Tankar kring ev. sportchef

Jag skrev redan tidigare i min gröngula årskrönika att en sportchef eller vad man väljer att kalla rollen av allra högsta prioritet för Löven, när vi nu dessutom går in i en rätt matchintensiv period än mer ohållbart med en kombinerad värvningsansvarig som samtidigt är headcoach.

Dubbla roller för Joakim Fagervall fungerar inte i längden. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Här ska dock Joakim Fagervall ha cred då han inför den senaste matchen direkt agerade med tanke på sjukdomar och skador och snabbt lånade in Frölundaduon Emanuelsson och Peterson. JAg tycker ändå att ett tydligt behov finns av en ytterst sportsligt ansvarig.

Så här sa då bl.a. VD Joakim Gustafsson till Gustav på Lövenbloggen den 2 januari:

Det är ingen panik alls i att stärka organisationen. Jag upplever att Jocke känns väldigt trygg med situationen här och nu, men självklart skulle det vara bra på sikt att få in någon till i den sportsliga organisationen. Det är viktigt att vara väldigt noggrann i en sån här process. Vi har varit i kontakt med en person nu under säsongen, men vi vill hellre hitta rätt person än att bara ta in någon, säger Joakim Gustafsson.

Jag gillar främst ”väldigt noggrann i en sån här process” och att ”hitta rätt person”.

Jag uppdaterade även i helgen med aktuellt truppläge (länk) inför kommande säsong och som jag skrev då är en sportchef i detta läge av allra högst prioritet, ser vi först till de senaste sportcheferna har det varit Daniel ”Dalle” Johansson, Fredrik Grönberg och dessförinnan Jimmy Blixt.

Av dessa var det väl enbart Dalle som jobbat i den rollen tidigare då han både värvat till Mariestad BoIS och Piteå HC, Grönberg kom visserligen från Djurgårdens organisation men hade inte haft denna uppgift tidigare och det gällde även Jimmy Blixt. Blixt var en härlig karaktär på isen och han tillförde definitivt mycket energi till både laget och fansen, men det betyder ju ändå inte att han blir en klockren sportchef.

Det fanns ändå olika bitar i såväl Blixts (lokal prägel) som Grönbergs tankar (try outs, manual etc.) gällande truppbygge, jag verkligen gillar och något som var väldigt befriande med Grönberg var att det var en person utifrån. Jag störde mig inte alls på att Fredrik bodde i Bromma, som professionell klubb och arbetsgivare kan så klart inte det heller ha varit anledningen till att det bara blev en säsong. Nu kan man så klart inte hela historien, vet inte heller hur närvarande Fredrik var gällande truppen och det rent praktiska men det kanske vi nu har bl.a. Team Manager J-O Eklund till.

Så sett till båda dessa namn var ju den erfarne Johansson där och då helt klockrent, det stod ”sportchef” på CV´t och han hade dessutom naturlig koppling till Umeå. Det hade så klart kunnat bli en jack pot och rätt långvarig relation, tyvärr känns det i efterhand som det blev lite ”div 1” över det hela. Sedan är det för sportchefer precis som för tränare, det gäller att leverera resultat på isen och eftersom jag oftast tycker det är tränaren som offras gläds jag alltid lite extra när den ytterst ansvarige för bygget faktiskt får stå till svars och även lämna. Något jag däremot verkligen gillade med hur Daniel jobbade var att ex.vis bjuda in #7 Lindquist vid juluppehållet säsongen 15/16, dessa inbjudningar och try outs a´la Grönberg tycker jag är helt klockrena.

Vem borde då bli vår nästa sportchef?

Ett klockrent namn har jag så klart inte, på forumet Gröngult nämns ofta Per Kenttä vid dessa diskussioner och även om han trollade med knäna under flera säsonger fick han många spelare genom bara genom möjligheten för dem att spela med Luleå HF. Några av hans succéspelare kom själva med trunken på ryggen och erbjöd sig själva att spela snarare ett det berodde på lyckosam och noggrann scouting. Genom att Per jobbat med sysslan under flera säsonger kan han dock marknaden och känner till reglerna. Här känns det i bland som vi alltid tappat några ”extra dagar” när vi med oerfarna sportchefer skrivit kontrakt med importer etc.

Nu är ju inte jag i den positionen att det är jag som ska rekrytera, men något som känns som en förutsättning är väl ändå erfarenhet av att både scouta men även kontraktera spelare? Att man känner till marknaden och reglerna kring förvärv lite a och o. Det här är ändå en väldigt viktig funktion och hittar man rätt likt Lasse Johansson i Marklunds AIF (8 säsonger) eller Henrik Evertsson i Växjö (nu tolfte säsongen) så otroligt mycket vunnet. När vi sedan lirar i näst högsta ligan väldigt viktigt att kunna hitta de där spelarna som ”tar steget”. Då tänker jag både på spelare i Sverige som over there och vill in på marknaden. Så ett bra ”hockeyöga” inte alls oväsentligt ur den aspekten.

Helst skulle jag gärna se en rätt etablerad och väldigt rutinerad sportchef utifrån, i fall det inte går att landa möjligen ett lite ”spännande namn” med full koll på marknaden och även vet vikten av att vårda relationer. Jag hoppas verkligen klubben i sin process är noga med att verkligen ”hitta rätt person” som VD Gustafsson är noggrann med att påpeka, jag vill absolut inte se någon enkel och smidig lösning inom huset främst med tanke på ekonomi etc. Vi har bl.a. en rätt lyckad agent i stan, skulle vi inte kunna landa den där etablerade sportchefen vore helt klart ett sånt namn att föredra.

Dina kommentarer, reflektioner eller helt egna tankar.. Fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på Hockeyallsvenskan? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan ovan för att ta del av ditt gratisspel (250 kr) och loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda matcherna!

One thought on “Tankar kring ev. sportchef

 • 17 januari, 2018 kl. 22:30
  Permalänk

  Tycker pratat om vikten av rätt person går till överdrift.
  Tänk om livet vore så enkelt. Ju längre man väntar desto större blir pressen, både på avsvariga i klubben och den nya SC.
  En klassiker – när LG Jansson – då, en av landets hetaste tränare kom hit. Det skar sig direkt. Han har senare nämnt det ett flertal gånger, om hur taggad han var, och hur allt föll samman när han kom in i omklädningsrummet med sin utpräglade Stockholmsdialekt.
  Så att leta och leta efter den perfekta är en utopi,, se bara på antalet kraschade relationer..

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: