Tabelltips HockeyAllsvenskan 16/17??

Just nu bara bara början på juni och lagen har ännu inte helt spikat sina trupper, men ni är några läsare som önskat att bloggen ska ranka lagen och försöka titta in i den berömda kristallkulan inför kommande säsong. Så, då gör jag väl det?KristallkulaErik Åström på Lövenbloggen benämnde det som ett rent självmordsuppdrag, kanske inte riktigt fullt så allvarligt men ni får ta det för vad det är. Som sagt långt i från helt klara trupper, inga lag har så här långt gått på is.. men hur tror jag ligan slutar då vi fredag den 3 mars efter hemmamatchen mot VIK Västerås HK ska summera kommande säsong? Detta alltså utifrån dagens förutsättningar.

Sedan i fjol tre nya lag i ligan då MODO till sist rätt snöpligt föll mot Leksands IF i direktkvalet till SHL och vare sig IF Sundsvall Hockey eller Per Kenttäs Asplöven HC lyckades kvala sig kvar. Ligan helt klart en otroligt stor profil fattigare genom Per och till sist blev det då rätt så klassiska Södertälje SK som tillsammans med Västerviks IK tog de två platserna ifrån den negativa kvalserien.

Så här tror jag ligan slutar kommande säsong med fjolårets placering inom ().

 1. AIK (1)
 2. Timrå IK (8)
 3. IK Oskarshamn (3)
 4. Almtuna IS (7)
 5. MODO (SHL)
 6. VIK Västerås HK (9)
 7. HC Vita Hästen (11)
 8. IF Björklöven (12)
 9. Tingsryds AIF (2)
 10. Mora IK (6)
 11. Södertälje SK (Div 1)
 12. BIK Karlskoga (5)
 13. IK Pantern (10)
 14. Västerviks IK (Div 1)

Jag gillar verkligen det bygge som sportchef Kent Norberg gjort med Timrå IK och eftersom de bl.a. plockat in den SHL-meriterade kvartetten Westlund, Lööke, Nilsson och Persson tror jag att de tillsammans med ligafavoriten AIK kommer att mötas i den HockeyAllsvenska finalen i vår vad det lider. De har iaf alla förutsättningar till det och många av ungdomarna är nu dessutom ett år äldre.

AIK har å sin sida bl.a. fyllt på med målskytten Jens Jakobs och det här med att plocka in killar som gjort resan upp till SHL och på så sätt vet vad allt handlar om är inte att underskatta. Det året eller den säsongen vi verkligen siktar på att utmana upp mot SHL skulle iaf jag (om jag nu vore sportchef) se till att vi hade tre, fyra gubbar i gruppen som klarat av motsvarande. Dels att palla trycket men även kunna leverera även under de helt avgörande matcherna. Inte alls så dumt. Och egentligen helt avgörande.

Efter dessa lag rätt eller väldigt jämnt i min bok i det så kallade mittenskiktet.. här tänker jag mig nästan mellan lag tre och möjligen tio i min tabell. Möjligen att IK Oskarshamn och Almtuna IS skulle kunna blanda sig i den riktiga toppen, jag kan faktiskt inte heller inte gilla det coach Fredrik Söderström åstadkommer med IK Oskarshamn och jag tror även att laget under säsongen likt föregående säsong kommer ligga med i toppen.

Sedan är det möjligen rätt märkligt att man tippar ett lag som Almtuna IS med en hemmaarena som dels heter Metallåtervinning Arena och sedan i fjol snittade 1 417 vid hemmamatcherna klart före oss själva men här har sportchefen Tobias Pehrsson med rätt små medel ändå satt ihop en intressant trupp och i tränarna Eriksson och Ragnarsson dessutom lite kontinuitet. Redan under säsongen skrev man nya kontrakt med coachduon. Även om nu inte klubben Almtuna IS själva siktar upp mot eller för den delen skulle ha något i SHL att göra innebär det inte att lirarna själva, eller egentligen laget på isen skulle kunna utmana ovan nämnda topptrio. Det tror jag faktiskt att de kommer att göra.

Även om nu MODO föll ur SHL och så här långt tappat 14 spelare, i dag har 18 spelare (varav sju nyförvärv) kontrakterade blir och ska bara laget till sist med sin fallskärm från SHL vara ett lag att räkna med på den övre halvan. Men från MODO, på plats fem i min tabell, ner till Mora IK på plats 10 tror jag det kommer bli tight och väldigt tufft. Jag tror oavsett att VIK Västerås nu under våren genomgått en rekonstruktion att laget på isen faktiskt kan bli att räkna med i vinter.

Det har vi sett tidigare att även om laget på papperet inte kommer bli lika namnstarkt eller meriterat, kan man komma riktigt långt ifall man får ihop gruppen och för VIK Västerås del tror jag det kan vara skönt att få börja om lite från noll och utan det tryck laget haft under de senaste säsongerna med uttalad målsättning om SHL. Även om nu HC Vita Hästen tappat otroligt viktige målvakten Axel Brage (gick till Örebro HK) tror jag laget absolut skulle kunna ta ett kliv från förra säsongen och jag ser inte varför det inte skulle kunna bli slutspel för Norrköpingsklubben i vår.

Vart man då ska tippa vårt eget gröngula Björklöven eller vad man ska våga hoppas och tro på inför hösten?

Sedan återkomsten till HockeyAllsvenskan ser jag på vår resa på följande sätt.. första säsongen magiskt oflyt med skador och sjukdomar, när inte heller den tilltänkta supermålvakten Raycroft (rätt bra CV) var inspirerade eller motiverad varje kväll tog vi till sist på tok för få poäng. Möjligen med ett då lite för lokalt och Div 1-baserat gäng. Under den följande säsongen med en något mer kryddad trupp överpresterade laget till sist under Mats ”Bauer” Waltin och hans vapendragare Patric Wener även om det dröjde till i slutet på december innan bitarna helt föll på plats den säsongen.

Att vi pga. en helt egentligen avslutningen på säsongen 14/15 då vi även nosade på ett direktkval (möjligen ett felaktigt bortdömt mål i Nobelhallen?) säsongen därefter skulle utmålas som en av ligans favoriter kändes möjligen märkligt och i efterhand faktiskt både orättvist och egentligen fullständigt orättfärdigat. Här menar jag dock att även ifall vi fans möjligen blev lite förblindade av tipsen att någon i klubben borde klivit fram och tagit ner laget lite på isen. Nu var det ingen som där och då, eller för den delen senare som klivit fram och sagt att förhandstipsen var helt åt helvete. Jag tror faktiskt ärligt att såväl styrelse, sportchef, möjligen laget själv inkluderat coacher och lirare där och då köpte tipsen, slog sig lite för bröstet och möjligen blev lite bekväma.

Av den anledningen gillar jag satsningen och att vi nu har en GM i Joakim Fagervall som kommer peka med minst hela armen, möjligen att vi lyckas placera oss något högre upp i tabellen (än min plats 8) men då det finns en del bitar som måste falla på plats inte minst med tanke på antalet nya spelare i truppen känns det faktiskt både ärligt och inte minst rimligt att minst förvänta sig slutspel. Med tanke på den spelarbudget vi har gentemot många av konkurrenterna borde Björklöven alltid kunna leverera minst en fjärde- eller femteplats, men med tanke på spelaromsättningen som vi haft inför kommande säsong tycker jag det känns fair mot laget att kräva eller i vart fall förvänta sig minst slutspel i vår.

Varför de efterföljande lagen kommer missa slutspel stavas väl mångt och mycket ekonomiska förutsättningar och de trupper som de så här långt presenterat.

Möjligen att Tingsryds AIF som i förrgår knöt till sig forwarden Schmidt ifrån konkurrenten HC Vita Hästen eller Mora IK med Jeremy Colliton i båset för 4:e säsongen i rad kan komma att blanda sig men jag tror inte i dag att något av lagen 11-14 i min tabell kommer ha något med slutspelet att göra. Men förhandstips vet vi sedan i fjol är inget annat än förhandstips och nu har som sagt lagen inte ens fulla trupper och för många av lagen dessutom ca två månader innan de går på is. Så klart inte heller en enda träningsmatch, vi får väl se ifall bloggkollegan kontrar med något tips så här tidigt på sommaren och sedan får vi närmare premiären möjligen återkomma med en klassisk nedräkning baserat på ett gemensamt blogg-tips när lagen dels har fulla trupper, gått på is och även känt lite på varandra.

Säger som sagt inte allt då heller, men då vet vi iaf betydligt mer än i dag. gått på is

Säsongskort 16_17

Så sista chansen i dag, klicka på bilden för mer info och för att spana in Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

* * *

Och hur ser du själv på ligan i dag? Vilka två lag tror du gör upp i finalen och vilka två lag tror du till sist får kvala för att hålla sig kvar i ligan.. och till sist då även vårt eget gröngula Björklöven? Fågel eller möjligen fisk?

Fältet som vanligt fritt. Vem vill börja?

6 thoughts on “Tabelltips HockeyAllsvenskan 16/17??

 • 3 juni, 2016 kl. 10:48
  Permalänk

  Jag tror AIK, Timrå och Almtuna gör upp i toppen. Björklöven slutar vi 6-9 plats

  Svar
  • 4 juni, 2016 kl. 11:56
   Permalänk

   Då är vi rätt överens Löven48..

   Svar
  • 4 juni, 2016 kl. 12:01
   Permalänk

   Inte alls omöjligt att MODO kan blanda sig i tobbe, fattas ju fortfarande några killar. Riktiga toppnamn på dessa platser och inte alls omöjligt som sagt att de kan komma att utmana främst AIK, Timrå samt IK Oskarshamn.

   Svar
 • 3 juni, 2016 kl. 14:39
  Permalänk

  Almtunas hall heter inte Metallåtevinning arena längre.
  Det avtalet har gått ut. Det kan vara möjligt att företaget sponsrar igen men just nu heter den nog bara Gränbyhallen.

  Svar
  • 4 juni, 2016 kl. 12:06
   Permalänk

   Såg det nu i efterhand Fredrik, men inte konstigt jag utgick ifrån att avtalet fortfarande gällde då arenan dels benämns så på eliteprospects och även Almtunas egen hemsida. Men rätt ska vara rätt.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: