Tydligt markerande från klubben

De sportsligt fina resultaten i helgen (4-3 mot Timrå IK och 6-2 mot Östersunds IK) överskuggas nu tyvärr av diverse svarta rubriker då en spelare i Björklöven efter en lagfest i lördags greps misstänkt för brott. Det var Björklöven själv som i går kväll gick ut med följande pressmeddelande (länk) och sedan har det kommit en rad artiklar framförallt på VK men även annan nationell media kring den aktuella händelsen på restaurang/nattklubb Marité i Östersund.

Björklöven och dess VD Joakim Gustafsson markerade tydligt genom sitt PM dels vad man gjort inom klubben och även vad man som gröngul Björklövare ska står för.

– ”Så sent som för en vecka sedan deltog samtliga a-lagsspelare i en workshop som kretsade kring hur vi Björklövare ska bete oss och hur betydelsefulla vi är i rollen som ambassadörer och förebilder. Om samhället ska förbättras har vi ett stort ansvar i den processen. Det är med andra ord obegripligt att spelaren över huvud taget har satt sig i denna situation”.

Sedan ville VD Gustafsson på ett bra sätt även lyfta diskussionen och problematisera ämnet ytterligare generellt kring mäns behandling av kvinnor i samhället och en möjlig machokultur inom hockeyn.

Klubben har även meddelat att man stängt av den aktuella spelaren från Björklöven till dess att den rättsliga processen är klar.

Här går det så klart först att sätta några frågetecken efter den (från ledningen) godkända lagfesten under det här försäsongslägret och hur lämpligt det egentligen var. Spontant kändes det inte som den bästa uppladdningen inför lagfesten med två matcher på 21 timmar, eller ens att man har en lagfest ute på en offentlig lokal, likt Marité. Med facit i hand är det så klart alltid lättare att säga vad som är rätt och vad som är fel gällande lagfester på försäsong, men till syvende och sist pratar vi ändå om myndiga och vuxna personer som har ett eget ansvar.

Bra av klubben att tydligt markera vad man som gröngul Björklövare ska stå för och med en vision om att vara Sveriges mest älskade förening har man inte råd med svarta rubriker eller händelser av detta slag. För all PR är definitivt inte bra PR. Sedan är det tyvärr i dagens samhälle i jakt på ”likes” och många klick alldeles för enkelt att blåsa upp, förstora/förvränga eller kanske t.o.m. helt enkelt göra en höna av en fjäder.

I eftermiddag kom uppgifter om att brottsutredningen redan lagts ner (länk) och VD Gustafsson kommenterade detta till vk.se enligt följande:

– ”Positivt att utredningen är nedlagt och förhoppningsvis har ingen tjej eller kvinna kommit till skada. Men samtidigt fortsätter den interna utredningen. Det är ju fortfarande så att spelaren har varit väldigt onykter”.

Gustafsson fortsätter apropå att ev. häva den avstängningen som spelaren fått: – Det är för tidigt för att säga, jag har precis pratat med spelaren och som sagt kommer den interna utredningen att fortsätta.

Avslutningsvis, även om det var bra att klubben tydligt markerade vad man generellt som gröngul Björklövare ska stå för, kan man nog tycka att spelaren i fråga ”dömdes” oproportionerligt hårt och kanske lite väl snabbt från klubben. Sedan hakade så klart lokal media snabbt på med stora, svarta rubriker i jakten på sina klick. Ibland kanske värt att tänka lite på den enskilda personen och dennes familj, inte minst nu när utredningen las ner direkt då brott inte kunde styrkas.

11 thoughts on “Tydligt markerande från klubben

 • 22 augusti, 2016 kl. 18:14
  Permalänk

  Trist att man ska envisas att köra det här spåret och överpröva Polisen beslut. Nu är ju alla på jakt efter kvinnokränkare och nu verkar ju saken ha uppstått genom den. Likt ubåtjakten på 80-talet när grenar blev periskop och stockar ubåtar eller uttrar ubåtsljud. Måste ju vara en nog svår upplevelse utan att inkisitionen tar vid.

  Men det är ju klart att man kan starta ett nytt CSKA Moskva från åttiotalet där allt är förbjudet och spelarna bor på miltärförläggning och får militära gradbetäckningar.

  Tror det kan bli lite knepigt att få tag i spelare då men jag har haft fel förr.

  Ibland måste man kunna gå vidare utan att utreda varenda millimeter.
  Nu är allt skrivet utan att förringa någon känslor och jag tror inte någon mår bättre av att gräva nya sår i detta. Nu släpper jag saken och går vidare sedan får Björklöven gräva fler år i detta om dom så önskar.

  Svar
 • 22 augusti, 2016 kl. 19:01
  Permalänk

  Dom var tvungna att markera kraftigt. Tänk om (hemska tanke) att det om sexuella trakasserier och slag mot en liggande kvinna stämt? Och Björklöven hade försökt tysta ner det. Att det skulle komma fram vem det var var ju inte svårt att förstå i dagens media samhälle. Jag tycker dom gjort rätt. Eller åtminstone precis vad dom måste göra.
  Att det sedan blev onödigt jobbigt för spelaren det kan vi tacka VK för.

  Svar
  • 22 augusti, 2016 kl. 20:06
   Permalänk

   Vad gjorde VK för fel i det hela? Att publicera offentligt material kan väl knappast vara att hänga ut någon.

   Visar på tveksam matchokultur att skriva sådan som ovan om ”jakt på kvinnokränkare” och att sedan skylla på VK. Knappast VK som tvingade i spelaren så mycket sprit att han inte ens minns vad som hände.

   Inget brott då man inte kunnat styrka uppsåt men tydligt är att han varit redlös o hamnat i mycket olämplig situation vilket bara är hans eget fel

   Svar
 • 22 augusti, 2016 kl. 19:21
  Permalänk

  Måste hålla med om att godkänna en lagfest på offentlig lokal när säsongen dragit igång med träningsmatcher är synnerligen otaktiskt. Sen är det dåligt att inte ta det lugnt med alkoholen när man de facto representerar klubben. Det är bra att det markeras. Men tycker att ett mått av självkritik är på sin plats. Det är bättre att eländet är nu än i ett känsligt läge av serien.

  Svar
 • 22 augusti, 2016 kl. 19:30
  Permalänk

  Ja, exakt vad menar. Spelaren har ju redan fått springa gatlopp. Man kan också föreställa sig att han såg hur han tvingas bort från både Björklöven och Umeå. Kanske t.o.m fått svårt att hitta ett nytt lag i Sverige. Är ju svårt att sätta in sig i hur det känns, om det är någon som verkligen gillar Björklöven och Umeå.

  All skada är redan där och jag tror inte någon blir lyckligare om man exempelvis kastar ut spelaren eller hittar på något annat straff. Känns lite som den gamla häxjakten man kastade dom i vatten, drunknade dom så var det inga häxor och flöt dom så skulle dom brännas. Man kan aldrig bli frikänd.

  Jag är helt övertygad att spelaren har lidigt mer än många kan föreställa sig. Tycker det känns lite omänskligt av Björklöven att hälla ytterligare salt i såret bara för det finns sådana som aldrig blir nöjda oavsett straff. Vi får väl se vad som händer, antar jag.

  Svar
 • 22 augusti, 2016 kl. 20:38
  Permalänk

  Sen kan jag undra vad det är för fel på att dricka mjölk?

  Svar
 • 22 augusti, 2016 kl. 21:32
  Permalänk

  Gunter : du vet att man inte blir full av mjölk? Trist att ha lag fester på mjölk

  Svar
  • 22 augusti, 2016 kl. 22:59
   Permalänk

   Man kan ha kul utan alkohol… har jag hört talas om, men det är nog inte bekräftat. ?

   Svar
   • 23 augusti, 2016 kl. 01:17
    Permalänk

    Jo, men vissa verkar inte hålla med. Trotsålder månne?

    Svar
 • 23 augusti, 2016 kl. 00:21
  Permalänk

  Är det bekräftat att killen supit som in i norden el blev han dyngis efter 2 öl o 1 tequila? Med tanke på matchandet o tränandet den helg/vecka så är det nog så att alla kanske inte tål så j-a mycket pga det. Sen såklart bortförklarar det inte vad som hänt men ändå. Som nykter alkolist så vet jag definitivt att det går upp o ner vad man tål o förståndet kan absolut försvinna all världens väg utan att man menar el vill någon nåt illa. Men efter dessa konsekvenser så borde han nog lägga ner drickandet helt o hållet.

  Svar
 • 24 augusti, 2016 kl. 13:14
  Permalänk

  Samtidigt så kan man också tänka så här, han var inte där själv det var ju iprincip hela A-laget och även omkom inte har någon skyldighet att ta hand om varandra, eftersom var och en är vuxen nog själv, så kan man tycka att någon/några borde ha reagerat på en en spelare blev kalasfull och då kanske man borde ha sett till att det blev natti natti för honom, innan något som det här inträffade.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: