Tankar kring målvaktssidan

Just nu alltså bara #30 Mattias Pettersson på kontrakt för kommande säsong, detta kunde vi se i gårdagens truppgenomgång. (länk)

När Mattias värvades hette det:

– Han har varit med så pass länge tidigare och vi sökte inte någon som var en uttalad förstemålvakt med ett tydligt tak i högstanivån, utan vi sökte snarare en målvakt där man inte såg taket för hur bra han kan bli, sa sportchef Fredrik Grönberg till VK.

Hur gick det då säsongen 18/19 för Pettersson?

Mattias noterades för 31 matcher, 2,61 insläppta mål per match, 90,05 i räddningsprocent och slutligen rätt svaga 35,48 i segerprocent.

Topparna i ligan Adam Åhman (Oskarshamn) 1,69 mål respektive 93,80%, sedan skäms ju inte Västerås Erssons vinstprocent med 75 inte för sig heller.

Värt att notera då vi kollar in målvaktsligan är att Oscar Masiello placerar sig på platsen före Pettersson (plats 16) trots att Mattias matchades klart mer på slutet och på så sätt kan ses som vald etta till slut.

Vad har vi då haft för målvaktspar sedan återkomsten till HA?

 • 13/14 Raycroft/Wälitalo
 • 14/15 Lindskoug/Mattsson
 • 15/16 Lindskoug/Ollikainen
 • 16/17 Lundström/Werner/Fernström
 • 17/18 Werner/Masiello
 • 18/19 Pettersson/Masiello

Det första som slår mig är att vi tyvärr haft väldigt svårt att hitta rätt på denna så viktiga position. Varken någon direkt träff och därigenom heller ingen vidare kontinuitet.

Spontant har två av dessa haft en positiv utveckling, dels då den inlånade Adam Werner som numer är keeper i Färjestad och sedan då Johan Mattsson som lämnade redan efter säsongen 14/15 och därefter hade väldigt fin utveckling hos Timrå, spelar numer i Frölunda.

*

Men när man nu brukar säga att målvakten är halva laget hoppas jag man nu lägger lite krut, att Kenttä har fingertoppskänsla och landar rätt namn som nästa målvakt.

Att Per ser målvakterna som den enskilt viktigaste lagdelen tycker jag man kan se då han föregående säsong hade ligans troligen bästa duo i Rifalk/Åhman i Oskarshamn. Åhman visserligen inlånad från Hv71, men Kenttä ville se till att ha två verkligt kapabla målvakter och ett stundande direktval till SHL mot Timrå IK är väl ett bra kvitto på att han lyckats.

Sedan måste vi väl i sammanhanget nämna att den nu 22-årige Christoffer Rifalk enligt bloggens uppgifter varit upp på bordet även för Björklöven vid i vart fall två tillfällen, men att klubben vid båda tillfällena valde andra alternativ. Nu inte säkert att utvecklingen blivit den samma här, men om Mr Madhawk (som sällan har fel), rätt häftigt att säsongen 17/18 inledde Rifalk med Kalix HC och då enligt uppgift klar för SHL säsogen 19/20 oavsett hur direktkvalet går. Ny klubbadress enligt Mr Madhawk Rögle BK.

*

Näe, som sagt både viktigt och även skönt med ett riktigt bra namn.

Ifall man väljer att behålla Pettersson hoppas jag på ett kontrakt med en rätt etablerad målvakt (högsta HA-klass alt beprövad på SHL-nivå) i bra ålder.

Om man däremot skulle välja att ha en helt ny uppsättning inför kommande säsong, skulle jag alltjämt gärna se en av ovanstående med tänkt förstaspade (högsta HA-klass alt beprövad på SHL-nivå eller jämförbart) och då skulle jag kunna leva med att man lånar in en ”Åhman” från SHL eller möjligen vågar gå för en välscoutad men lite oprövad ”Rifalk” som det andra namnet.

*

Men det var mina tankar.. hur går dina? Kommentarer, tankar eller reflektioner… Fältet som vanligt rätt fritt.

Sedan hoppas vi att du tar chansen i veckans omröstning gällande vilken målvakt du vill se till kommande säsong, läser du inlägget på dator hittar du omröstning ute till höger och sitter du med mobilen hittar du veckans omröstning längre ner..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll, eller kanske kommande helg. 

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

One thought on “Tankar kring målvaktssidan

 • 26 mars, 2019 kl. 10:43
  Permalänk

  Jag har svårt att hålla med om att vi inte haft någon positiv utveckling på någon av de målvakter vi roddat över sedan återkomsten (bortsett från Werner, då).

  Lindskough? Kan vara den bästa målvakt Löven ställt i kassen under mordern tid. Visst, han kanske var ett ”problem” i omklädningsrummet, ifrågasättande och krävande. Men han stod i vägen för puckarna!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: