Tankar kring samarbeten

Veckans tema alltså samarbeten och ämnet inte helt okontroversiellt. Många får en allergisk reaktion så fort man ens nämner ordet, och drar direkt paralleller till farmarklubbar och ger det på så sätt en rätt negativ klang.

#26 Stenqvist Arkivfoto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Jag är generellt sett rätt positiv till samarbeten, men dessa ska så klart gynna båda eller ifall det är fler, alla inblandade parter. Men med den utgångspunkten har iaf jag lite svårt att se något dåligt med samarbeten.

Jag har heller inga problem med att se vart i näringskedjan vi som klubb befinner oss. Den gångna säsongen alltså plats 10 i andraligan, vi har heller inget J20 i landets högsta serie SuperElit. Dessa faktorer är hårda fakta vi har att förhålla oss till. Så är det bara.

Med tanke på att vi inte har juniorerna i SuperElit har vi svårt att behålla de allra största talangerna, så är det. Därför är samarbeten med lag eller klubbar i HockeyEttan positivt. Sedan är frågan om man ska samarbeta med både Teg eller Vännäs eller möjligen prioritera något av lagen. Som det såg ut förra säsongen gick Vännäs till Allettan och genom det kanske man borde prioritera ett sådant samarbete. Något som samtidigt talar för ett samarbete med Teg är att man delar arena och att det rent logistiskt blir väldigt praktiskt och smidigt med ett sådant samarbete.

Nu torde många, eller i vart fall några, som spelar i Vännäs bo i Umeå, varför det ändå inte torde bli något problem.

Tittar man sedan uppåt mot SHL så har vi de senaste säsongerna sett ex.vis Peterson och Stenqvist på säsongslån från Frölunda. Även det ett positivt samarbete som jag ser det, ingen av Jakob torde ha varit mogen för SHL och då är HockeyAllsvenskan ett bra steg för spelarna och spelarna höjer även kvalitén på vårt lag i HockeyAllsvenskan.

Den gångna säsongen var alltså Peterson med sina 27 p (14+13) vår näst poängstarkaste spelare och vår bästa målskytt. Snacka om utveckling och nu spelar då alltså Peterson med Frölunda om hela bucklan. Även Stenqvist har haft en rätt bra utveckling och efter två säsonger i HockeyAllsvenskan blir det nu finska högstaligan för honom. Nu med Kenttä dessutom ännu en som tidigare samarbetat ed Luleå, inte fel med goda kontakter med två olika klubbar i vår högsta serie.

Men det är även lite kontroversiellt att låna, tänker då på förförra säsongen när vi hade både Werner och Masiello på lån. Att vi då inte hade en egen målvakt var lite både känsligt och märkligt. Genom att kontraktera egna spelare har man även rätt till ev. ersättning på ett annat sätt om spelaren skulle gå till SHL eller NHL etc.

Men som sagt, jag är generellt positiv till samarbeten både neråt och uppåt, möjligen att jag skulle välja en av klubbarna i HockeyEttan och sett till föregående säsongen skulle då den klubben vara Vännäs. Jag tycker ex.vis att en sådan spelare som Viktor Burman som flyttar hem till stan (lämnar Karlskrona HK J20) som sistaårsjunior och väljer Vännäs gör ett klockrent val. Han får pröva på seniorhockeyn och skulle det gå riktigt bra kommande säsong finns även möjligheten att pröva miljön HockeyAllsvenskan.

På samma sätt skulle jag gärna se två talangfulla spelare från SHL och då gärna från Frölunda eller möjligen Luleå, de spelare vi fått se under de senaste säsongerna har varit rejält skolade och verkligen gjort avtryck. Men kommer det spelare uppifrån ser jag hellre dem på säsongsbasis, än spelare som med de nya reglerna kan gå fritt emellan. Det tror jag är bra för både spelare som för klubbarna, en helt annan stabilitet helt enkelt.

Nu låter det som att Kenttä hellre vill äga spelaren själv likt Andreasson, helt klart bättre för Löven om han då skulle ”explodera” den första säsongen och sedan gå till SHL. Då iaf ersättning etc. till klubben, jämfört med att han bara varit lånad. Skulle man ha den grundtanken blir de aktuella lånespelarna mer sådana som täcker upp för skador, nu får vi ju även dem av någon anledning varje säsong.

Men det var mina tankar, hur tänker du?

*

Sedan hoppas vi även att du tar chansen i veckans omröstning gällande just ev. samarbeten till säsongen 19/20, läser du inlägget på dator hittar du omröstning ute till höger och sitter du med mobilen hittar du veckans omröstning längre ner..

Kommentarer, tankar eller reflektioner… Fältet som vanligt rätt fritt.

*

Glöm inte heller vår silly-tävling (länk) där du kan tävla om biljetter till Bo Kaspers Orkester.

Återigen, stort tack till Brännbollsyran!

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll, eller kanske kommande helg. 

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

2 thoughts on “Tankar kring samarbeten

 • 26 april, 2019 kl. 12:11
  Permalänk

  Hmmm, så Känttä vill äga sina spelare? Det låter ju helt olikt den strategi han jobbat utifrån i Asplöven och Oskarshamn. I båda dessa klubbar har han ju roterat spelarlån veckovis, nästan till absurdum. Men varför inte, alla kan väl ändra sig.

  Svar
  • 26 april, 2019 kl. 18:21
   Permalänk

   Per har väl sagt att han alltid fått bygga utifrån plånboken Olle, fanns det inga pengar och lån var tillåtet så varför inte? Nu när han kanske har en liten annan budget så vill han hellre att klubben själv kontrakterar spelaren (inte att han själv äger eller så..) och på så sätt kan erhålla viss ersättning ifall spelaren går till SHL eller till NHL etc. Jag har numer fått intrycket att lån kan bli aktuellt längre fram under säsongen, möjligen som en liten lösning vid de obligatoriska skadorna..

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: