Vad händer kring löven just nu?

Tyvärr är det väl så att det lilla hoppet som kanske tändes när handbollen bestämde sig för att utöka sin högsta serie, helt borta. Bara att inse att den här säsongen, hur underbar den än var till stora delar, kommer bli den där säsongen vi minns tillbaka som Corona-säsongen och inte mer. Visst kommer de klassiska ”Tänk om”…” OM bara” finnas med som en utveckling, men det är bara att inse. SHL var ett tag som en hägring.

Vad händer nu då? Ja, vi kommer förstås brandskattas på det mesta av det bästa, men Per Kenttä lyckades ändå skriva kvar en stomme som alla lag som vill lyckas måste ha och tänker då på lagkapten Fredric Andersson (2 år), Sebastian Selin (2 år) och Alexander Wiklund (2 år). Lägg där till en förlängning av William Eriksson, även han på 2 år. Efter säsongen har man även skrivit kvar Axel Ottosson (1 år) Hardy Häman Aktell (2 år) och Adam Plant (1 år).

Kedjan med Freddan, Sebbe och skäggluringen lär bli intakt och är jobbig för vilket försvar som helst. De kommer till jobbet varje dag. William Eriksson med lite muskler kan blomma ut till en riktig sniper.

Axel Ottosson var en viktig förlängning. När han inte blommade i Färjestad och valde Linköping trodde jag inte att vi skulle få se honom i gröngult förrän efter typ 35-års åldern. Att han kom hem och nu valde att förlänga visar vilket hjärta samt hur smart han är. Han vet att han inte får den roll han vill ha i något SHL-lag och väljer då att stanna. Inte ofta vi kan få hem en kille och sen behålla som är på väg uppåt. Lovar verkligen gott och han lär få en viktig roll i laget kommande säsong.

Hardy tog ett rejält kliv denna säsong och kommer förhoppningsvis fortsätta att utvecklas. Är ju bara 21 år ung. Adam Plant hann ju knappt visa upp sig, men är ju en fattigmans Brian Cooper som Navid Diel så vackert uttryckte det i torsdagens ”Karantän-AW” och livesändingen på Instagram på kontot @197.0radio där undertecknad var hemlig gäst. Plant kommer växa och bli en viktig kugge kommande säsong. Tro mig.

Vi har även släppt kvartetten Mattias Pettersson (ryktas till Kristianstad), Lukas Ericsson (klubb okänd), Emil Lundberg (ryktas utomlands, till SSK som AIK) och Ludwig Stenvall (klubb okänd). Helt logiskt allihopa, även om jag tycker att Emil Lundberg växte i slutet. Har dock uppgifter att klubben ville sänka hans lön. Att Ericsson och Stenvall skulle ryka var mer än väntat, med tanke på istiden och Pettersson vill nog också ha mer speltid.

David Lindqvist som stod med utgående kontrakt hamnade i BIK Karlskoga. Den såg jag kanske inte komma, men den signingen gör att jag tänker följande: David Lindqvist är en oerhört skicklig spelare som går in i vilken första-andra kedja som helst i hockeyallsvenskan. Den rollen hade han inte denna säsong i Björklöven och i och med att han väljer att lämna eller att vi släpper honom innebär att Per Kenttä har högre tankar om våra första linor än David Lindqvists kapacitet. Det skänker i alla fall mig trygghet.Man släpper inte en spelare om man inte tror att man kan ersätta den med bättre.

De vars kontrakt går ut då? Vad har vi hört där?

Joe Cannata. Senast igår ryktas till IK Oskarshamn. Har aviserat att han vill spela på högre nivå och det innebär att vi kan avskriva honom. Per Kenttä har dock inte stängt någon dörr gällande honom.

Brian Cooper. Svarade för en fantastisk säsong och blir självklart aktuell för högre serier. Ryktas både till Västerbotten Norra och IK Oskarshamn. Har dock svårt att få ihop detta med det han sa när han skrev på nytt kontrakt i december. ”Umeå är en fantastisk stad, fansen är grymt bra och bra lag. Det är svårt att hitta sånt och då vill man stanna kvar. Det är inte samma överallt. Jag är glad att vi har det här och det är därför vi har framgång.” Lycka till att hitta det i de två klubbarna.

Alexander Deilert. Väldigt tyst om Dellan. Känns inte otroligt att han återvänder till AIK som storsatsar och verkar vilja plocka tillbaka allt som gav framgång säsongen 18/19.

Zach Palmquist. Aviserade tidigt att han inte återkommer.

August Tornberg. Har varit väldigt tyst om August vara eller icke vara i Björklöven. Lätt rykte om Västerås är allt som passerat våra öron.

Tyler Vesel. Svarade för en starkt säsong, om än inte rent poängmässigt, men vilken spelar! Tyvärr gick han inte helt under radarn som jag trodde och ryktas till Finland. Är nog att räkna som förlorad.

Justin Crandall. Än mer tyst om Justin. Inget rykte och inget uttalande från honom själv.

Alex Hutchings. Ännu mer tyst här. Transatlanterna passerade mig lika tyst på Arlanda när jag kom hem från Thailand som det varit sen dess. Skulle någon bli kvar så är det Hutch. I honom får man mycket. Numera lika mycket slitvarg, som framspelare som målskytt…och en nagel i motståndarens öga. Viktig kugge i ett lag.

Fredric Weigel. Kom väldig oväntat till Björklöven. En sån värvning under säsong såg man inte komma, men kom med de skills han har och utvecklades till att även vara en backcheckande slitvarg. Ryktas till både IK Oskarshamn och sin gamla klubb AIK. Han kan vi avskriva. Lär dock vara väldigt nära AIK.

Olle Liss. Kom som en ännu mer overklig signing under säsongen och ömsom sköt sig ömsom skrattade sig till lövenfansens hjärtan. Har löst ryktas till IK Oskarshamn, men även öppnat för att stanna.

Tränare?
Att Joakim Fagervall skulle lämna var mer väntat än Robert Kimby, men det är väl priset man får betala när man värvar på ett år och folk som är rotade i annan stad. Hade mer än gärna sett att Robert Kimby blev kvar i klubben. Gillade hans engagemang i båset. Att Jocke väljer Malmö är ett klokt val. Såg inte en framtid med hans syn på hockey kontra Kenttäs. Nu ska en ny ledarsida in i laget och frågan hur man tänker? Varit en del rykten om Fredrik Hallberg från IK Oskarshamn, som sägs vara hjärnan bakom spelsystemet vi spelar. Lägg där till gamle Björklöven spelaren Mikael Karlberg, som varit inom Leksands organisation i många år. Egentligen bara meriter som J20-tränare och därmed fått en del skeptiska tankar kring hans varande i Björklöven, men när vi väl visar intresse så dyker även Frölunda OCH Skellefteå upp i budgivningen?? Har vi kommit dit att när Per Kenttä säger si så öppnar alla klubbar kassabingen?

Trots allt känns det som att tränarbiten är en viktig del innan truppens utformning kan börja ta form och Per Kenttä sa ju även till oss för någon vecka sedan att – Jag jobbar på att lösa det så fort som möjligt. Det viktiga är att det blir rätt, sedan får det ta den tid det behöver!

Spelare in?
Faktiskt otroligt lite rykten eller rättare sagt inga namn som har passerat några öron. Nått tidigt och löst om Svenningsson som sen hamnade i MODO. Inget mer. Det är ju å andra sidan som Per Kenttä jobbar. Håller allt inom en väldigt liten krets och pratar bara när det är klart. Visst blir det lite tråkigt för oss fans, men samtidigt köper jag det. Nu hintade han ju faktiskt om att det kan komma att hända något de närmaste dagarna så vi får hålla utkik. Vi får ta det lilla.

Daniel Rahimi fick inte förlängt av Växjö och har ju öppet talat om att någon gång spela i Björklöven igen. Då är det nu eller aldrig. Tiden är förbi att återkomma som en avdankat föredetting. Är han då en back för Björklöven av idag? Ja och nej. Ser honom som en bättre version av Alexander Hellström, men båda med bättre fysiskt spel än käcka handleder. Funkar Rahimi i spelsystemet? Acke har kontrakt över kommande säsong och har vi plats för två av samma sort? Tveksamt, men säger man verkligen nej om Rahimi vill komma hem?

Sen passar vi på att gratulera kollegan The Sandwich som idag firar sin 46:e födelsedag!! Hipp, hipp!

Vad har ni för spelare som ni vill se i Björklöven kommande säsong? Får vi ens en kommande säsong och i så fall, vem tränar oss? Skriv en kommentar och håll hockeysnacket igång..

*

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

2 thoughts on “Vad händer kring löven just nu?

 • 4 april, 2020 kl. 11:38
  Permalänk

  Kan nog bli en relativt bra säsong för oss iaf, de flesta kommer lida mycket mer av spelar & sponsor-tapp pga. coronan. Nåt eller några lag kommer nog konka eller flytta ner frivilligt när de uppdagar hur mycket det påverkar deras budget. Blir sämsta allsvenskan på ett bra tag, men vi kommer, tack vare Kenttä, ha ett stabilt lag. Och att då slippa möta SHLs svinrika lagbyggen underlättar ju rejält. Mitt tips är att vi slår Karlskoga 4-1 i matcher i finalen!

  Svar
 • 4 april, 2020 kl. 13:17
  Permalänk

  En liten tanke i all konstighet vi lever i…
  Det finns definitivt spelare kvar att tappa men även att signa…både befintliga och nya.
  I dessa tider har inte heller SHL-klubbarna obegränsat med finansiellt utrymme och sponsorer, så jag tror att kartan kommer att skrivas om en hel del.
  Många av de spelare som tror att det ska finnas mer lukrativa kontrakt p g a en framgångsrik säsong kan bli lite snuvade (talar inte bara om Löven-spelare). Det finns nog en stor försiktighet bland klubbarna idag så spelarmarknaden kommer nog att öppna sig allt eftersom också…och dessutom har vi ju Kenttä!

  Weigel kan jag klara mig utan, men Liss och Deilert ser jag gärna kvar, även Hutch och Crandall om det är möjligt. Vesel och Palmquist var grymma men förmodligen för dyra, åtminstone för en hel säsong.
  Cannata…tyvärr omöjligt men tack för att vi fick denna säsong.

  Men man är fortfarande så bitter att vi inte fick chansen att ta klivet upp i år – vi hade verkligen alla verktyg för det!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: