Tre nya avgöranden från DN

Även om vi i detta nu spelar mot IF Sundsvall Hockey hemma i T3 Center tänkte jag få delge er tre nya avgöranden från Disciplinnämnden som kommit under dagen.

Pressmedelande Hockeyförbundet

Namn: Mats Rosseli Olsen

Förening: Frölunda HC

Adress: Box 12127, 40242 GÖTEBORG

Matchdatum: 2015-11-14

Mellan: Djurgårdens IF – Frölunda HC, SHL

Domare/Anmälare Pehr Claesson

Avstängningsperiod 2015-11-15 – 2015-11-21 (2 matcher)

BESLUT

Efter matchstraff i match mellan Djurgårdens IF och Frölunda HC, SHL, den 14 november 2015, åläggs Mats Rosseli Olsen, Frölunda HC, följande straff för slagsmål:

Avstängning fr.o.m. den 15 november 2015 t.o.m. den 21 november 2015. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Avstängningen motsvarar 2 matcher inklusive den automatiska avstängningen.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Mats Rosseli Olsen samt en filmsekvens från händelsen.

Av anmälan framgår i huvudsak följande: Ett slagsmål utbryter mellan Olsen och en Djurgårdsspelare. Rosseli Olsen är den som startar och är drivande i slagsmålet. Rosseli Olsen slår flera slag utan sina handskar mot Holms huvud.

Mats Rosseli Olsen har uppgett i huvudsak följande: Jag anser inte att jag är drivande, utan vi är två om det och filmen visar att han slår flera slag mot mitt huvud. Jag borde inte straffas hårdare än Djurgårdsspelaren.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Av utredningen framgår att Mats Rosseli Olsen gjort sig skyldig till slagsmål utan handskar, vilket inte ingår i spelet och inte är ett acceptabelt beteende inom svensk ishockey. Nämnden finner att påföljden kan stanna vid två matchers avstängning, inklusive den automatiska avstängningen om en match som följer av utdömt match penalty.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 141.

* * *

Namn: Joel Mustonen

Förening: Örebro HK

Adress: Orvar Bergmarks Plats 5, 70223 ÖREBRO

Matchdatum: 2015-11-16

Mellan: Djurgårdens IF – Örebro HK, SHL

Domare/Anmälare Tobias Björk

Avstängningsperiod 2015-11-17 – 2015-12-03 (6 matcher)

Böter 12 000:- betalas senast 2015-12-18 (2 matcher)

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Djurgårdens IF och Örebro HK, SHL, den 16 november 2015, åläggs Joel Mustonen, Örebro HK följande straff för tackling mot huvudet;

  1. Avstängning fr.o.m. den 17 november t.o.m. den 3 december 2015. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning
  2. Böter om 12 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 8 matcher, varav 2 matcher omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Joel Mustonen samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Spelare 66 i Djurgården är i en kampsituation med spelare 7 i Örebro som ådrar sig en utvisning för hooking. När denna förseelse sker kommer spelare 41 i Örebro, Joel Mustonen, in från sidan och tacklar spelare 66 i Djurgården i huvudet. Den tacklade spelaren spelar inte vidare i matchen.

Joel Mustonen har uppgett i huvudsak följande: En annan Örebrospelare jagade Djurgårdenspelaren bakom målet och Mustonen väntade på att komma in och överbelasta. När han märkte att Djurgårdenspelaren kom loss från den andre Örebrospelaren så bestämde sig Mustonen för att tackla. Hans målsättning var att tacklingen skulle bli axel mot axel och Mustonens känsla i tacklingsögonblicket var också att det blev så. Han hade ingen målsättning att skada.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Joel Mustonen kommer in i situationen som tredje man när Djurgårdenspelaren redan är hårt uppvaktad av en annan Örebrospelare. Djurgårdenspelaren har fokus på den spelare som uppvaktar honom bakifrån och pucken och har ingen möjlighet att försvara sig mot Mustonen som kommer in från sidan. Vidare hade Joel Mustonen möjlighet att utdela en tackling axel mot axel men viker trots detta in snett framför motspelaren och riktar tacklingen mot dennes huvud. Tacklingen är vårdslös och respektlös och uppfyller kraven för att omfattas av den straffskärpning som skett inför innevarande säsong när det gäller tacklingar mot huvudet. Sammantaget anser nämnden att Joel Mustonen bör stängas av en tid som motsvarar åtta matcher, inklusive den automatiska avstängning som följer vid ett match penalty. Av dessa matcher omvandlas två matcher till böter i enlighet med det kombinationsstraffsystem som tillämpas i bl.a. SHL.

Tillämplig regel: 14 kap 2 § 8 p RF:s stadgar och regel 124.

* * *

 

Namn: William Thomas

Förening: MODO Hockey

Adress: Box 49, 89121 ÖRNSKÖLDSVIK

Matchdatum: 2015-11-16

Mellan: MODO Hockey – Linköping HC, SHL

Domare/Anmälare Christer Lärking

Avstängningsperiod 2015-11-17 – 2015-11-24 (3 matcher)

Böter 12 500:- betalas senast 2015-12-18 (1 match)

BESLUT

Efter match mellan Modo Hockey och Linköping HC, SHL, den 16 november 2015, åläggs William Thomas, Modo Hockey följande straff för tackling mot huvudet;

  1. Avstängning fr.o.m. den 17 november t.o.m. den 24 november 2015. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning
  2. Böter om 12 500 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 4 matcher, varav 1 matcher omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand, ett yttrande från William Thomas samt filmsekvenser från händelsen.

Anmälan: Linköpingsspelaren Roe driver upp pucken från bakom mål och släpper den snett bakåt vid blå linje. William Thomas kommer då mot Roe och driver med kraft upp höger armbåge i huvudet på Roe.

William Thomas har uppgett i huvudsak följande: Linköpingsspelaren släppte pucken just innan Thomas fullföljde sin tackling. Thomas sänkte sig, höll armen mot sidan. Strax innan tacklingsögonblicket höjde Linköpingsspelaren sin klubba i en cross-checking rörelse. Thomas träffar med sin kropp Linköpingsspelarens handske/klubba som i sin tur träffar motspelarens eget ansikte. Thomas armbåge eller axel träffar aldrig motspelarens ansikte. Skada uppstår inte.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. William Thomas har kommit in sent och medvetet utdelat en armbågstackling mot huvudet på en motspelare. Tacklingen är helt onödig, vårdslös och respektlös. Sammantaget anser nämnden att William Thomas bör stängas av en tid som motsvarar 4 matcher, inklusive den automatiska avstängning som följer vid ett match penalty. Av dessa matcher omvandlas 1 match till böter i enlighet med det kombinationsstraffsystem som tillämpas i bl.a. SHL.

Tillämplig regel: 14 kap 2 § 8 p RF:s stadgar och regel 124.

* * *

Bloggen tänkte i morgon eller på fredag alternativt under helgen återkomma med aktuell lönelista utifrån de senaste och mest aktuella avgöranden vi fått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: