Tankar och förväntningar inför säsongen

Säsongen börjar nu smått tuffa igång där träningsmatchandet ikväll drar igång innan grundserien inleds den 19 september och här kommer lite tankar och förväntningar inför säsongen.

Alex Hutchings, kanske den spelare jag har högst förväntningar på inför den kommande säsongen. Foto:Löven4Ever

Inleder direkt med att förväntningarna på säsongen är höga, helt i paritet med de förväntningar och krav Björklöven med Joakim Fagervall  i spetsen ställer på truppen. Ifjol inleddes tänket som en topp fyra och nu ska tänket realiseras. Det innebär ju förstås att mycket ska klaffa jämfört med ifjol för om man skärskådar truppen så är den inte så förändrad att man bara sådär går från plats 12 till topp 4.

I dagsläget ska exempelvis Alex Hutchings. Fredric Andersson, Jakob Stenqvist, Simon Åkerström och Oscar Masiello ersätta Zack Hamill, Stefan Öhman, Jesper Thörnberg, Lucas Sandström, Joakim Högberg, Fredrik Hetta, Lucas Ekeståhl-Jonsson och Linus Fernström. Finns fler som försvann och tillkom, men ni förstår tänket. Det hänger istället mycket på att man får ihop laget på ett annat sätt, att alla drar åt samma håll och får ihop helheten. Sen hänger mycket på inledningen. Hänger vi med i början kan allt hända. Ser vi sen till vår forwardsbesättning så kan jag tycka att vi minst har hela nio forwards som borde kunna leverera match efter match, både när det gäller själva insatsen men också poängmässigt.

Vad vill jag då se från varje enskild spelare och vilka förväntningar har jag?

Målvakter:

35. Adam Werner
Adam debuterade ifjol med bravur i hockeyallsvenskan och fick nog fler matcher än det första var tänkt, men klarade biffen bra och är nu tänkt som given etta i min bok. Ska man sen ta upp kampen i Färjestad till den kommande säsongen för att på sikt sikta mot NHL, så bör han ha ytterligare ett rejält kliv denna säsong, vilket också är ett måste om klubben själv ska kliva mot toppen av tabellen. Ingen toppklubb har nåd med en  en medioker målvakt. Höga krav på Adam med andra ord och det tror jag han klara av.

31. Oscar Masiello
Oskar, med bara en A-lagsmatch och den i div 1 på CV:t får givetvis inledningsvis se sig förpassad till andraspaden, men en kille som jag tror dels kan ta steget kommande säsong samtidigt som han kan sporra Werner till stordåd.

Backar:

8. Mikko Pukka
Kom som lite av en frälsare i slutet av förra säsongen och har med rätta stora förväntningar på sin inför den kommande. Han ska bära defensiven och även fungera som en som lyfter de yngre i backbesättningen.

49. Simon Backman
Osedd är förstås vårt senaste nyförvärv svår att bedöma, men man värvar inte in en 33-årig SM-liiga meriterad fd mångårig assisterande lagkapten för att spela andrafiolen. Han ska in och leda laget ihop med Pukka.

4. Jonas Emmerdahl
Lagets genomgående bäste back i fjol med en imponerande jämnhet. När han väl är åter efter sin operation, så är min förväntar att han tar en ordinarie tröja, spelar i paritet med fjolåret och sen får det gå utefter det.

28. Simon Åkerström
Simon gjorde sin första A-lagssäsong ifjol i Vita Hästen med 8 poäng i poängprotokollet. Han är enligt tränare Fagervall en av de som kan tänkas göra en del av de 28 poäng vi tappat i Lucas Ekeståhl-Jonsson. Jag förväntar mig mest att han tar ett tydligt kliv denna säsong jämfört med insatsen ifjol i Hästen.

26. Jakob Stenqvist
Jakob gjorde ifjol sin första A-lagssäsong och blir du efter det signad av Frölunda så finns det något där. Ska han ta en plats i Frölunda till säsongen 18/19, så bör han svara för en stabil insats på lån i Björklöven och mer därtill den kommande säsongen och det tror jag han gör.

12. Niklas Pavel
Citatmaskinen dök oväntat upp ifjol upp och isen var inget sig likt i Lövens försvarszon, på både gott och ont. Kan Pavel balansera sina upptåg, så kan han helt klart ta ett kliv och bli en helt ordinarie back. Klarar han av det? Det återstår att se. Hjärtat finns i alla fall där.

57. Stefan Andersson
Stefan går mot karriärens slut, men kan han användas på rätt sätt i en offensiv roll med rätt defensiv uppbackning så kan hans sista(?) säsong bli riktigt bra. Hittar Stefan tillbaka till timingen i direktskottet så kommer han med din rightfattning även fortsättningsvis vara ett hot i powerplay.

37. Jakob Andersson
Jacob har nu två raka säsonger i hockeyallsvenskan utan att lyckas ta det där berömda klivet och frågan är om det kommer i vinter. Med den backbesättning Björklöven nu förfogar över så undrar jag om han tar en plats bland sex backar? Jag tror faktiskt inte det.

42. Emil Wikström
Emil drogs med skadeproblem ifjol som inte blivit bättre och som klubben själv har svårt att få grepp om, så frågan är när eller om han kommer till spel? Blir det spel så finns överhängande risk att det blir utlåning för Emils del.

2. Adam Berglin
Adam är ett oprövat kort på den här nivån och lär få vara med för att lära och samtidigt matchas i Teg.

Forwards:

90. Alex Hutchings
Hutch släpptes helt oförklarligt av tidigare sportchefen Daniel Johansson efter 22 mål säsongen 115/16, men kunde som tur var lockas tillbaka efter fjolårets 21 mål på 34 matcher i Schweiziska andraligan. Hutch CV talar sitt tydliga språk. Gör du över 20 mål i tre olika europeiska ligor tre säsonger efter varandra är du bra och vi kommer garantrat se minst 20 mål av Hutch även i år.

13.Fredric Andersson
SHL-meriterade Fredric gick rakt in i laget och tog lagkaptensbindeln. Det säger en del om honom och klubbens förväntningar på densamme. Fredric har levererat i både SHL som Hockeyallsvenskan och ska ha kravet på sig att göra det även här. I mina ögon lagets förstecenter.

24. Tobias Hage
Tillika SHL-meriterade Hage tilldelades ett A på bröstet och enligt de uppgifter vi har är enormt viktig på på plan men även vid sidan. En tyst ledartyp som vi kommer ha mycket nytta av i vinster.

18. Axel Ottosson
Ytterligare en SHL-meriterad spelare som ifjol visade att när det flyter på för honom är han svår att stoppa. Lyckas han bara lägga allt fokus på att leverera än att tjafsa på isen är mycket vunnet. Axel är en av de spelare som vi kan kräva ska leverera och i viss mån leda laget, sin unga ålder till trots.

7. David Lindqvist
Kom som ett oskrivet kort ifjol och imponerade från start och hade han inte råkat ut för sin knäskada hade SHL troligtvis knackat på dörren. Självklart hoppas jag att David tar ytterligare ett kliv denna säsong och han är en spelare jag kommer ställa krav på att leverera.

19. Austin Farley
Austin kom under ifjolårsäsongen från en rätt miserabel insats Modo, men visade direkt vilken bra spelare han är när han inte är hårt hållen. Tyvärr hindrade en knäskada honom att slutföra säsongen, men är nu 100 % tillbaka och ska ha kravet på sig att leverera.

6. Kim Karlsson
Kim kommer från en säsong han bara vill glömma till en säsong där revanschlustan är stor. Får Kim det att stämma kan mycket kul komma ur hans kedja. Ska var en av de som leder laget efter fyra säsonger i klubben.

14. Cody Murphy
En mycket bra debutsäsong i Björklöven i fjol borgar för en kanske ännu bättre i år. Passar som handen i handsken i Fagervalls spelsystem och kryddade ju maxfart i alla lägen ifjol med en hel del viktiga mål när det gällde som mest.

33. Marcus Jonsson
I Messy vet vi alltid vad vi får, en 100 %-ig arbetsinsats och motståndarförsvaret vet också att det aldrig får en lugn stund när Messy är på isen. Trillar det sen in en del mål så är det alltid en bonus, men kravet på Messy är alltid mer tacklingar än mål.

20. Mattias Granlund
Likt Messy en gnuggare ut i fingerspetsarna och ovärderlig i boxplay. Grym på att täcka skott.

29. Isak Stenlund-Ädelgran
Fick inte alls till det ifjol och lånades också ut i slutet av säsongen. Fick något oväntat nytt kontrakt och lär få kriga för en ordinarie tröja. Känns som att han har det i sig. Gäller bara att få ut det.

22. Nicklas Johansson
Nicke fick ifjol finna sig att inneha en plats utanför laget stor del sen tränare Fagervall tog över (viss del pga av skador, men inte enbart) och tyvärr ser jag ingenting som talar för att 33-årige slitvargen får mer istid denna säsong. Risk för utlåning är överhängande.

10. Emil Norberg
Emil dök upp från ingenstans ifjol under ett av alla skadehelveten och tog verkligen vara på chansen. Rivig och helt orädd gör att han passar som handsken in i tränare Fagervalls hockeytänk. Nyper knappast en ordinarie tröja, men mer än fjolårets fyra matcher lär det garanterat bli.

11. Andreas Wikström
Likt Adam Berglin är Andreas med för att se och lära och kommer att matchas i Teg.

39. Filip Åström
Det har gått fort för Filip. För bara någon säsong sen spel i U16 och nu knackar han dörren till A-laget. Den kommande säsongen är förstås till för att se och lära och vill det sig väl så kan det säkert också bli någon/några matcher, men killen har framtiden för sig och det är viktigt att klubben skyndar långsamt.

***
Summa summarum? Ja, minst en forward känns det som att det behövs. Vem ska ta jobbet framför kassen? Vilken back ska agera point i PP? Fixar vår unga målvaktssida biffen? Vad får vi för de insamlade pengarna från supporterspelaren? Era tankar om laget? Kommentatorsfälet är som vanligt fritt…

One thought on “Tankar och förväntningar inför säsongen

 • 16 augusti, 2017 kl. 11:19
  Permalänk

  Målkung ; Hutchings
  Utmanare ; Farley

  Poängkung ; fredric Andersson
  Utmanare ; Lindqvist
  Bubblare ; Ottosson

  Hutchings kanske tar båda titlarna.
  Sedan hänger ju mycket på speltid och med vem man spelar och vart man spelar samt förtroende i PP samt skador och småskador/skavanker.
  När det gäller Lindqvist tyckte jag han gick bättre som center och Ottosson bättre som ytter.

  Brasklappen är väl att det ska in några spelare till och beroende när dom kommer så kommer säkert någon av dom hinna utmana poängtoppen.

  Personligen skulle jag hålla ett getöga på hur det går för Trotter i Tyska ligan och avvakta eventuella skador och att artistlön blir möjlig, om inte någon fantastisk spelarmöjlighet dyker upp.
  Kan ju inbilla mig att Fagervall också vill avvakta för att se hur back- och målvaktsidan ser ut, båda känns ju väldigt känslig mot skador.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: