Tankar kring forwardssidan

Just nu Just nu alltså elva forwards och vilka det är såg ni i den senaste truppgenomgången. (länk)


Sett till de vi så här långt tappat är det en tyvärr skadeförföljd Cody Murphy, hårdjobbande Marcus Jonsson, det är även mest troligt säsongslånet Jacob Peterson som vi knappast lär få nyttja kommande säsong.

Därtill utgående kontrakt på Emil Norberg, Mattias Granlund och slutligen Filip Cruseman.

Av dessa fyra torde det ev. kunna bli aktuellt med en förlängning med Granlund, i övrigt lär det bli spelare utifrån. Sedan då intresant att se vad arkitekten Per Kenttä kan göra med de redan kontrakterade forwards och ifall han möjligen kommer försöka lösa ut eller möjligen hitta någon klubb som är bedredd att ta över något eller ett par kontrakt etc.

#20 Mattias Granlund Arkivfoto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Så här producerade de kontrakterade spelarna föregående säsong:

 • #11 William Eriksson, 29 matcher och 8 p (5+3)
 • #13 Fredric Andersson, 52 m och 31 p (11+20)
 • #19 Kristoffer Söder, 49 m och 9 p (4+5)
 • #21 Erik Rainersson, 29 m och 0 p
 • #29 Alexander Wiklund, 49 m och 21 p (6+11)
 • #? Filiph Åström, utlånad till Frölunda
 • #40 Sebastian Selin, 51 m och 21 p (9+12)
 • #51 Lukas Ericsson, 31 m och 5 p (2+3)
 • #71 Oskar Stål Lyrenäs, 35 m och 14 p (6+8)
 • #77 David Lindqvist, 36 m och 12 p (5+7)
 • #79 Emil Lundberg, 52 m och 26 p (12+14)

Kollar vi in poängen för de forwards som definitivt lämnar är det totalt 15 poäng (1+14) på 62 matcher och sedan då fortfarande lite oklart vad som händer med Mattias Granlund.

Rätt troligt även att vi inte får se trion Peterson, Norberg och Cruseman kommande säsong.

Men forwardssidan helt klart den lagdel där Kenttä har en stor utmaning då det finns en rätt rejäl ryggsäck sedan tidigare.

Redan inför förra säsongen var det fler än bloggen som ifrågasatte forwardssidan och främst då vilka som skulle vara de offensivt bärande. Kring detta krävs det sannerligen dokumerat målskytte och inte bara en mental förberedelse.

Ser vi till forwardssidan just nu har vi kvar kaptenen och Lundberg som ofta gick som leadingline. Av de mer offensivt utpräglade utöver den duon tänker jag främst på OSL och med William Eriksson som en liten bubblare. Sedan har vi ju både Lindqvist och Selin som kan bidra, men ingen av dem ska rimlingen vara tänkta att uttalat bära oss offensivt.

Utöver dessa även trion Eriksson, Söder och Wiklund på mer riktiga kontrakt. Skulle vi inte kunna få nyttja Peterson kommande säsong en rätt oklar centersida, här tycker jag även att man borde krydda med ett par naturliga centrar med erkänt god förmåga vid tekningarna.

Den som såg Oskarshamn och Hildings tekningar i näst sista matchen (vann 18 av 23 tekningar, 78%) förstår nog vad jag menar.

För att krydda och spetsa till bygget skulle jag kunna tänka mig minst tre utpräglat offensiva spelare, en av dessa en riktig playmaker som dessutom kan teka utöver att leda laget i PP. En av de andra tänkt för en riktig förstafemma och möjligen att antingen Lundberg eller OSL inledningsvis kan ges möjigheten i en sådan lina.

Om kaptenen tillsammans med den andra av OSL eller Lundberg ges en ny offensiv lekamrat i en tänkt andra lina tycker jag nog att bygget ser mer balanserat och intressant ut. Men sedan är ju hur mycket man kan hoppas på sett till de redan kontrakterade.

Skulle man fritt få välja så hoppas jag att Kenttä verkligen vågar gå lite utanför boxen på några av namnen och landa säg då tre offensivt erkänt skickliga och producerande, gärna två naturliga centrar som då även är vassa tekare.

Utöver då en bra mix av spelartyper så klart viktigt även att tillföra karaktär och riktiga vinnarskallar då vi tappat pådrivaren Marcus Jonsson och vi ännu inte vet vad som händer med Mattias Granlund. Jag tycker även likt på backsidan att det är otroligt viktigt med bra mix av left- respektive rightfattade. Det är inte minst viktigt för att öka möjligheterna att kunna sätta upp ett effektivt PP.

Här vill jag även att när de två första namnen landas att de är uttalade toppforwards som kan snitta 18-20 min och då även med ett uttalat krav på att verkligen leda laget offensivt med ständig produktion.

*

Men det var mina tankar.. hur går dina? Kommentarer, tankar eller reflektioner… Fältet som vanligt rätt fritt.

Sedan hoppas vi att du tar chansen i veckans omröstning gällande vilken forward du vill se till kommande säsong, läser du inlägget på dator hittar du omröstning ute till höger och sitter du med mobilen hittar du veckans omröstning längre ner..

* * *

Glöm inte heller vår silly-tävling (länk) där du kan tävla om biljetter till Bo Kaspers Orkester.

Återigen, stort tack till Brännbollsyran!

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll, eller kanske kommande helg. 

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

4 thoughts on “Tankar kring forwardssidan

 • 11 april, 2019 kl. 10:19
  Permalänk

  Sniper kan man inte bli, det föds man till…. så hoppas att man som du skriver tar dokumenterad produktion före ”gissning”. Men först och främst hoppas jag Kenttä pallar de extrema förväntningar som nu byggs upp kring honom som en ”frälsare”. Det är många som misslyckats så hav tålamod mina vänner!

  Svar
 • 11 april, 2019 kl. 11:48
  Permalänk

  Tyvärr är det mycket grått i namnen ovan. Kan inte dra sin spelare och inga vassa avslut. Bara ett par av dessa som har den skickligheten. Blir tufft för Kenttä att få bort eller omvandla.

  Svar
 • 11 april, 2019 kl. 14:43
  Permalänk

  Fast hur ska vi tolka att Löven inte annonserat att Norberg och Cruseman lämnar? Man har ju sagt att andra spelare lämnar. Jag tolkar det som att man faktiskt förhandlar/har samtal med t.ex. dessa två. Om så är fallet, så måste jag säga att det åtminstone i fallet Cruseman är rätt märkligt. Vi kan ju inte behålla 4 kedjor från en säsong som inte alls funkade.

  Svar
 • 11 april, 2019 kl. 16:37
  Permalänk

  Angående pp och left och rightspelare så förvånas jag över hur det sett ut historiskt.
  Fagervall har envisats med att köra två leftare på backen i ett powerplay, resp två rightare i det andra.
  Att löven kört en hel säsong på det viset utan att det blivit uppror (bland spelare, fans,media) är obegripligt.
  Även i sin tid i Luleå kunde pp bemannas med fem leftare.
  Om hela övriga världen mixar left och rightspelare för att maximera möjligheterna att komma till bra avslut, varför gör då inte Fagervall tvärt om?
  Det är en fråga ni gärna får ställa till honom.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: