Truppläge 17/18

I fredags smått osannolika, men väldigt befriande 3-2 hemma mot VIK Västerås med avgörandet först 59:14 och när vi ska summera säsongen 16/17 blev den väl egentligen inte alls som någon av oss inför hoppats på.Man pratade utåt från klubben (ledning, sportchef och tränare) om försiktiga ”minst slutspel” inför säsongen men återigen är vi snubblande nära den negativa kvalserien och sommarlov redan i början av mars.

Nu vet vi bättre och i alla sammanhang och på isen som det gäller för Björklöven, likt övriga företag, att producera i verkstan i stället för att bara snacka. Detta oavsett i termer av värdegrunder, visa #derättafärgerna eller vara etablerade i SHL 2019 eller möjligen 2020.

Säsongen 16/17 med bl.a. två tränarbyten allt annat än okej, men nu kollar vi först in det aktuella truppläget baserat på officiella kontrakt inför kommande säsong.

General Manager
Joakim Fagervall

Sportchef
?

Tränare
Joakim Fagervall

Spelartrupp

Målvakter
?

Backar
#
37 Jacob Andersson
#42 Emil Wikström
#57 Stefan Andersson

Forwards
#
7 David Lindquist
#14 Cody Murphy
#18 Axel Ottosson
#19 Austin Farley
#20 Mattias Granlund
#22 Nicklas Johansson (A)
#24 Tobias Hage (option 17/18)
#25 Filiph Åström(19/20)

* * *

Sett till GM/sportchef/tränare etc. tänker jag så här..

Nu vet jag ärligt inte ifall GM Fagervall hann slutföra sitt uppdrag eller inte, har han inte gjort det så klart olyckligt men jag ser inte att vi i det läget vi är rent sportsligt att vi har lyxen att ta oss råd med både GM och sportchef. Att man sedan ville få hem Fagervall köper jag, men nu är han hemma igen.

Att ha någon utanför själva laget som dels scoutar möjligen motståndare men främst då spelare även tillsammans med tränaren bygger laget känns dock nödvändigt. Men om titeln är GM eller sportchef sedan i mina ögon av akademisk betydelse.

Sedan då själva laget, lagdel för lagdel..

Målvakter

Ingen på kontrakt

Vi avslutar säsongen med en väldigt stark duo i Fernström och Werner, efter Linus intåg och när han blev rejält varm i kläderna efter uppehållet från HK SKP Poprad visade han betydelsen av en rejäl och trygg sista utpost.

Kombinationen av en något lite mer rutinerad och en rejält up coming i form av Werner tycker jag spontant känns klockren. Gillade dock även satsningen Grönberg gjorde med Lindskoug/Mattsson inför säsongen 14/15 där två rätt jämbördiga verkligen får kriga för spaden. Vikten av att ha en bra målvakt under säsongen dock verifierad.

Återstår att se vad som händer, men ifall #35 Adam Werner kan tänka sig en hel säsong till i HockeyAllsvenskan för bra utveckling ser jag gärna honom kvar. Inte minst för hur han klev fram i avslutningen när det betydde som mest. Här ska det vad bloggen erfar även växt fram en tämligen bra relation med målvaktstränare Markus Ekman varför det för en förlängning säkerligen även bygger på att Steken blir kvar.

I en tidig, ”färdig” och lite bredare bruttotrupp ser jag gärna tre målvakter där en ska vara junior. Sedan kan junioren få varva ev. juniormatcher med kontinuerlig matchning i div 1.

Backar

Tre på kontrakt

Nu är det så klart inte bara backarnas fel att vi under säsongen släppt in 181 mål och att vårt försvarsspel sett ut som det gjort. Det kändes hursom totalt obalanserat, rejält felbyggt och väl vågat redan inför säsongen. När sedan två fått lämna under säsongen och vi i elfte timmen inför transferfönstret stängde värvade hem den gamle omskolade centern Alexander Sundström som en typ Magnus Erlingmark måste det ändå säga en del.

Sett till hur vi avslutade säsongen, dels med spelare men även sett till system behövs så klart någon fler och helst ett par #8 Mikko Pukka i truppen. Mikko verkar dels vara en förbannat skön snubbe och även om han långt ifrån varit felfri inger han förtroende, visar pondus och med hans lugn en helt annan trygghet i egen zon. Den zonen tillsammans med vår alltför lilla box har sannerligen inte varit vår bästa under säsongen.

Nu har man ingen aning om hur de skrivna kontrakten ser ut och möjligheterna att ev. riva upp dem, men sett till säsongens prestationer skulle jag gärna främst vilja bygga vidare kring Emmerdahl, Pukka, Pavel, LEJ och Andersson den yngre. Sett till dessa och hur säsongen i övrigt sett ut saknas lite kilon och ett par fysiska backar som har förmågan att få stopp på motståndarna och hålla rent vid egen kasse. Sedan var det väldigt länge sedan vi hade en komplett och uttalad förstaback likt ex.vis Kevin Gagné i Mora IK. En som klarar att lira ca 24 min, noteras för ca 25 poäng och ändå ligger på plus.

Nu vet vi snacket som gått kring LEJ och ifall det vi hört stämmer blir det Åbo kommande säsong och det innebär i så fall bara att behovet av den där ledande förstabacken blir större. En riktig ledare som levererar kväll efter kväll rent offensivt, men även städar undan i den egna zonen.

I en tidig, ”färdig” och lite bred bruttotrupp gärna åtta eller nio backar där minst en, men gärna två ska vara juniorer. Sedan kan juniorbackarna likt målvakten få varva ev. juniormatcher med kontinuerlig matchning i div 1. För att sedan öka möjligheterna och nyttja ev. alternativ tycker jag det i en backuppsättning på minst åtta backar att det bör finnas minst tre av vardera höger- eller vänsterfattade.

Forwards

Sju på kontrakt samt option för eller med #24 Hage.

Sett till antalet den lagdelen som möjligen skulle kunna vara mest klar, men sett till bygget finns det även här brister och rätt obalans, ingen vare sig Alex Hutchings, Emil Lundberg eller Olof Mårs.

Under säsongen totalt 137 mål framåt och även om det inte bara är forwards fel att vi gjort lite mål och att en back vinner interna poängligan kändes gruppen totalt likt backsidan sett obalanserad och rejält felbyggd inför säsongen.

Men laget känns lite beige och i stället för en leading line hörde vi inför säsongen från Dalle Johansson att alla ska vara grovjobbare. Nu har jag inte jobbat som sportchef, har inte själv spelat hockey mer än upp till A-pojk som det hette på den tiden men som läktarcoach ser man ändå rätt snabbt att laget saknar vissa skills.

Nu har man ingen aning om hur de skrivna kontrakten ser ut och möjligheterna att ev. riva upp dem, men sett till säsongens prestationer skulle jag gärna främst vilja bygga vidare kring gänget Lindquist, Thörnberg, Lövenbyggarnas Murphy, Ottosson, Farley, Åström samt Jonsson och som möjligen tredjecenter Hage.

Sett till dessa och hur säsongen i övrigt sett ut saknas det likt på backsidan lite kilon och några fler forwards som likt Lundberg eller Mårs har förmågan att ta jobbet vid offensiv kasse. Sedan var det väldigt länge sedan vi hade en komplett och uttalad förstalina likt ex.vis Bofors trio Lavoie, Ejdsell och Valkvae-Olsen. En trio som dels kan teka bra, bidrar varje kväll med poäng och även klarar av producera i numer så viktiga special teams.

Här ser jag att Fagervall i dag har de främsta utmaningarna, som det känts under säsongen vilket visserligen överensstämmer sportchef Daniel Johansson tankar kring grovjobbare att vi har en bunt 3:e lina forwards. Att få behålla russinen i kakan och samtidigt komplettera med lite kilon och spets skulle helt klart göra skillnad.

I en tidig, ”färdig” och lite bred bruttotrupp gärna 14 eller 15 forwards där minst tre ska vara juniorer. Sedan kan juniorforwards likt målvakten och backarna få varva ev. juniormatcher med kontinuerlig matchning i div 1. För att sedan öka möjligheterna och nyttja ev. alternativ tycker jag att det i en forwardsuppsättning på minst 14 att det bör finnas minst fem eller helst fler rightare. Minst en men gärna två av dessa bör även vara tänkta för ”leading line” och vårt PP.

* * *

Tankar och reflektioner kring läget i dag och hur vi borde bygga vidare? Fältet som vanligt fritt..

14 thoughts on “Truppläge 17/18

 • 5 mars, 2017 kl. 14:01
  Permalänk

  Pavel är en skön kille men jag vet inte om han håller om vi ska sikta högre. Lej kan gärna få dra till Finland. Sen forwardsidan behöver vi helst 2 nya snipers. Våra bästa målskyttar har gjort 12 mål. De håller inte om man ska vara ett topplag.

  Svar
 • 5 mars, 2017 kl. 14:02
  Permalänk

  Menar ni att ni skulle vilja ha kvar LEJ!!!H

  Svar
 • 5 mars, 2017 kl. 14:15
  Permalänk

  Ser att de skriver ett längre kontrakt med Messi. Han är en slitvarg med Lövenhjärta som är jobbig för motståndarna. Inte den stora poänggöraren, men i en tredjekedja gör han enorm nytta.

  Svar
 • 5 mars, 2017 kl. 14:26
  Permalänk

  Det är ju mest backsidan som havererade i vinter. Även om S.Andersson har kontrakt borde det kunna brytas , för många avgörande misstag har det varit.
  Nä borde kunna göra om backsidan helt nästan om man fått önska. Pukka är given att försöka behålla och Emmerdahl..sen bort bort.

  Svar
 • 5 mars, 2017 kl. 14:57
  Permalänk

  Kim Karlsson borde få stanna tycker då JAG.

  Svar
 • 5 mars, 2017 kl. 15:25
  Permalänk

  Skulle gärna se en förlängning med Kongo, Öhman och Messy. Öhman med rutinen och lugnet i defensiven, men som vi vet kan leverera mer poäng än den här säsongen.
  Messy för att han är en sån underbar gröngul krigare, som ger allt för vårt älskade löven.
  Kongo för att han är en liten, teknisk, ettrig rackare som kommer göra en grym säsong nästa år, efter att ha haft den här säsongen söndertrasad från början med skador. Tror han är jävulskt revanschsugen!

  Sen gärna också ett nytt kontrakt med Pavel. Behövs ett sånt hjärta, kan han bara bli 5% lugnare och styra sitt aggressiva spel lite mer tror jag han blir grym att ha.

  Sen såklart Pukka om han vill stanna!

  Sen skulle jag gärna se två återvändare i Jon och Kevin. Båda vet vi leverererar i absolut topp när de får förtroendet och båda har visat att se har lövenhjärta.

  Det var mina lite snabba tankar under söndagslunchen..

  Svar
 • 5 mars, 2017 kl. 15:58
  Permalänk

  Mycket hänger väl på vad dom vill ha i lön? En dyr hage som gör mål i tre matcher håller inte väl inte?
  Jag gillade Murphy-Öhman-Boström
  men den blev inte kvar. Tycker man kan lyssna med Ö & B, där är det väl en kostnadsfråga?

  Om man ska ha någon fördel mot lagen som har 4-5 miljoner i Budgeten så måste man ju skiva 8-månaderskontrakt med dom dyrare spelarna. Förstår inte alls diskussion som man har i media om att man ska skriva årskontakt. Att SHL har den lyxen förstår jag men vilken annan 8-månadersbranch har årsanställda?

  Sista jag hörde från Werner var att han ville har ett år till i HA. Kan nog vara klokt. Jag tycker fortfarande man kan lyssna med Lindskoug. Det var inte så konstigt att han var sur med den backsidan. Utan han och Hutchings hade det ju slutat med negativt kval förra Säsongen.

  Annars är det väl bara att titta på vilka som varit bra i årets HA och göra en förfrågan. Fernström är inte tillräckligt bra och dyr?

  Hutchings har väl tyvärr blivit ännu dyrare efter den här säsongen men jag tycker man kan lyssna. Pengar är inte allt och sedan har man ju artistskatten att ta till. Pukka hoppas jag också på. Han kom ju för han ville ha en större roll och det fick han ju?

  Svårt men Fagervall verkar ju veta vad han vill ha så han får nog ihop det bättre än företrädaren. Är ju lätt att leka kung i div1 norra när lag som ex Teg inte betalar ut en krona i lön till spelare.

  8 miljoner + någon spetsspelare är ju egentligen lite för lite om man ska satsa på SHL. Det innebär att man måste chansa väldigt mycket med värvningar. Låter man Fagervall vara lite ”Kenttä” så har man ju 2-3 årslöner till mot denna säsong och lägga på truppen. Kanske mer beroende på hur dyr TJ var.

  Svar
 • 5 mars, 2017 kl. 16:24
  Permalänk

  Det som känns bra är att Fagervall lyckades väldigt bra med sena värvningar. Pukka och Högberg var kanon, synd att Högberg blev skadad. Sundström blev ju också en väldigt bra lösning trots allt. En spännande silly att se fram mot. Svårast blir nog att hitta den eller de som ska göra minst 20 mål.

  Svar
 • 5 mars, 2017 kl. 18:52
  Permalänk

  Rahimi kanske längtar hem nu på karriärens sensommar. Skulle ju inte vara dumt!

  Svar
 • 5 mars, 2017 kl. 21:10
  Permalänk

  Det känns kanon att Fagervall har gott om tid att sy ihop truppen med rätt spelartyper. Tror inte vi kommer att få se ett fuskbygge nästa säsong!

  Svar
 • 5 mars, 2017 kl. 23:45
  Permalänk

  Har full tilltro att Fagervall bygger ihop ett lag för toppen nästa säsong men några tankar. Mikko Pukka självklart kvar, drömmen skulle väl vara att få in Rahimi, Acke och Kristoffer Berglund på backsidan men det är ju inte realistiskt, eller ? Sedan vill jag gärna ha kvar Pavel som är en karaktär som behövs i varje lag, men kanske ska det skrivas in i kontraktet att han ska ta en lugnande tablett för varje match 😉 Och sedan måste det ju in några offensiva backpjäser.
  Kapten Öhman ser jag gärna blir kvar, han ger allt varje kväll och sätter ribban för hur man sköter sin fysik och även i övrigt uppträder proffesionellt. Kim, Thörnberg och Lucas kanske behöver få en nystart i ett annat lag för att komma vidare i karriären. Köp ut Nicke, tveksam till Hage men Messy absolut kvar som löven krigare. I övrigt måste vi få in spets i den offensiva delen.
  På målvaktsidan ser jag gärna att Werner blir kvar och även Fernström, det ska i alla fall vara två målvakter som slåss om första spaden.
  Man längtar redan till säsongstart !

  Svar
 • 6 mars, 2017 kl. 09:14
  Permalänk

  Tror inte på lösningen att köpa ut kontrakterade spelare. Enbart kostsamt och dumt. SA känns trots allt som en smart stabil back för HA än om han inte är lika snabb som förr. Nicke som fått säsongen söndersliten av skador tror jag kommer vara grymt revanschsugen och en sjukt nyttig spelare i form. Sen tror jag spelare som dessa är grymt viktiga för balansen i laget, på planen så väl som i omklädningsrummet. Sen behövs givetvis spets framåt och trygghet bakåt. Mikka får gärna stanna för mig. Tror det kan bli hur bra som helst till nästa år!

  Svar
 • 6 mars, 2017 kl. 10:20
  Permalänk

  Pavel, Emmerdahl och Pukka. De tre backarna skall vi ha kvar, därefter kan vi signa upp en offensiv högklassig back, en yngre och en junior/förstaårs.

  Pavel är en karaktär som behöver i vilket lag och team som helst. Är helt övertygad att han drivit laget framåt på och utanför isen i de värsta och bästa stunderna.

  Han har en fantastisk statistik sett tilö hur laget presterat så han är en given förlängning. Jag tror att han behöver en rutinerad kille i laget som han kan lära från – likt Pukka och då har vi helt plötsligt en riktigt bra duo. Det är bara kolla på de senaste matcherna de haft tillsammans – grymma.

  Sedan får man inte glömma att Pavel spelat bra med ALLA backar han spelat med. Titta bara statistiken när han spelat med bägge Andersson, Emmerdahl, Fredriksson. Alla backkollegor steppade upp rejält när Pavel var bredvid dem. Jag tror han kan bli en given general efter nästa säsong.

  Svar
 • 6 mars, 2017 kl. 11:11
  Permalänk

  Kevin Lindskoug kommer att funka bättre med Fagervall och med en betydligt bättre defensiv än den senaste säsongen Kevin spelade. Adam Werner kan funka som backup. Anton Toolanen (från Luleå), Filip Sehlstedt och Emil Norberg är 3 unga talanger som borde ges plats i truppen. Alexander Sundström bör vara kvar då han är användbar som både back och forward. Pukka självklar. Maksim Matushkin är en oerhört stark offensiv back som borde ersätta Stefan Andersson, som istället erbjuds en tränarroll. Erbjud sedan bra avtal till hemvändarna Rahimi, Sondell och Hellström. Jakob A och Emmerdahl får oxå fortsätta. Sedan är backsidan full och grunden för ett avancemang är lagd!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: