Tankar om backkrisen

Igår fick Jacob Andersson utgå i den första perioden mot Västervik och tur är väl att det låter som att det inte är någon fara med honom. Han låter säga följande till vk.se.

– Jag fick en smäll på armen men det ska inte vara någon fara. Jag fick en liten blödning tror jag, säger Jacob Andersson och fortsätter:

– Det blir att kolla upp det i dag (tisdag) men det ska vara lugnt. Förhoppningsvis kan jag spela på fredag (hemma mot Tingsryd).

Arkivfoto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Även om han väntas spela på fredag, så är ändå backsidan lika tunn som en noblesse. Visst funkar det att avsluta en och annan match med fem man som exempelvis igår och som ibland till och med kan höja laget när det gäller vilja och moral, men i längden funkar förstås inte det.

Björklöven skulle på något sätt behöva bredda backsidan, när vi motvilligt får ta till oss det faktum att vi måste avvara tre mest defensivt skickliga backar under avslutningen av säsongen i Simon Backman, Alexander Hellström och Mikko Pukka (som ”bara” ska ha en lindrig variant av hjärtmuskelinflammation, men måste vila i fyra veckor enligt Fagervall i går).

VK:s Gustav Pettersson tolkade ju ett uttalande kring detta av Joakim Fagervalls som att ”Det går inte att få tag på något, ingen vill spela med Björklöven”. Tyvärr ligger det nog mycket i det och säkert en helt riktigt tolkning. Björklöven rosar inte marknaden just nu och har inte gjort så på länge, dels inte tabellmässigt , men kanske främst inte spelmässigt. Även om vi fans kan uppskatta en sån här kämpaseger som vi fick se igår mot Västervik så är det bara att inse att Björklöven av idag inte är i närheten av att vara ett drömlag för en spelare att gå till. Potentiella spelare tittar på vad laget presterar och vilka framtidsutsikter klubben har. Björklöven har som bäst en fjärdeplats i hockeyallsvenskan 2007/08. Till och med Västervik toppar det. Sen gynnas förstås inte vårt geografiska läge oss eller att vi har en sportchef som också är tränare. Hur mycket tid jämfört med hans sportchefskollegor kan han lägga på att dammsuga marknaden? Inte mycket skulle jag kunna säga. Sen kan man ju undra vilken agent som vill sätta sina adepter i Björklöven, då i stort sett varje spelare som hamnar i klubben snabbt blir grå som betong? En agent vill förstås att sin spelare ska blomma för att kunna få bättre kontrakt som i sin tur genererar pengar till agenten. Finns ju en uppsjö av klubbar som behöver både spets och defensiv kvalité och som ligger betydligt högre upp i näringskedjan än Björklöven.

Sen tycker jag å andra sidan inte att vi ska värva heller, inte i den meningen att vi ska ta in spets för att nå framgång denna säsong. Det tåget har gått för länge sedan. En eller ett par värvningar kan i bästa fall ta oss till en slutspelsserie, men där väntar endast två hemmamatcher som inte kan hämta hem vad spetsvärvningar kostar i dagsläget. Sen kan knappast en eller ett par nya spelare göra Björklöven anno 2019 SHL-mässigt. Nä, bättre att hålla i pengarna och försöka hitta en billig lösning på backsidan. Dock är just det lättare sagt än gjort.

Drömmen vore ju att i HockeyEttan hitta en spelar som ser det som en chans att visa upp sig, men tyvärr finns det inte mycket i de lag som snart har spelat klart och det är väl tveksamt om toppklubbarna i HockeyEttan skulle släppa en spelare i dagsläget?

Samtidigt verkar ju inte den pågående HockeyEttan exempelvis hindra Västerås att bjuda in Köpings poängspruta Anton Svensson för träning och eventuell kontraktspåskrift redan nu. Hur agerar Björklöven?

Å andra sidan säger Västerås sportchef Patrik Zetterberg till hockeysverige.se följande om nämnde Svensson. – Jag har väl haft honom under lupp hela säsongen. Köping har gått bra och Anton har stuckit ut extra. Jag har haft en bra dialog med Köping och Anton i dag och han kommer att träna med oss i morgon, sen får vi se hur vi gör, och fortsätter.– Det kan bli aktuellt att värva honom redan nu inför deadline (fredag), men även inför nästa säsong. Redan där diskvalificerar vi oss då vi inte har en sportchef som kan hålla koll på vad som finns i exempelvis HockeyEttan och för den delen är i andra ligor och när Björklöven uppenbarligen ska ha hängslen, livrem och krockkudde för att värva så har inget heller kunnat hända. Samt att vi egentlig mening inte har en sporrtchef.

Annars gäller väl gammalt och dyrt från utlandet och kommer det vara värt det? Knappast. Att samtidigt chansa vidare på sex backar är också känns förstås inte heller helt klockrent. Det är väl egentligen bara en sak jag är säker på. Jag skulle inte vilja vara Joakim Fagervall just nu. Tiden är knapp och marknaden uppenbart lika tunn som Björklövens backsida, framförallt om man inte haft tid att skanna av den.

Hur tänker ni kring dagarna fram till deadline på fredag?

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!S

8 thoughts on “Tankar om backkrisen

 • 12 februari, 2019 kl. 18:45
  Permalänk

  Det är naturligt att Västerås har koll på Köping,ligger 4 mil därifrån.
  Dessutom har dom en historia av samarbete sedan båda klubbarna gick i konkurs.
  Köping var innan konkursen en farmarklubb åt VIK och det var ett lyckat samarbete.
  Numera är det inte på den nivån men precis som vi har koll på Vännäs o Teg har tränarna i Västmanland koll på varandras trupper och spelare.
  Västerås har ett hockeygymnasium och därifrån kommer många spelare i Västmanland.
  Platsar man inte i Västerås så kanske i Köping,Arboga eller Surahammar.
  Jag håller med er att man ska söka en billig lösning på värvningarna och gärna i närområdet.
  Tror ni att Vännäs/Teg skulle släppa någon back till oss? och framförallt,platsar dom?

  Svar
  • 12 februari, 2019 kl. 19:14
   Permalänk

   Självklart stämmer det du säger. Min poäng är lite att när man inte sköter sina kort rätt, läs styrelse som tar in en sportchef som redan visat sig oduglig en gång i historien och får gå igen, som i sin tur innebär att vi får gå igenom detta med någon som inte har tid att vara sportchef, då få man lite skylla sig själv. En bra sportchef har koll på marknaden, följer vissa prospects i exempelvis ettan och det behöver nödvändigtvis inte vara i närområdet för att kunna lösa sådana här uppkomna situationer. Ska vi ta ett kliv i rätt riktning måste den här biten bli så mycket bättre och proffsigare.

   Svar
 • 12 februari, 2019 kl. 18:56
  Permalänk

  Oerhört svårt läge. Trist att Björklöven själva basunerar ut att ingen vill spela i Björklöven. Det är inte ett sätt att göra bra reklam. Det ligger nog en hel del i det men man borde väl ändå försöka ta fram det positiva. Det finns trots allt.

  Svar
  • 12 februari, 2019 kl. 21:32
   Permalänk

   Exakt, jävligt oproffsigt agerat att uttrycka sig så.

   Svar
 • 12 februari, 2019 kl. 20:37
  Permalänk

  Absolut,visst är det så,nu kommer förhoppningsvis en proffsig Sportchef till nästa säsong(vem han nu är..hemligt…).
  Det känns som man har förlorat denna säsong pga att man haft en dålig Sportchef samt Fagerwall som har för lite tid.
  Vi får se vad som kommer in eller inte kommer in,tiden får utvisa det..kanske en sista minuten värvning innan kl 00.00 igen som Niklas Granberg…..

  Svar
 • 13 februari, 2019 kl. 09:17
  Permalänk

  Efter att ha läst artikeln är man ju bara ännu mer övertygad om att Fagervall måste ut omgående.

  Svar
 • 13 februari, 2019 kl. 12:17
  Permalänk

  En tid ha gått efter det att det var glasklart var Löven skulle hamna i tabellen och inget har förändrats sedan dess. Tror att laget måste gå ner sig ordentligt före förändring kan ske.Som det är nu varken hackat eller malet.

  Svar
  • 13 februari, 2019 kl. 13:05
   Permalänk

   Bara att jämföra vad klubb och tränare placerade oss innan säsong mot hur det ser ut nu både placeringsmässigt och spelmässigt på alla plan så borde det vara naturligt med rejäla förändringar.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: