Tyvärr bara nio matcher för Jacobsson

Som ni kanske läst och hört i dag har Disciplinnämnden meddelat domen för Leksands Robin Jacobsson för den vårdslösa och totalt respektlösa tacklingen på vår egen #6 Kim Karlsson. Straffet stannade vid totalt 9 matcher och nedan domen i sin helhet.

Pressmedelande Hockeyförbundet

Megazone

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Robin Jacobsson

Förening: Leksands IF

Adress: Arenavägen 9, 79323 LEKSAND

Matchdatum: 2016-01-21

Mellan: IF Björklöven – Leksands IF, HockeyAllsvenskan

Domare/Anmälare: Pierre Schilken

Avstängningsperiod: 2016-01-22 – 2016-02-06 (6 matcher)

Böter: 30 000:- betalas senast 2016-02-24 (3 matcher)

BESLUT

Efter match penalty i match mellan IF Björklöven och Leksands IF, HockeyAllsvenskan den 21 januari 2016, åläggs Robin Jacobsson, Leksands IF, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head).

 1. Avstängning fr.o.m. den 22 januari 2016 t.o.m. den 6 februari 2016. Avstängningen avser endast hockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 1. Böter om 30 000 kr. Böterna ska vara inbetalda inom 30 dagar från dagen för beslutet. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms, inklusive den automatiska avstängningen, motsvara 9 matcher, varav 3 matcher omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, yttrande från Robin Jacobsson och en filmsekvens av händelsen.

Anmälan: I samband med att IF Björklövens Kim Karlsson fick en passning i mittzonen klev Robin Jacobsson upp och tacklade Kim Karlsson med kraften riktad mot huvudet. Kim Karlsson blev liggande på isen.

Robin Jacobsson har uppgett i huvudsak följande: När motspelaren närmade sig backade han mot denne och gjorde dig redo för att genomföra en höfttackling. Motspelaren bytte då, som han uppfattade det, riktning för att undvika tacklingen. Allt gick mycket fort och han hann aldrig uppfatta att motspelaren arbetade med att få kontroll över pucken. Han sjönk lågt för att få in så mycket kropp som möjligt framför motspelaren. Han var noga med att hålla in armbågen och att göra sig så kompakt som möjligt. Backningsmomentet gjorde tacklingen svårare att undvika jämfört med om han hade åkt framlänges. Det var absolut inte hans avsikt att skada motspelaren. Han hoppas på ett snabbt tillfrisknande och har haft personlig kontakt med den skadade.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Uppgifterna i anmälan får stöd av filmsekvensen. Robin Jacobsson har således tacklat motspelaren med kraften riktad mot huvudet och motspelaren blev skadad. Enligt disciplinnämnden var tacklingen respektlös och vårdslös och ska föranleda en kännbar avstängning. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden att Robin Jacobsson gick in i situationen med hög fart och med den samlade kraften riktad mot motspelarens huvud. Detta trots att han haft tid att välja ett annat agerande. Disciplinnämnden anser därför att det är fråga om en huvudtackling av allvarlig karaktär som omfattas av den praxishöjning som införts från och med innevarande säsong. Avstängningens längd bestäms till nio matcher inklusive den avstängning som automatiskt följer på ett match penalty. Tre av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. HockeyAllsvenskan.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

* * *

Nämnden hade för övrigt en hel del att avgöra i dag, totalt sex avgöranden varför vi lär återkomma med en uppdaterad lönelista i morgon. När det gäller Jacobsson hade man så klart hoppats på en klart längre avstängning och sedan var det lite förvånade att man inte tog upp något om det här med återfall som man brukar brukar göra.

Det var ju som sagt inte första gången Robin gjorde något liknande.

Megazone

4 thoughts on “Tyvärr bara nio matcher för Jacobsson

 • 25 januari, 2016 kl. 22:54
  Permalänk

  Löjligt straff o ett ännu mer löjligt försvarstal. Stackars hans närhet o behöva umgås med en så fatal lögnare. För om det är som han påstår borde han börja med gubbahockey el nåt där folket inte kan ändra åkriktning. Sen så är det så jävla tydligt på filmen vad som sker o det gör talet ännu mer löjligt. Fy skam…

  Svar
 • 25 januari, 2016 kl. 22:59
  Permalänk

  Fy fan så jävla dåligt straff…. Hade varit enklast att idioten fått lägga av med hockey. Vill inte se den vidriga jäveln mer blir så jävla upprörd.

  Svar
 • 25 januari, 2016 kl. 23:05
  Permalänk

  ”Disciplinnämnden anser därför att det är fråga om en huvudtackling av allvarlig karaktär som omfattas av den praxishöjning som införts från och med innevarande säsong.”

  Alvarligt karaktär och sedan ger man ett sådant lågt straff… undra hur många gatustenar disciplinnämnden fick av Leksand?

  Svar
 • 26 januari, 2016 kl. 00:10
  Permalänk

  Vi hoppas mest på att Kim blir frisk så fort som möjligt. Ung och stark, hade han vart +30 och 5 hjärnskakningar senare kanske det hade vart kört…

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: