Truppgenomgång – backar

Gröngula Björklöven återsamlades i förra veckan och efter officiell ispremiär i onsdags fortsätter vi nu att fortsätta syna truppen inför säsongen 2017/2018.

I måndags var det ledarna, därefter målvakterna innan ispremiären och i dag blir det backarna innan jag nästa gång tänkte syna våra gröngula forwards i vårt representationslag.

Vilka är då kvar sedan i fjol och har vi om möjligt förstärkt den delen av truppen?

Aktuellt truppläge just nu:

Spelartruppen 17/18

Backar
#2 Adam Berglin
#4 Jonas Emmerdahl (18/19)
#8 Mikko Pukka
#12 Niklas Pavel (18/19)
#26 Jacob Stenqvist (Lån Frölunda)
#28 Simon Åkerström (18/19)
#37 Jacob Andersson
#42 Emil Wikström
#57 Stefan Andersson
#? Simon Backman

Nyförvärv?

#2 Berglin (Teg SK), #26 Stenqvist (lån från Frölunda), #28 Åkerström (HC Vita Hästen), #? Backman (SaiPa)

Förluster?

#16 LEJ, #55 Fredriksson

Om vi sedan jämför med hur vi inledde förra säsongen kan vi lägga till Pukka som ett nyförvärv och på samma sätt Bull som en förlust. Så helt klart en uppgradering och även bredd jämfört med hur vi inledde förra säsongen.

Nu så klart tråkigt med att Emmerdahl missar inledningen på säsongen, det ger å andra sidan istid och möjlighet till de övriga backarna att visa sig värdig speltid. Hade å andra sidan inte Emmerdahl varit skadad inte troligt vi sett Backman i truppen. Sedan då en helt annan konkurrens när Jonas är tillbaka fit for fight och garanterat kommer kriga för istid och en ordinarie tröja.

Den främsta förlusten så klart LEJ, och då tänker jag på hans 28 poäng och kanske spelet i den offensiva zonen. I den egna zonen känns vi helt klart starkare nu när vi då bytt LEJ och Fredriksson mot en trio i Stenqvist, Åkerström samt Backman. Här ser jag ett rent breddkontrakt med Berglin som mestadels lär lira med Teg i Hockeyettan. Därtill har nu Pavel blivit ett år äldre, fått ännu en rejäl försäsong i kroppen och vi behöver inte vara oroliga vars killen från Kiruna och Hockeyettan står.

Sedan både nödvändig rutin och lite sisu i lagdelen genom att både Backman och Pukka är med från start, här förväntar iaf jag mig att de ska leda varsitt av de två första backparen. Vi har trots allt några yngre backar och de mår inte sämre av att lära sig lite av och även känna trygghet från dessa rutinerade herrar.

En fråga är dock om vi har en tillräckligt fysisk och stark backsida? Av de backar som möjligen på förhand kan räkna med istid är det väl bara Pavel med storlek och lite muskler, å andra sidan har vi de senaste säsongerna sett bjässar som Ekelund och Fredriksson ha möjlighet och kropp för fysiskt spel, men på intet sätt använt musklerna för det. Men det är viktigt med några backar som klarar av det både fysiska och inte minst mentala spelet i den egna zonen och kanske främst vid den egna målvakten. Det är ett område vi måste klara av att äga.

Om LEJs egna poäng framåt är den på förhand största förlusten, tycker jag sammantaget att backsidan ändå är uppgraderad jämfört med i fjol. En helt annan erfarenhet och trygghet, jag tror även att Lucas 28 poäng kommer att spridas på de övriga och då kanske främst Jacke Andersson, nya duon Stenqvist och Åkerström, där den senare vid flera tillfällen sagt sig vilja bidra i det offensiva spelet. Framåt kommer det att hålla, det är jag ändå rätt övertygad om.

Fagervall har hela tiden pratat om ”Topp 4” och ”allt annat än toppen är blekt”, det återstår att se vars laget hamnar men backsidan känns sammantaget ändå väl sammansatt på förhand. Sedan kommer den stärkas än mer när Emmerdahl är tillbaka under säsongen. Jag tycker nog främst att vi känns säkrare i den egna zonen med den här uppställningen, jag är därför helt övertygad om att vi inte kommer släppa in några 181 mål under ligans 52 omgångar som vi gjorde i fjol.

Sedan kommer inte backsidans styrka att avgöras av hur bra Backman och Pukka är, här är det i stället de yngre som måste ta kliv och utvecklas under säsongen. Det är det som jag tror kommer bli avgörande för hur framgångsrik och lyckosam Björklövens säsong 2017/18 blir.

* * *

Dina tankar kring ovanstående och vår backsida, fältet som vanligt rätt fritt..

Skriv gärna en kommentar!

6 thoughts on “Truppgenomgång – backar

 • 11 augusti, 2017 kl. 09:07
  Permalänk

  Det var ju backsidan som var problemet i vintras,sämst av alla lag tror jag.
  Några av spelarna är ju kvar från i fjol som många gånger var på läktarn match efter match,för långsamma helt enkelt.
  Får hoppas att Stefan ö har fått ut mer av dom med träningen i sommar.
  Annars så ser ju ut som att backsidan blir starkare.

  Svar
 • 11 augusti, 2017 kl. 17:24
  Permalänk

  Tycker backsidan ser betydligt bättre ut än när säsongen inleddes förra året. Jag saknar inte LEJ pga av hans defensiva spel, jag tycker inte vi har råd att ha en spelare som är en säkerhets risk i egen zon ( han var inne på 49 baklängesmål ! ) även om han producerar poäng framåt. Jag vet att Jakob A var inne på 46 mål bakåt men han kändes ändå säkrare defensiven enligt min mening.
  Problemet kommer väl om / när skadorna börjar komma om Fagervall måste börja spela Berglin och Emil Wikström ( om han blir hel någon gång ) som kanske inte håller i allsvenskan. Såg att både Berglin och Andreas Vikström står uppsatta på Tegs rooster som lån från Björklöven för div 1 säsongen 17/18, vet bloggen eller någon annan om det redan är klart att dom ska lånas ut ?
  BTW swischade just en slant till er så ni kan fortsätta ert mycket bra jobb med bloggen, jag hade glömt det efter ert inlägg tidigare och jag tycker det varit tyst i kommentatorsfältet angående detta. Så jag ”UPPMANAR” alla andra flitiga bloggbesökare att göra mig sällskap så ni får möjlighet att fortsätta att jobba med och utveckla bloggen.

  Svar
  • 12 augusti, 2017 kl. 11:24
   Permalänk

   Det var så här Löven själva presenterade ett fortsatt samarbete med Teg SK och kontrakten med Berglin och Vikström Plocken. http://www.bjorkloven.com/artikel/r6gxaj1em-2e4ad/ ..med tanke på hur stor truppen är nu får man nog se dessa främst ses som breddspelare, utan skador (de obligatoriska) lär det nog bli mest matcher i Hockeyettan skulle jag tro.

   PS. ..och tack för ditt bidrag Plocken, som sagt alltid uppskattat och nåt vi sätter värde på.

   Svar
 • 11 augusti, 2017 kl. 20:40
  Permalänk

  Börjar tycka det ser bra ut!
  Då räknar jag in Emmerdahl där, även om det tar ett tag att komma tillbaka. Den enda kvarvarande kanonvärvning som Grönis gjorde?
  Resten är bortslarvade även om Grönis hade begränsad plånbok och gjorde också viktiga förlängningar.

  Nu är ju Hockeyallsvenskan betydligt lättare än 2012/2013/2014 (?) när alla satsade enormt med Malmö i Spetsen som hade över 35 mkr i Budgeten. Följt av Djurgården, AIK, Vik, Karlskrona och Rögle, som alla satsade så mycket så dom höll på gå omkull.

  Nu tror jag det är Björklövens tur att få jaga lite. Man ska aldrig underskatta lag som får vinna lite enklare a’la Div1. Det har slitit på både kroppar och själar när skader och motstånd har varit bra.
  Nu är ju Karlskrona och Rögle vana att förlora men frågan är ju hur Moras moral ser ut i slutet av säsongen?

  Det jag kan tillägga, är att jag hellre är vinnare i HA än förlorare i SHL.
  Men jag älskar dessa kval både upp och ner. Det är då det betyder något.
  SSkickligheten är god nog i laget för att inte åka ut men det är jävligt viktigt att förstå att alla poäng är viktiga oavsett vilken månad det är.
  Många gratispoäng delas ut i HA.
  I början av säsongen och i slutet, om du möter rätt lag. Lite kul att alla lag vill vinna mot just Björklöven. Verkar vara roligare än att vinna mot många lag som vart svenska mästare dom senaste åren?

  Intressant fråga, vem vill du vinna mot? Björklöven, Växjö, Rögle, Karlskrona, Örebro, LHC eller Sheleftyou?
  Vad svara en svensk hockeyspelare?

  Det är så man ser om man spelar i rätt lag eller inte?

  Trevlig helg och åter tack för ett toppenjobb som håller våran låga vid liv den där hopplösa tiden mellan matcherna som kallas livet av vissa?

  Snart så…

  Svar
 • 12 augusti, 2017 kl. 11:43
  Permalänk

  Tycker absolut backsidan ser bättre ut nu än säsongen som gick. Hoppas bara att Fagervall har tagit ett snack med Jacob A att sluta skjuta i täck 24/7.

  Svar
  • 12 augusti, 2017 kl. 16:36
   Permalänk

   De vet han säkert själv, brukar sitta i självförtroendet…

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: