Topp 5 vs plats 6-8?

Med bara åtta omgångar kvar av HockeyAllsvenskan 17/18 dags att börja summera men även redogöra för förutsättningarna framöver. Just nu alltså plats fem, men hur viktigt att bli just 5:a eller ”topp 5” jämfört med ex.vis plats 8 och ändå nå ett ev. slutspel?

Supporterspelaren 17/18 #16 Roope Talaja har varit het på slutet, nu är nog de flesta fansen rätt nöjda. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Först och främst kanske vi ska fastslå att det lär krävas fler segrar och ytterligare poäng även framöver för att säkra slutspelet, men alltid lite intressant att ligga i framkant och se vad skiljer med att bli ex.vis. topp 5 mot att placera sig på plats 6, 7 eller 8.

Ser vi först och främst till formen slutspelsserien och ett direktkval (i år bäst av sju) har vi kört med det under de senaste tre säsongerna och det är alltid något lag från HockeyAllsvenskan som ändå lyckats tråckla sig hela vägen till SHL. Man vill ju fortfarande egentligen säga eller skriva Elitserien, men det kanske säger mest om när vi senast spelade i den ligan?!

Vi vet ju sedan tidigare förutsättningar att trean t.o.m. femman i HockeyAllsvenskan får med sig 3, 2 respektive 1 poäng utöver en extra hemmamatch, men hur viktig är sedan placeringen från grundserien för att nå ett direktkval? De tre senaste säsongerna är det då Malmö, Vita Hästen, Västerås, Leksand, Mora och BIK Karlskoga som fått känna på möten med SHL-motstånd.

De allra flesta av dessa lag placerade sig redan från början i förarsätet (minst topp 4) men sedan är HC Vita Hästen ett lysande exempel på att inget egentligen är omöjligt, säsongen 14/15 placerade de sig på plats 8 med 74 poäng och bättre målskillnad (3 mål) gentemot Almtuna och det avgjordes dessutom under de två sista matcherna mot Karlskrona HK samt BIK Karlskoga. De nådde ändå hela vägen till Direktkvalet även om de till sist föll mot MODO med 0-4 i den serien.

Rent krasst är det ändå bonuspoäng och hemmaplan i tre i stället för två matcher ifall vi slutar topp 5, vilket i dagsläget borde vara den allra bästa moroten. Hellre borgen A3 Arena ytterligare en gång än ytterligare en bortaresa under mars så känner iaf jag.

Hur tänker du själv kring ovanstående? Slump eller inte att de bättre placerade lagen genom hemmafördel har större chans att nå ett ev. Direktkval?

Fältet som vanligt fritt..

* * *

Sedan återigen lite datum att hålla koll på.. Där då slutspelsserien spelas som en enkel serie, enligt följande:

Lördag 10 mars: Trean – Fyran
Lördag 10 mars: Femman – Sexan
Lördag 10 mars: Sjuan – Åttan

Måndag 12 mars: Fyran – Femman
Måndag 12 mars: Sexan – Sjuan
Måndag 12 mars: Åttan – Trean

Onsdag 14 mars: Trean – Sexan
Onsdag 14 mars: Fyran – Åttan
Onsdag 14 mars: Femman – Sjuan

Fredag 16 mars: Sexan – Åttan
Fredag 16 mars: Sjuan – Fyran
Fredag 16 mars: Femman – Trean

Söndag 18 mars: Trean Sjuan
Söndag 18 mars: Fyran – Sexan
Söndag 18 mars: Åttan – Femman

Vinnaren av denna serie får alltså möta förloraren i den allsvenska finalen. Detta gör man i bäst av tre matcher och det är alltså detta som kallas ”Playoff”.

Så här spelas de tre matcherna i Playoff:

Måndag 19 mars: Förlorare HA-finalen – Segrare slutspelsserien
Onsdag 21 mars: Segrare slutspelsserien – Förlorare HA-finalen
Fredag 23 mars: Förlorare HA-finalen – Segrare slutspelsserien

Vinnaren i detta möte (Playoff) möter därefter lag 13 i SHL i bäst av sju, enligt schemat följande:

Måndag 26 mars: Lag 13 SHL – Segraren i playoff

Onsdag 28 mars: Segraren i play off – Lag 13 SHL

Fredag 30 mars: Lag 13 SHL – Segraren i playoff

Söndag 1 april: Segraren i play off – Lag 13 SHL

Tisdag 3 april: Lag 13 SHL – Segraren i playoff

Torsdag 5 april: Segraren i play off – Lag 13 SHL

Lördag 7 april: Lag 13 SHL – Segraren i playoff

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på Hockeyallsvenskan? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan ovan för att ta del av ditt gratisspel (250 kr) och loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda matcherna!

3 thoughts on “Topp 5 vs plats 6-8?

 • 13 februari, 2018 kl. 12:18
  Permalänk

  Det står ingenting om plats 9-10 o den långa försäsongen som kommer me det ?

  Helvete så starka o vältränade dom kommer va då . Eftersom dom hyllat sin egen styrka av den långa försäsongen dom hade nu! Lägg till en lika lång försäsong ingen .. ojojo vilka fysfenomen dom kommer va .
  Var är spetsen som skulle ersatt murphy o hutch redan för länge sedan ?
  Utan spets kan det lika bra sluta på plats 9-10 .
  Ssk o Troja matchen är matcher man bara gav bort ! Vad e det som tyder på att det inte blir fler ? Torsk mot Modo o man ligger halvrisigt till ..

  Svar
  • 13 februari, 2018 kl. 12:33
   Permalänk

   När det gäller Murphy så skulle väl han inte ersättas då han inte varit med under säsongen? Hutch har ju varit dag-för-dag i över en månad och då kan man ju inte ersätta? Går att hitta logik i allt. Emmerdahl har ju inte heller varit med så då behöver vi väl inte ersätta honom, heller? Stenlund-Ädelgran måste väl haft ett tilltänkt nötabänk-kontrakt då det verkar vara samma lika där? VI lånar också ut Berglin för resten av säsongen trots endast sju backar kvar på kontrakt. Vad är planen…egentligen?

   Svar
 • 13 februari, 2018 kl. 12:40
  Permalänk

  Jadu en lång försäsong !?
  Hoppas det kommer in nått som visar att dom vill va me o satsa !

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: