Tankar kring kommunikation och ödmjukhet

Det var för en tid sedan, men det var faktiskt i en intervju (länk) på bloggen som dåvarande GM Joakim Fagervall pratade om att allt annat än Topp 4 inte är okej för Björklöven.

Jocke sa då: – Vi kan inte tycka det är okej att vara 7:a, 8:a eller 9:a. Det är inte okej, punkt slut! Det är topp 4:a som gäller och inget annat är okej i vårt klubbmärke.

Sådana uttalanden är så klart lätt att göra, men de leder automatiskt till förväntningar för fans och partners, möjligen även krav samt press på spelarna som det sedan är svårt att leva upp till. Nu pratar klubben i stort om framtida spel i SHL och då kan varken GM/Sportchef eller tränare heller göra annat.

Men lurar vi möjligen oss själva och tror lite för gott om oss själva samtidigt som vi skapar en onödigt pressad miljö?

Jag ställer bara en fråga.. har definitivt inga svar.

Jag vet att vi har ett SM-guld från 1987, då hette ligan Elitserien, det guldet som är vårt första och senaste ska vi stolta över men det kanske börjar bli dags att vi ser oss i spegeln och krasst kollar in tabellen och vart vi egentligen befinner oss?

Redan efter sista grundseriematchen i fjol borta mot Timrå ett utspel från Fagervall om att klubben var orättvist kritiserad och ifrågasatt, men att de nu minsann hade visat bättre och placerat sig på plats fem. Uttalandet troligen i syfte att svetsa samman gruppen än mer inför slutspelet, men inte ens ifjol var vi på den där topp 4 som tydligen ska vara vår standard.

Sporten den här säsongen kommer utvärderas i andra inlägg, tankar i dag mer kring kommunikation och ödmjukhet.

Utspelet i fjol efter Timrå på något ändå förklarligt om mina tankar kring syftet stämde, annars hade det väl varit mer rimligt att säga.. – Vi krigar oss till sist in på en femteplats, vi nådde inte riktigt vår målsättning som vi hade satt upp men nu gäller att kvala upp ärmarna än mer i slutspelet. Vi är inte nöjda med bara att ha tagit oss hit, nu vill vi spela så länge som möjligt och vi gillar tanken på att få kvala uppåt.

Men under den här säsongen har det varit en oerhört frustrerad och vad det verkar rejält pressad Fagervall som bl.a. lämnat någon intervju i C More, kriterats fans och publik vid olika tillfällen. Möjligen mänskligt att tappa humöret vid något enstaka tillfälle, men den här säsongen på tok för många och man ska nog verkligen akta sig väldigt noga för att kritisera de egna fansen eller publik som buar för visa sitt missnöje. Trots allt de som tillsammans med partners som håller denna verksamhet rullande och gör en satsning mot SHL möjlig.

Vad säger man? Bit inte den hand som föder dig..

Lite grann på samma tema väldigt märkligt när Holmström från det mentala teamet också han går ut i lokal press (länk) och kritiserar publiken och att spelarna kan påverkas negativt. – Det påverkar individer i laget. Hemmapubliken kan vara helt fantastisk och då märker man på spelarna att de trycker ner axlarna och bara kör. Men att det visslas och skriks hjälper oss inte, det tar på alla människor, säger Holmström och fortsätter:

– Jag förstår att folk vill visa sin känslor, det är helt okej att de ställer krav på oss. Men vill man hjälpa oss kanske man ska stötta oss i de lägena. Sedan kan det finnas supportrar som tänker och tycker på ett annat sätt. Men frustrationen finns redan där hos spelarna.

Sedan tycker jag ärligt inte det är särskilt klädsamt att killarna ska behöva bli utbuade i A3 Arena, de är knappast något de stärks av. Men jag gillar ändå hur en så pass ung spelare som Emil Norberg (länk) hanterar den frågan: – Det är aldrig roligt att höra, men samtidigt förstår jag dem. Vi var också väldigt besvikna med våran insats där. Du får försöka att inte fokusera på det.

En helt annan fråga på lite samma viktiga tema (kommunikation) är hur man väljer att kommunicera kring skador och vilka spelare som är tillgängliga etc. Redan när vi träffade dåvarande sportchef Fredrik Grönberg i somras pratade vi kring det och att som supporter vill man ha så mycket info som möjligt, sedan behöver man inte lämna uppgifter om skador i detalj och vilken typ av skada det är. Vi sa även till Grönberg att vi under förra säsongen hade ett antal exempel på både felaktiga som motstridiga uppgifter som lämnats i olika intervjuer.

Då hade ingen policy fastställts kring hur man skulle kommunicera kring skador och enligt Grönberg kunde man absolut tänka sig att göra som vissa lag och inte kommentera dessa överhuvudtaget eller välja en mer öppen väg, dock utan att ge motståndarna en onödig fördel.

Tyvärr vet jag inte om det blivit så mycket bättre den här säsongen, spelare har i bland varit ”sjuka” för att därefter plötsligt drabbats av något mer bestående, vid något tillfälle var alla tillgängliga och sedan kommer det fram att Cody Murphy fått en hjärnskakning och troligen kommer missa hela säsongen. Höjden av besvikelse ändå när Mikka Pukkas Hjärtmuskelinflammation nämns av C More och en kommentator, under en match och på ett sådant sätt att det nästan skulle ha varit känd information.

Info som Löven äger tycker jag man ska kommunicera ut själv, det är faktiskt både fans och partners värda.

Det finns ytterligare ett område där jag tycker kommunikationen från klubben bör och kan förbättras, det gäller då projekt likt Supporterspelaren 18/19. Här kan man så klart ha synpunkter på hur projektet i stort hanterats av ansvariga, det förtar inte att klubben måste vara ödmjuka och hantera dels pengarna på ett korrekt sätt och även hur man uttalar sig kring de insamlade medlen. Här tycker jag det var lite olyckligt att när många ville veta vad som skulle hända med pengarna så går klubben ut och i stället ber om mer pengar. Det var iaf så det uppfattades.

Infon kring nyförvärvsjakt etc. kan man så klart uppdatera löpande, däremot lite onödigt att samtidigt som man gav info så bad man om mer pengar. Sedan en tuff spelarmarknad i år, men då tycker jag man främst vädjar till partners och sponsorer lite mer diskret om medel och inte direkt på hemsidan. Men det kanske bara var jag som tänkte på det.

*

Något klubben dock ska ha rejäl cred för är hur VD Anders Blomberg kommenterat säsongen 18/19 direkt efter Leksands-matchen dels via mail till oss med säsongskort, snabbt ute på hemsidan och även via kommentar i lokalpress. Här dock viktigt hur man väljer att fortsätta kommunicera framöver, helt klart måste säsongenen utvärderas på sedvanligt sätt men för att återvinna fans och förtroende otroligt viktigt att vara så transparent som bara är möjligt. Oftast har dessa utvärderingar haft en tendens att glömmas bort, eller i vart fall inte kommuniceras utåt.

Då är liksom nästa säsong redan i gång, vid den här utvärderingen av 18/19 hoppas jag verkligen klubben väljer att vara så informativa som möjligt. Tror att det finns många fans man behöver vinna tillbaka sett till de sportsliga resultaten de senaste åren. Jag kan säga att den frustration man sett hos ex.vis coach Fagervall även varit tydlig bland våra läsare som på olika forum eller fans man stött på i olika sammanhang.

Sedan när det gäller kommunikation rent generellt från styrelse och VD tycker jag att den bör bli bättre och betydligt mer frekvent, man skulle väl kunna tänka sig ett månadens brev från VD eller liknande. Kanske att ordföranden uttalar sig varje kvartal eller något liknande och bara ger info lite kring det löpande och vilken typ av frågor man för tillfället jobbar med.

För även om det varit rätt tyst utåt under säsongen har knappast någon suttit med armarna i kors, men jag tror det finns en poäng i att viss info kommer ut och på sätt lugnar mobben en aning.

Det var del ett i mina tankar kring säsongen.. Kommentarer eller tankar, fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

13 thoughts on “Tankar kring kommunikation och ödmjukhet

 • 11 mars, 2019 kl. 07:32
  Permalänk

  Först vill jag säga att jag gillar Fagervall och tycker han är en bra tränare. Dock är jag osäker på om han bör leda Löven kommande säsong. Jag tänkte på det här med att bli utbuade, vilket jag aldrig pysslar med. Innan Fagervall tillträdde som tränare var det tydligen OK attt bli utbuad, tänkte på denna intervju: https://youtu.be/L7XfOfum97g

  Svar
 • 11 mars, 2019 kl. 10:10
  Permalänk

  Mycket bra reflektioner. Väl riktad kritik.

  Svar
 • 11 mars, 2019 kl. 12:16
  Permalänk

  Om man vill söka något mer att reagera på så tyckte jag det var illa genomtänkt när Fagervall tyckte att det var svårt att värva då många inte ville till Umeå. Det behövs kanske en mer djupgående analys än att förklara det låga intresset med att Umeå ligger långt norrut. Kan det vara så att den hockey Fagervall vill spela inte bedöms leda till hockeymässig utveckling och därför är Björklöven just nu inte en bra plats för de som vill ta steg i sin karriär.

  Svar
  • 13 mars, 2019 kl. 18:24
   Permalänk

   Bra tanke POS, det kommer fler delar i min analys av säsongen 18/19 och tankar kring ”produkten” är definitivt en av dessa..

   Svar
 • 11 mars, 2019 kl. 19:16
  Permalänk

  Det här med att sätta mål med tabellplaceringar är dock lite diffust. Vi ser hur jämn Hockeyallsvenskan är varje år poängmässigt. Alla lag slår alla och på hela taget är lagen rätt så jämna. Det är små detaljer som avgör vilka lag som får stolpe in i stället för stolpe ut.
  Lyckas ett lag komma in i en trend och får utdelning så bygger det självförtroende och det blir ringar på vattnet. Tvärtom blir det jobbigt för lagen som inte ”får betalt” och självförtroendet får istället sättas på tvären.
  Dock behöver man nog några viktiga spelare som visar vägen och gör poäng. För kommer poängen och dom positiva vindarna så dras alla spelare med och med självförtroende så tar man ofta rätt beslut på isen.
  Däremot om laget hackar och inte får utdelning brukar dom normalt poängstarka spelarna snabbt tappa och då krävs det att vi har dom spelarna med hög arbetsmoral som får laget att tända.
  Det är viktigt att ha alla komplement i ett lag och sen var det någon som sa att målvakten är halva laget.
  Ja, laget vågar nog spela ut på ett annat sätt med en trygg sista utpost, samt att målvakten kan själv avgöra jämna matcher. Där bör man nog lägga lite krut.

  Men som sagt, tabellplaceringar blir ALDRIG som förståsigpåare och experter tippar på förhand. Det är så mycket som spelar in om man får ut sin kapacitet och många lag är jämna men vissa måste misslyckas för att det ska finnas lag på plats 10, 11, 12, 13 och 14 i tabellen.

  Det gäller att hitta nycklarna till medvinden och självförtroendet. Sen rullar det på…

  Svar
  • 11 mars, 2019 kl. 23:01
   Permalänk

   Så hockey är alltså bara ett lotteri? Givetvis är fallet inte sådant.
   Vi har lag som i princip alltid levererar ( med undantag som bekräftar regeln) t.ex Frölunda, Växjö, djurgården, Färjestad och skellefteå i shl.
   Dessa lag slutar topp 6 nästan varje säsong och givetvis beror detta på kompetenta ledare och ett bra spelarmaterial.
   För björklövens del har man bortsett från 2 säsonger alltid legat runt strecket för negativt kval. Detta beror såklart inte på otur, snabb is eller stolpe ut.
   Vi har flertalet säsonger haft ledare som inte fått spelarna att sätta en fungerande spelidé, då man tydligt under vissa matcher ser att våra gubbar inte har något gemensamt spel med lagkamrater vilket man tydligt sett hos vinnande lag som aik, Timrå och Oskarshamn för att nämna några. Ska vi ta den aktuella säsongen förvånar det mig inte det minsta att det gick åt helvete då fagervall/Grönberg tydligen skulle uppfinna nån ny hockey med bara brunkare!? Om det vore så enkelt så borde väl inte nått nhl lag vilja ha vare sig ovechkin,Laine,mcdavid eller kane för man kan ju bygga om söder och Lucas Ericsson till målsprutor.

   Är så otroligt trött på bortförklaringar, floskler och felbeslut som lika gärna kunnat sluta i division ett. Är Fagervall rätt man för oss? Han är lika ansvarig för lagbygget som Grönberg som fick gå så jag är klart skeptisk.

   Svar
   • 12 mars, 2019 kl. 18:16
    Permalänk

    Jag skrev ju att det behövs spelare som gör poäng, vilket i sin tur gör att självförtroendet kommer och det blir lättare för alla spelarna att ”haka på”.
    Ja vi har haft för dåliga spelare, och saknat naturliga målskyttar.
    Säg att vi haft ett fungerande pp och spelare som lyft laget. Då hade Freddan och Lundberg producerat ännu mer. Men nu var inte ”dom” spelarna som själva väckte laget och gick i bräschen.

    Svar
  • 13 mars, 2019 kl. 18:29
   Permalänk

   Det ligger så klart en del i det du skriver Ellge.. ligan är svårtippad.. ifall det rullar på så byggs självförtroende etc. och på samma sätt tvärtom, men som du är inne på.. en riktigt vass målvakt och några poängstarka spelare som visar vägen.

   Svar
 • 11 mars, 2019 kl. 19:23
  Permalänk

  Håller med om allt, men vissa uttalanden görs i affekt och för att skydda gruppen. Så det ska man nog ha i åtanke. Sexan allt hemlighetsmakeri runt skador är ju patetisk imånga fall.
  Som POS säger reagerade jag också väldigt mycket på uttalandet om att många inte vill till Umeå och att det är svårvätvat av den anledningen. Otroligt intressant att se vad som händer. Tror att det är mycket som inte kommit fram.

  Svar
  • 13 mars, 2019 kl. 18:34
   Permalänk

   Visst är det så Thomas, men det får ändå finnas gränser för hur många gånger man spelar ut det kortet.. till sist blir det ju inte trovärdigt. Sedan det där med svårt att värva, inte direkt taktiskt att i en intervju säga att ingen vill komma.. de som så långt inte fått frågan kanske inte tvekat, så klart de börjar fundera med en sådan kommentar. Märklig kommentar och i helt fel läge.

   Svar
 • 12 mars, 2019 kl. 07:36
  Permalänk

  Det är skitsnack det där om att Umeå inte är tillräckligt attraktivt för att kunna locka spelare till Löven. Om så hade varit fallet hade Skellefteå, Luleå, Brynäs, Modo, Timrå och Leksand inte heller haft några trupper.

  Allt handlar om klubben och hur attraktiv den är. Sedan är så klart ekonomin (löner) avgörande.

  Svar
 • 12 mars, 2019 kl. 11:56
  Permalänk

  En bra och lagomt utstickande analys. Någon skulle säkert kalla den lite feg eller något tillrättalagd. Är som siste inlägget fruktansvärt less på undanflykter och påhittade ursäkter om varför vi inte lyckas. Konstaterar från min nivå att den ishockey Fagerwall vill spela inte är anpassningsbar till nutid eller det spelarmateriel vi har. Därför är min dom självklar. Täck och adjö Fagerwall. Hit men inte längre.

  Svar
  • 13 mars, 2019 kl. 18:16
   Permalänk

   Som jag skrev i inlägget Danne ingen krönika på temat avgå alla från min sida, dels ligger det inte direkt för mig och sedan tror jag faktiskt att ett mer konstruktivt inlägg på temat kommunikation och ödmjukhet kan göra mer skillnad. Det sticker ut på ett sätt bland inlägg eller artiklar som fiasko, underprestation, pinsamt etc. Så ser jag det, men denna del bara den första där säsongen ska summeras.. kan säker komma fler framöver. Men i mina ögon helt ärlig, varken feg och definitivt inte tillrättalagd.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: