Tankar om forwardssidan med de unga presenterade

I tisdags presenterades två yngre forwards i form av Elliot Ekefjärd (-02) och Carl Holmner Härgestam (-03). Båda dessa samtidigt numer två av elva kontrakterade forwards för kommande säsong. Tankar kring de övriga?

När sportchef Per Kenttä tidigare fick frågan av sajten kring hur tankarna går kring lagbygget lät det så här, länk:

Den här säsongen blir det då första gången du själv kommer att kontraktera hela truppen, kommer vi vid sidan av märka det på något särskilt sätt? – Nej, kommer bygga laget på samma sätt som de två tidigare säsongerna.

Sett till numerär hur stor trupp vill du inleda säsongen med sett till målvakter, backar och forwards? – Två målvakter, sju eller åtta backar samt 13-14 forwards startar vi nog med.

I fjol hade Björklöven den äldsta truppen i ligan, kommer du försöka föryngra truppen inför den kommande säsongen? – Ålder är inte prio, tittar mer på färdigheter och vad de tillför. Vi får se vad det landar i.

*

Med signaturerna från Ekefjärd och Holmner Härgestam tycker jag det blir rätt tydligt att klubben och sportchef Kenttä kommer det sett till ålder som sajten var inne på att en viss föryngring kommer göras. Varför Kenttä sedan duckade för frågan från sajten har jag ingen aning om, men på både back- som forwardssidan rätt tydligt att man vill göra en viss föryngring. Att man sedan kontrakterar några från de egna leden samtidigt så klart viktiga signaler till de unga i klubben, det visar på att vi trots avsaknad av SuperElit J20 verkligen försöker skapa en stimulerande och utvecklande miljö. Dels värdefull och nyttig sommarträning under Öhman för nämnda duo som de med utvecklingskontrakt, sedan då mest troligt att en del av matcherna kommer ske i Teg SK kommande säsong. Samtidigt hoppas jag att man vågar satsa och verkligen ge dem båda chansen inledningsvis. Holmner Härgestam spelade för övrigt med J17-landslaget säsongen 19/20 och när det gäller Ekefjärd så lirade han i fjol med Redhawks och noterades faktiskt för en match i SHL föregående säsong.

Sedan snacket om att inte dela ut frikort eller garanterade roller etc. jag tror inte att en spelare väljer att gå till en klubb eller skriva ett kontrakt om man inte känner förtroende från både sportchef och coacher. Givetvis har det förts samtal inför att ett kontrakt skrivs på, man har pratat i termer av olika roller och i vilken roll klubben ser spelaren, allt annat vore oerhört konstigt. Sedan får man ju ta dessa samtal för vad de är, ingen är ju på det sättet garanterad viss speltid och sedan gäller det även att spelaren själv lever upp till den roll man diskuterat. Sedan är Löven en klubb som uttalat satsar mot SHL, då gäller det ha en bred och spetsig trupp, det innebär samtidigt att det kommer vara nödvändig konkurrens om tröjorna till match och rollerna i såväl PP som PK.

Viktigt dock att klubben är tydlig med vad som förväntas från denne i Löven och att man vid diskussionerna kring roll etc. är så öppen och ärlig som möjligt, det går inte att komma ifrån att det sipprat lite missnöje från några spelare under och efter förra säsongen.

Åter då till de resterande forwards, sportchef Per Kenttä pratade i sändningen i söndags om en forward (förhoppningsvis då Liss) samt två centrar. Av de med utgående kontrakt ser vi nu J.T. Brown, Manberg, Liss, samt Crandall.

Sett till de nuvarande elva kontrakterade skulle jag kunna mig linorna något liknande detta:

”Liss” – R-fattad och offensiv spets – Perron
Hutchings – Ottosson – Bengtsson
Eriksson – R-fattad och klok tvåvägscenter – Possler
Ekefjärd – Andersson – Wiklund

Selin och Holmner Härgestam

*

Foto: Lucas Norlin

Med ovan beskrivna alternativ skulle ev. #44 Olle Liss kunna bli aktuell för förlängning, här har sportchef Per Kenttä varit väldigt tydlig med att han gärna vill behålla.

När vi ser till forwardssidan utöver en viss föryngring iaf inledningsvis, har Kenttä adderat speed genom Bengtsson. När det gäller de två centrarna tycker jag det blir väldigt viktigt att först bestämma var i hierarkin de bör vara och sedan addera spets på den specifika positionen. Att jag börjar med de två centrarna är helt enkelt för att dessa roller är oerhört viktiga och jag tycker den hierarki jag skissat på ser rätt intressant ut. Den så kallade förstacentern bör vara klass och en något uppgraderad Vesel. Men Tyler noterades trots allt för 56 p föregående säsong och var väl dessutom vår bäste tekare? Men här vill man se en otroligt vass tekare, gärna högerfattad sett till balans i laget, bra fart på rören och spelsinne likt Weigel. Då kan denna sätta upp Perron och för den delen Liss eller den rightfattade som möjligen kommer i Olles i ställe i fina lägen.

Sedan hoppas jag man låter Ottosson få en stor offensiv roll 21/22 och då bl.a. leda den mer uttalat andra offensiva linan, det var inte länge sedan Ottosson ledde Löven och att hela kedjan efter den säsongen lirade i SHL. Det skulle kunna bli fallet även 22/23 men då att Axel leder sin lina och tillsammans med övriga kamrater ser till att göra resan med Löven. Men som Kenttä sagt, inga frikort delas ut utan det gäller att bevisa sin plats och förtjäna sin roll. Men I Axel ett framtida kaptensämne och han förtjänar redan nu en något större roll än vad han hade föregående säsong.

När vi kommer till den andra centern blev han benämnd ”R-fattad och klok tvåvägscenter”, här tänker jag mig en mer defensivt inriktad och otroligt hårt jobbande center. Att han gärna får vara högerfattad är för att oavsett spel i PP eller i PK viktigt att kunna slänga in en vass tekare och då oavsett ifall vi tekar till höger eller vänster i zonen. I fjol visserligen fjärde bäst i ligan sett till tekningar i grundserien, sjätte bäst i slutspelet men här vill jag se en uppgradering då det är en så pass stor fördel att börja med pucken jämfört med att börja jaga. På en trupp med 14 forwards tycker jag det egentligen bör finnas fem centrar och då möjligen att en av dessa kan gå på en kant med alla hela och friska. På så sätt inte lika känsliga för skador och ofta är centrarna något ”klokare” i sitt spel och värderar lägena på ett lite annat sätt. Sedan då detta med speed, sett till Bengtsson.. nog väldigt viktigt at båda centrarna kan röra på fötterna,

När det gäller forwarden som ska adderas är Kenttä väldigt tydlig med att Olle Liss är intressant och att det jobbas på honom, möjligen att Olle drömmer om och avvaktar lite från SHL eller funderar på utlandet. Slutligen hoppas jag ändå att han bestämmer sig för att stanna. Han har gjort sig oerhört populär på kort tid och en säsong med fulla läktare tror jag skulle lyfta Liss ännu en nivå. Men väljer Liss annat kommer Kenttä jobba in ett likvärdigt alternativ på den platsen, men jag hoppas verkligen Lucky Liss blir kvar.

Men forwardssidan egentligen kanske inte fullt komplett även med dessa signaturer, tidigare under säsongen viskades det om intresse för Kahilainen från SSK och det är väl en typ vi egentligen inte har? Jag tycker kanske inte heller att vi ersatt J.T. Brown som var en verklig ”chef på kontoret”. Jag kan ärligt säga att vi under några säsonger saknat en stryktålig Olof Mårs framför buren som hade en särdeles stor förmåga att skymma, täcka och styra in puckar, därtill gräva in ett antal returer. Men Kenttä vill ju att truppen ska vara ett levande dokument och det lär säkert hända saker på resan, men med två centrar och Liss (eller liknande) samt dessa två unga forwards ser det ändå sammantaget väldigt intressant ut.

*

Kommentarer, reflektioner eller egna tankar.. helt fritt att spekulera i det här läget.. Du kanske t.o.m. har namn på tilltänkta ytterligare forwards inför kommande säsong? Fältet som vanligt rätt fritt.. 

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet.

3 thoughts on “Tankar om forwardssidan med de unga presenterade

 • 11 juni, 2021 kl. 08:59
  Permalänk

  De 2 centrarna blir väldigt viktiga. Vi saknade en ”Weigell” typ ifjol.
  Hoppas han hittar någon yngre som verkligen vill visa upp sig och siktar på spel i en högre liga.

  Svar
 • 11 juni, 2021 kl. 10:39
  Permalänk

  Yngre trupp med färre importer verkar det ju bli, hoppas dock fortfarande på Palmqwist, Deilert, Liss, Crandall o Brown plus några riktigt vassa etablerade namn.

  Svar
 • 13 juni, 2021 kl. 23:47
  Permalänk

  Hade inte Aaeron Palushaj varit något för björklöven drömma kan man ju😀

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: