TheSandwich tippar Allsvenskan 09/10

ByggeInte det lättaste eller ens rättvist då sportcheferna kommit olika långt med sina respektiva byggen. Men i brist på annat, och då menar jag verkligen brist, kan det vara nödvändigt att försöka höja hockeytempen något från de -30 grader eller vad det kan vara. Med rätt vassa pusselbitar på de kvarvarande platserna skulle vårt grön-gula lag kunna tippas högre, nuvarande skapelse lär få slå ur underläge. Som sagt är lagbyggena mer eller mindre ofärdiga.

De trupper som dragit igång sommarträningen på allvar skulle jag i dagsläget rangordna på följande sätt;

1. Leksand

2. Malmö

3. Almtuna

De båda tungviktarna ska och borde rimligen toppa serien från första nedsläpp. Sedan är det mycket som ska klaffa för att de till sist ska ta klivet upp. Trots att de är förankrade i allsvenskan (för gott??) känns de som elitserielag och när båda gästar är det Matchen.

Leksand har bl.a. fyllt på med Leinonen (Herning), Lotvonen (Timrå), Nordström (FBK) och Kollar (SSK) som främsta namn. Babyhawks har bl.a. plockat Green från just Leksand, Treille (FBK) , Staal (HV71) och Käse (Odense). Inte många lag i samma serie som har ekonomiska resurser att år efter år förtärka med spelare som föregående säsong lirat i högsta serien.

Almtuna var ifjol seriens stora positiva överraskning. En f.d. SC/coach sa i fall något som stämde i fjol och det var att Almtuna spelade en modern och effektiv ishockey. Det skulle vara snabba omställningar, mycket skridsko och hög energi. Att omdömet kom i en match där Almtuna underpresterade och Rönnkvist skämdes i båset var ju lite lustigt. Förmodligen såg bara den f.d. SC/coachen något vi andra skulle få upptäcka långt senare. Laget är i alla fall bl.a. förstärkt med Törnkvist (Luleå), Fälth (VIK), Kimby (Nybro) och Mårs (Troja) så laget tror jag verkligen blir att räkna med i år också.

4. AIK

5. Mora

6. Örebro

7. Löven

Vilka lag som går till PO är nästintill omöjligt att säga. Serien känns betydligt jämnare än på många år, det finns ingen given slagpåse där de andra lagen hämtar gratispoäng. AIK tillhörde toppen redan i fjol och borde med Ahlströms (Huddinge) och Gynge (Oskarshamn) kunna hota Almtuna om den 3:e platsen, att Gnaget går till PO känns glasklart. Mora gjorde ingen mas glad i fjol, men laget kanske lärde sig något och med förstärkningar som Bogg (Timrå), Johansson (FBK) och Zettergren (Mariestad) tror jag de på allvar kommer hävda sig och laget borde definitivt vara med i ett PO.

Fahlanders Örebro är ingen blyg nykomling, laget verkar ha hyfsade resurser nog att plocka etablerade allsvenska spelare från konkurenterna Adolfsson, Axelsson, Jonasén och Täng. Därtill har pengarna räck till utländska godbitar som Altmann (Vienna) , Holma (SaiPa) och Matzka (Esbjerg). Jag blir inte alls förvånad om laget tar en av de två sista platserna till PO. Om det är med hjärtat eller hjärnan jag sätter Löven på den sista PO-platsen får ni avgöra själva. Det känns iaf helt omöjligt att mot en säsong utan att tro eller vilja att det i vart fall ska liras PO på vårkanten. Även om jag tror och hoppas på ytterligare spets så är jag iaf redan nu spänd och intresserad av att se vad Galbraith (SönderjyskE), Eriksson (Brampton Battalion, hur coolt låter inte det??), Heino (Esbjerg), Koponen (Lukko), Lindgren (Luleå) och Quist (Oskarshamn) kan bidra med.

Närmast att utmana är väl VIK eller Lakers, tycker dock båda ser betydligt blekare ut än vanligt och inte minst VIK har tappat en hel del poäng i Albrandt och Olausson (Luleå). Oskarshamn har i Hellström (Löven) och Sjödell-Wiklander (Alleghe) ett par spännande förvärv men att laget ska räcka till PO tror jag inte riktigt. Förra årets nykomling Troja-Ljungby har i Glenn (SSK) och Mårs (Almtuna) tappat och jag har svårt att se hur laget ska på allvar ska kunna utmana. Känns dock som att laget kommer etablera sig och de kommer säkert att lag som farmar-Timrå, farmar-Frölunda och farmar-Färjestad efter sig. Jag hoppas för norrlandshockeyns skull att Sundsvall håller sig kvar och att Piteå (med Antons förtjänst?!) tar sig upp.

Vad tror du?? Är jag ute och cyklar eller har jag prickat in några av kontrollerna??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: