngre spelare och speltiden för dessa spelare kan påverkas av detta.

*

Sajten har fått uppgifter om att fler backat upp dessa uppgifter sedan klippen publicerades och det ska i så fall tillskrivas bl.a. dessa två Oliver och Seth och inte minst SVT Västerbotten.

VD Anders Blomberg berättade sedan i onsdags till SVT Västerbotten (länk) om över hundra mail och telefonsamtal. Han sa bl.a. – Vi hade diskussioner på styrelsemötet i går. Vi tar hjälp både från RF SISU och Rädda Barnen, säger han. Blomberg fortsatte apropå att många har hört av sig och det är röster från hela landet. – Det är frågor, det är berättelser och det är kommentarer. Vi är en liten organisation men har lagt annat arbete åt sidan nu och arbetar med detta!

*

Om problemen är så stora och att det är så utbrett som det verkar och i linje med de uppgifter sajten tidigare fått då är det på tiden att klubben tar tag i detta, sannerligen inte en dag för tidigt. Sedan lite sorgligt att man tar det på allvar först efter det att det så tydligt uppmärksammats i media då föräldrarna menar att man försökt belysa detta under flera år.

Det går inte heller att blunda för att detta sätter satsningar som de rätta färgerna och sitt prisade CSR-arbete Gröngul kompis i ett helt annat ljus. Man kan inte heller gömma sig bakom värdegrunder eller styrdokument, och förresten om dessa inte följs är de inte ens värda det papper det är skrivna på.

På sajten hoppas vi verkligen att dessa berättelser leder till något gott och konkret, vad det verkar har klubben iaf nu tagit det på största allvar.

Dina egna tankar och kommentarer, fältet som vanligt rätt fritt..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet

4 thoughts on “Väldigt modiga ungdomar som vågar kliva fram!

 • 2 februari, 2020 kl. 12:05
  Permalänk

  Som gammal spelare i både Teg och Lövens ungdomsverksamhet så kan jag inte mer än att tycka att det är beklagligt att de inte kommit längre sen jag själv slutade och inte kommit upp till ytan på riktigt förns nu. Kulturen som fanns var absolut en bidragande faktor till varför jag slutade. Den var och är felaktig men blev normaliserad. Tråkigt att den fortsätter att förstöra för ungdomar. Skapar utanförskap, psykisk ohälsa och för ”late bloomers” så kan det förstöra en potentiellt lysande karriär.

  Svar
 • 2 februari, 2020 kl. 12:15
  Permalänk

  ”Ludwig” heter Oliver och man ska väl vara noga.
  /Josefine

  Red.
  SVT Nyheter Västerbotten

  Svar
  • 2 februari, 2020 kl. 15:01
   Permalänk

   Helt rätt Josefine, numer uppdaterat.

   Svar
 • 3 februari, 2020 kl. 08:07
  Permalänk

  Problemet är vissa spelare aktivt motarbetas/trakaseras av ledare, det handlar på intet sätt om att de inte duger till rent sportsligt utan man vill helt enkelt inte deras bästa utan sätter andra framför. Hittar på skäl till att utestänga/straffa dem. Under pågående säsong (precis som tidigare säsonger) har några spelare lagt av eller bytt till annan klubb mitt under säsongen och Löven har inte ens i vissa av de här fallen bemödat sig att ta reda på orsaken/kontaktat spelare/föräldrar. Att skylla det på konkurrens för de som är över 15 är kvalificerat skitsnack och visar bara att en del av ledningen inte ens har insyn i den egna ungdomsverksamheten vilket gör det hela än värre. Som trogen Lövensupporter med viss insyn i verksamheten blir man otroligt ledsen över hur saker och ting sköts i föreningen.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: