Tankar kring spelschema och J-VM

Timrå IK spelade den 14 december 1-3 borta mot Almtuna IS. Då var det omg 27 och den sista matchen för lagets så viktiga juniortrio Dahlén, Pettersson och Lööke inför J-VM. Samtliga tre så långt topp sju i den interna poängligan för Timrå där Elias ledde före Jonathan. 

Då såg för övrigt tabellen ut så här:

Då låg alltså Timrå på plats fyra, med fem poäng upp till Mora IK på plats två som i en slutlig tabell skulle innebära final och över fem matcher en direktchans till direktkvalet mot SHL.

Sedan dess har laget via följande resultat..

 • 3-2, Mora IK (h)
 • 1-3, IK Oskarshamn (h)
 • 1-5, IK Pantern (h)
 • 3-1, VIK Västerås (b)
 • 1-3, Tingsryds AIF (h)
 • 2-1 OT, AIK (b)

..och då inför matchen i går mot SSK (förlust 1-3), tappat en placering till:

Vid en snabb koll möjligen inget revolutionerande men snittet för Timrå IK innan trion åkte var 1,70 p/match och blev för de ovan nämnda sex matcherna i stället 1,33. Laget har dock fortfarande häng på Mora IK som ligger på plats två just nu. Men avståndet upp till Mora IK har ändå ökat från fem poäng till elva under den här perioden, så man kan inte direkt påstå att de gynnats av J-VM.

Sedan är tanken inte enbart att visa hur Timrå i detta fall drabbats, det blir ju även lite orättvist för de övriga lagen om den ovan nämnda trion spelar eller inte. Helt klart tappar Timrå i slagstyrka om dessa killar är med eller inte och per automatik gynnas de lag som möter Timrå under denna period strax innan eller efter densamma. Nu var Dahlén och Lööke tillbaka till gårdagens match så även med de kan Timrå IK förlora, men jag tycker ändå att ligan bör försöka se över spelschemat till kommande säsong.

Tidigare under säsongen ett rätt ryckigt spelschema med för Lövens del ett par veckolånga matchuppehåll och varför i stället inte ge spelarna ett lite längre matchuppehåll inför julen och även vid och strax efter nyår i stället? Jag förstår sedan så klart att klubbarna vill ha minst en hemvändarmatch var med lite extra välfyllda läktare för ekonomins skull,  men hellre lite färre uppehåll tidigare under säsongen, mer frekvent matchande och hellre något mindre antal matcher just under J-VM.

Sedan den här säsongen 12 spelare från SHL och sex från HockeyAllsvenskan i juniorkronorna, men drakarna i SHL har lite andra resurser och helt annan bredd på sina trupper så de påverkas inte lika mycket. Där förstår man i stället att de tvingas göra uppehåll för landskamper och mindre viktiga turneringar under säsongen. De borde inte HockeyAllsvenskan behöva tänka på, på samma sätt.

Jag tycker gott att man borde premiera och iaf inte direkt missgynna de klubbar som vågar satsa på yngre killar, de som är vår gemensamma hockeyframtid. Så känner och tänker iaf jag.

* * *

Nåväl, det var iaf mina egna tankar kring detta.. Reflektioner, synpunkter eller några egna tankar? Fältet som vanligt fritt..

2 thoughts on “Tankar kring spelschema och J-VM

 • 10 januari, 2017 kl. 18:01
  Permalänk

  Klart det suger för Timrå men även andra såsom oss eftersom Werner varit vår bästa målis.
  Tycker helt klart hockeyligan måste göra nån ändring här. 3 veckors uppehåll kan göra gott för de flesta lag

  Svar
 • 10 januari, 2017 kl. 19:38
  Permalänk

  Pjösk. De vet innan säsongen vad de ger sig in på. Värre är det med skador. Skall Löven flytta sina matcher för att Hage är skadad?

  Timrå kunde valt andra spelare att bygga sitt lag kring om de var oroliga för JVM.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: