Tankar kring backsidan

Just nu alltså bara fyra backar i Häman-Aktell, Hellström, Jakob Andersson samt Tornberg på kontrakt för kommande säsong, detta kunde vi se i gårdagens truppgenomgång. (länk)


Sett till poängskörd och ifall nu Jakob Andersson dessutom skulle lämna är det en fasligt massa poäng som ska ersättas.

Så här producerade de kontrakterade spelarna föregående säsong:

 • Häman Aktell, 34 matcher (14,11 min) och 1+5, tot. 6 p
 • Hellström, 43 matcher (14,50 min) och 0+1, tot. 1 p
 • J Andersson, 49 matcher (21,39 min) och 10+17, tot. 27 p
 • Tornberg, 42 matcher (14,00 min) och 4+8, tot. 12 p

Kollar vi in poängen för de fyra backar som definitivt lämnar är det totalt 52 poäng (12+40) och sedan då fortfarande lite oklart vad som händer med Jonas Emmerdahl. Emmerdahl noterades i fjol för 8 p (1+7) på 38 matcher, snittade för övrigt 17,27 min per match.

*

Men backsidan helt klart den lagdel som Kenttä har störst möjlighet att bygga efter ett eget tycke.

I fjol var det inför säsongen många som ansåg vår backsida som en av de starkare i hela ligan, men efter en 10:e plats och 146 insläppta mål blev resultatet tyvärr något helt annat.

Sedan kanske det inte bara är en hel del viktiga poäng som försvinner, sett till ex.vis istid är det bra många minuter som ska ersättas då Åkerström klockades för drygt 18 min, Stenqvist ca 20 min och till sist då 21,39 min för Jakob Andersson som ryktas lämna.

Ser vi till karaktären på de under kontrakt och ifall vi utgår från att Jakob Andersson lämnar har vi en defensiv general i Hellström, en mer tvåvägsback (mer åt det defensiva hållet) i Häman Aktell och slutligen en mer offensiv back i Tornberg.

När vi under den här säsongen hade otur med skador på de mer defensiva backarna Hellström, Pukka och Backman var vår backsida lite väl offensivt balanserad. Jag tror även det är den främsta anledningen till att försvarsspelet allt för ofta tyvärr såg ut som det gjorde och att de 146 målen var ett direkt resultat av det.

Skulle man fritt få välja så hoppas jag att Kenttä vågar gå lite utanför boxen på några av namnen och landa säg två offensiva backar, gärna en till mer defensiv kugge och sedan resterande som verkliga tvåvägsbackar. Med tvåvägsback tänker jag då en skridskostark, stabil back med spelförståelse och ett bra förstapass. Tyvärr tycker jag de tvåvägsbackar vi ibland sett benämnts så därför att det saknats såväl offensiva skills som styrkan i den egna zonen.

Utöver då en bra mix av spelartyper så klart viktigt att tillföra viss rutin när vi tappat både Pukka och Backman, jag tycker även det är otroligt viktigt med bra mix av left- respektive rightfattade. Det är inte minst viktigt för att öka möjligheterna att kunna upp ett effektivt PP.

Här vill jag även att när de två första namnen landas att de är uttalade toppbackar som kan snitta 22-24 min och då gärna en utpräglat offensiv som en defensiv kugge.

*

Sedan har vi ju några backar på vift och nog hade det väl varit otroligt häftigt ifall någon skulle komma hem likt Hellström gjorde förra säsongen. Jag kan inte skatta i % hur stor chansen är kring ex.vis Kristoffer Berglund i HV71.

Men det man vill se är att ifall någon kommer hem ska det göra det med några säsonger kvar i kroppen och sedan med motivation samt vilja att klubben till en ny nivå.

*

Men det var mina tankar.. hur går dina? Kommentarer, tankar eller reflektioner… Fältet som vanligt rätt fritt.

Sedan hoppas vi att du tar chansen i veckans omröstning gällande vilken back du vill se till kommande säsong, läser du inlägget på dator hittar du omröstning ute till höger och sitter du med mobilen hittar du veckans omröstning längre ner..

Glöm inte heller vår silly-tävling (länk) där du kan tävla om biljetter till Bo Kaspers Orkester.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll, eller kanske kommande helg. 

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

3 thoughts on “Tankar kring backsidan

 • 2 april, 2019 kl. 09:25
  Permalänk

  Är Tornberg verkligen offensiv?? En offensiv back ska väl vara bra i offensiven, såg inte mycket av det, skott i täck, missade direktskott och allmänt seg. Å defensiven helt förjävlig. Nää, dags att bryta med han.

  Svar
  • 2 april, 2019 kl. 19:12
   Permalänk

   Nog får man väl betrakta Tornberg som offensiv Erik? Sedan så klart skillnad på HockeyEttan och HockeyAllsvenskan, men nog tycker jag August främsta sidor bäst kommer till sin rätt i den offensiva zonen..

   Svar
   • 3 april, 2019 kl. 12:09
    Permalänk

    Jo visst, han ska vara offensiv håller med. Men som du skriver så är det skillnad på ettan å HA. Tycker helt enkelt inte han har en offensiv som håller i HA. Därav kanske bättre att lära honom spela defensivt. Så han gör nytta där istället.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: