Så ska löven få fart på spelet igen

Att Björklöven gått från den ostoppbara maskinen till Sveriges största frågetecken på en knapp månad. Ska genast säga att Björklöven inte imponerat på mig på det sätt jag förväntade mig. Vi inledd med att vinna tio raka och det är ruggigt starkt, men om vi bortser ifrån Timrå (4-1) och Västerås (9-1) så har et inte varit det Björklöven vi vande oss att se ifjol. Tilläggas ska också att varje motstånd vi möter går in för dessa matcher som årets stora händelser. De kommer med 110 % och vi får aldrig möta någon som går in till 95 %. Det är ingen ursäkt, men viktigt att förstå vad våra killar möter. Många av de andra ”sämre lagen” kanske gör 110 % i 8-12 matcher per säsong, vi får det i 52, om ni förstår vad jag menar.

Vad är då felet just nu eller i år om vi er det som en helhet? Ja, först och främst saknas ju det blixtsnabba uppspelen i framför eget mål förbi checkande motståndare vi hade ifjol, snabbt ut på forwards som kom i fart med många tre mot tvåor som resulterade i oerhört många mål. Visst gav det en del sk. indianer och baklängesmål, men i det stora hela gav det mer plus än minus. Nu ska vi spela mer safe efter kanter och då hinner motståndarna backchecka, stänga av i mittzon, ställa upp på egen blå varför vi måste bumpa och inte får fart i våra anfall. Sen i avsaknad av spelare som vågar vara i skiten (= dvs framför mål), så blir våra anfall bara på utsida av försvarsboxen och i bästa fall ett skott som ska gå igenom sju-åtta man. Alltså, återta det snabba uppspelet och mycket kommer komma av sig själv.

Nu har detta ickespel gjort att vi fått spelare som hellre verkar spelar för sig själv än som ett lag, men så blir det ju när vi verkar sakna ett fungerande eget spel, då vill man lösa det själv, även om man vet att det inte är lösningen.

Vi har även ett powerplay som (när vi väl får chansen) just nu inte alls klickar, men det behöver vi inte dryfta så mycket om. Med det snabba uppspelet, mer mål framåt kommer självförtroende och då kommer även PP börja blomma.

Om vi sen går över till vårt PK är det ju inte längre en maktfaktor. Ifjol och inledningsvis denna säsong hade vi fasta PK-par bland forwards i Selin/Wiklund och Söder/Andersson. De kunde varandra utan och innan och var riktigt bra i spelformen. Meds Söder på läktaren och nu Selin på bänken har man börjat köra helt andra konstellationer som inte alls levererar. Söder kanske inte tar en plats på 12 forwards, men är en enorm tillgång som 13:e, främst nu när det är två olika reglerböcker i Björklövens matcher.

Nu fick inte ens Selin en enda sekund mot Väsby trots exempelvis 7.12 i PK. När övriga forwards varit 13:e spelare så har de fått tid. Om man inte hade för avsikt att använda honom, inte ens när laget underpresterar hade man ju lika väl kunnat lämna honom hemma inför roadtrippen och tagit med Söder.

Sen har man, om inte skador krävt det, inte varit pigg på att prova röra om i kedjorna för att få igång laget. Inför gårdagens match mot Väsby valde man till slut att splittra den tidigare så framgångsrika (läs i fjol) linan med Fredric Andersson, Alexander Wiklund och Sebastian Selin, där den sistnämnde förpassades till bänken och ersattes av Olle Liss. Olle har väl tillsammans med Sebbe just varit iskallast just nu så bänkningen av Sebbe förstår jag och något jag själv tänkt på, men att försöka få igång en skridskotrög Liss i en brunkarlina förstår jag liksom inte. Han måste spela med spelskickliga spelare som kan ge honom yta för det behöver han för sitt skott, inte genom kamp kring sargen. Jag skulle med fördel formera kedjorna så att jag bytte plats på Olle Liss och William Eriksson. Då skulle Pontus Andreasson kunna servera Liss några varma mackor och Wille skulle funka bra med sin skridskoåkning i en brukarlina. Skulle bli så här:

29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
90 Alex Hutchings – 10 Tyler Vesel – 91 Justin Crandall
71 Gustav Possler – 96 Pontus Andreasson – 44 Olle Liss
18 Axel Ottosson – 62 Oscar Steen – 38 Carl Grundström
11 William Eriksson/19 Kristoffer Söder

Nä, Björklöven är ett lag som vann inledningsvis utan att spela speciellt bra med hade så hög lägsta nivå att det liksom inte gick att förlora. Vi har alla gått och väntat på att spelet skulle börja stämma, men helt plötsligt går prestationen nedåt ju längre säsongen gått. Vi ska inte börja ropa kris, men något måste hända i laget. Just nu känna laget iskallt.

Alltså: Återför spelet med de snabba uppspelen in framför eget mål och de följande vindsnabba kontringarna från ifjol och återförena våra PK-par från ifjol. Det är lösningen enligt mig och sen kommer resten av sig själv.

Era tankar som hur Björklöven ska få igång maskinen igen? Skriv en kommentar..

*

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet

6 thoughts on “Så ska löven få fart på spelet igen

 • 24 november, 2020 kl. 07:26
  Permalänk

  Jag håller i mångt och mycket med dig. Vi har tappat laget och de snabba uppspelen, breddningspassen och i och med detta farten över hela banan. När vi går till anfall möter vi 5 man på försvarande blå och då blir det ”dump and chase” eller någon som helt på egen hand försöker bryta igenom. Med den backbesättning vi har idag borde det kunna fungera näst intill smärtfritt att ha samma uppspel som ifjol. Någon i ledningen verkar velat ändra på taktiken. Men nu har vi provat och kan återgå till fjolårets version med en lärpeng i ryggsäcken 🙂 Käääämpa Björklöven!

  Svar
 • 24 november, 2020 kl. 11:14
  Permalänk

  splitta ”1a linan” de åstadkommer i stort sett ingenting

  Svar
 • 24 november, 2020 kl. 15:48
  Permalänk

  Ja du har så rätt så rätt förutom på en punkt. Du vill ha tillbaka femmorna som de va innan Väsby. Liss spelade då med 71# och 96#, funkade ju inte alls. När han ändå gjorde lite poäng så va de i pp och med Nhl lånen. Anderssons kedja producerar inte ett skit så där måste ändras.

  Svar
  • 25 november, 2020 kl. 08:15
   Permalänk

   Håller med dig om Liss, men då NHL-lånen lämnar nästa vecka så får vi börja söka andra lösningar. Andreasson borde kunna servera Liss.

   Svar
 • 24 november, 2020 kl. 15:50
  Permalänk

  Jag tycker också att man ska gå tillbaka till de spel som dem gjorde i fjol. Tillbaka till Basic

  Svar
 • 24 november, 2020 kl. 19:58
  Permalänk

  Vad har hänt med Ullman? Han har inte fått många minuter hittills.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: