Tankar om back-sidan med Vainio presenterad

I går presenterades backen Veeti Vainio närmast från Pelicans i Liiga, Veeti ska ha funnits på marknaden ett tag men här valde dock Vaino Björklöven och förhoppningsvis vill han göra resan till SHL med Löven. Veeti på samma sätt numer en av fem kontrakterade backar. Tankar kring de övriga?

När sportchef Per Kenttä tidigare fick frågan av sajten kring hur tankarna går kring lagbygget lät det så här, länk:

Den här säsongen blir det då första gången du själv kommer att kontraktera hela truppen, kommer vi vid sidan av märka det på något särskilt sätt? – Nej, kommer bygga laget på samma sätt som de två tidigare säsongerna.

Sett till numerär hur stor trupp vill du inleda säsongen med sett till målvakter, backar och forwards? – Två målvakter, sju eller åtta backar samt 13-14 forwards startar vi nog med.

I fjol hade Björklöven den äldsta truppen i ligan, kommer du försöka föryngra truppen inför den kommande säsongen? – Ålder är inte prio, tittar mer på färdigheter och vad de tillför. Vi får se vad det landar i.

*

Med signaturen från Veeti Vainio tycker jag det blir rätt tydligt att klubben och sportchef Kenttä kommer välja en något bättre balanserad backsida, det sett till ålder som sajten var inne på, men även då en bättre mix av offensiv och defensiv samt en kombinations av höger- respektive vänsterfattade backar. Tycker även signaturen från Vainio tyder på att man vill tillföra lite fysik och en del kilon framför den egna buren som i själva spelat och på så sätt lite lättare kunna sätta fast motståndarna.

Sedan snacket om att inte dela ut frikort eller garanterade roller etc. jag tror inte att en spelare väljer att gå till en klubb eller skriva ett kontrakt om man inte känner förtroende från både sportchef och coacher. Givetvis har det förts samtal inför att ett kontrakt skrivs på, man har pratat i termer av olika roller och i vilken roll klubben ser spelaren, allt annat vore oerhört konstigt. Sedan får man ju ta dessa samtal för vad de är, ingen är ju på det sättet garanterad viss speltid och sedan gäller det även att spelaren själv lever upp till den roll man diskuterat. Sedan är Löven en klubb som uttalat satsar mot SHL, då gäller det ha en bred och spetsig trupp, det innebär samtidigt att det kommer vara nödvändig konkurrens om tröjorna till match och rollerna i såväl PP som PK.

Viktigt dock att klubben är tydlig med vad som förväntas från denne i Löven och att man vid diskussionerna kring roll etc. är så öppen och ärlig som möjligt, det går inte att komma ifrån att det sipprat lite missnöje från några spelare under och efter förra säsongen. Här lät det dock i en intervju med nyförvärvet Nörstebö från Mora som att han visserligen vill tugga många minuter men att det över en säsong är att föredra ett jämt lag med 7-8 backar som delar på tiden för att inte slita på materialet i onödan och riskera skador etc.

Åter då till de resterande backarna.. Av de med utgående kontrakt ser vi nu Deilert, Eronen, Popovic och Palmquist.

Om vi börjar med numerär skulle jag bli lite förvånad om vi inleder med annat än 8 backar och då med Popovic eller en liknande som en utvecklingsbar back, som ett alternativ vid skador etc. men som främst som kommer matchas med Teg SK eller liknande i HockeyEttan. Kenttä brukar prata i termer av bred trupp och att fördela speltiden, de vill gärna spela med sju backar och då har jag lite svårt att se en inledande bruttotrupp på annat än åtta backar.

Sett till de nuvarande fem kontrakterade skulle jag kunna mig backparen något liknade detta:

X (R och något ”offensiv”) – Nörstebö
Vainio – X (L, fysisk och mer defensiv)
Rahimi – Plant
Johansson – Popovic eller liknande

*

Med ovan beskrivna alternativ skulle ev. en duo kunna bli aktuell för förlängning. I sändningen i går pratade sportchef Per Kenttä att två s.k. tvåvägsbackar ska adderas till bygget och han duckade lite på frågan gällande Julius Bergman som det ryktas om. ”Kommentarer inte spelare som tillhör andra lag”, men passade dock in på beskrivningen tvåvägsback etc.

Av det så klart omöjligt att dra några växlar, men jag gillar iaf att man dels verkar vilja addera lite kilon och en mer balanserad backsida, dels sett till höger- och vänsterskjutande, sedan lite mer defensivt präglad men jag gillar även att backsidan kanske kan bli något ”yngre” och på det sättet lite mer utvecklingsbar.

Mina backpar bygger på att Rahimi och Plant fortsätter att lira ihop, men ifall man väljer att sära på dem och ex.vis lira Rahimi med Vainio så skulle det kunna öppna upp för två högerfattade, men då skulle jag gärna se något liknade som jag beskrev som komplement till Vainio. Då vill jag alltjämt se en fysisk och mer defensivt inriktad pjäs. Man kan tänka lite samma sätt gällande Popovic eller den åttonde backen på en utvecklingsplats eller liknande, att det kan vara en högerfattad och något större spelare rent fysiskt. Men här gäller det oavsett att tillföra fysik och kilon att det är spelare med god skridskoåkning och som ändå har ett bra s.k. förstapass.

Kommentarer, reflektioner eller egna tankar.. helt fritt att spekulera i det här läget.. Du kanske har helt andra namn på tilltänkt ytterligare backar inför kommande säsong? Fältet som vanligt rätt fritt..

Många pratar om en process under säsongen och sett till det lite intressant att inleda med en backsida som ges utrymme att växa, även om det redan från början ändå finns en bra grund och klass såväl både defensivt som offensivt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet.

One thought on “Tankar om back-sidan med Vainio presenterad

 • 7 juni, 2021 kl. 10:58
  Permalänk

  Tror att Vainio är en mycket bra värvning.
  Bergman verkar ju ha löst sitt kontrakt med sin klubb,så om inte Expressen är helt ute och cyklar,så borde väl han tillkännages den här veckan.
  Tror att Deilert, Zach och Eronen är förlorade,tyvärr.Bara en känsla, hoppas jag har fel.Eronen som blivit pappa,vill nog stanna i Finland.Deilert till AIK,ryktas det ju om.Chansen kan ju vara att vi kan få Zach som supporterspelare??
  Han blir nog inte billig…..
  Liss tror jag skriver på.Även spännande vad för slags centrar som kommer in…
  Älskar silly..😁

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: