Ta ut en klar gröngul riktning!

Björklöven må ha många fans som följt laget och mångt och mycket alltid stöttat i vått och torrt. Den här säsongen har dock sportsligt blivit en stor besvikelse vilket jag även tycker märkts vid såväl en del hemma- som bortamatcher.

Johan Löf / AXELLÖF

Ett folkfullt ståplats H med vackert tifo mot VIK Västerås. Arkivfoto: AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Megazone

Nu är det inte så att publiksnittet hemma i T3 Center blivit så mycket sämre den här säsongen, just nu 3 445 pers mot 3 552 pers att jämföra med i fjol och då har vi bl.a. 1: – matchen mot IK Oskarshamn till helgen som lär dra en hel del folk. Gratis är nämligen alltid gott. Men även om supporterklubben Green Devils som de säger har en liten generationsväxling för närvarande och så klart måste få göra sämre matcher de med, har det positiva stödet och trycket från ståplats H generellt sett varit mindre än ex.vis jämfört med föregående säsong hemma i T3 Center.

Även om tifot från i höstas var vackert och hade ett fint budskap finns det dock förklaringar till att stödet vid både hemma- och bortamatcher minskat en aning, jag upplever även att Söderlövarna generellt blivit färre vid matcherna även om de tappra på plats i Rocklunda/ABB Arena Nord sjöng så det stod härliga till. Det beror så klart dels på de sportsliga resultaten för vårt representationslag men även möjligen hur ledning hanterar den sportsliga kräftgången, men framför allt hur man kommunicerar utåt, eller i vissa fall kanske inte kommunicerar.

Nu valde då dessutom VD Fredric Åkerblom i förra veckan att offentliggöra att han efter tre säsonger kliver av som VD, detta dock knappast en överraskning för styrelsen då de enligt vad som framkommit i media redan ligger långt fram i rekrytering av en ersättare.

VD Åkerblom kan dock peka på svarta siffror de två senaste boksluten vilket är långt mycket bättre än vad många av hans föregångare gjort, och det säger så klart en del. Vi kan bara hoppas att styrelsen hittar rätt i sin rekrytering och att bolagets nya VD kan ta vid dit Fredric tillsammans med styrelsen nu tagit Björklöven och så klart även då ta nästa steg.

Om vi därefter adderar den turbulenta junior- och ungdomssektionen är det fullt naturligt många som frågar hur Björklöven egentligen mår och även, eller kanske framförallt vad som borde göras? Kort kan vi igen dra att de två J18-tränarna (David Muzito-Bagenda och Mattias Lund) redan lämnat sina uppdrag och efter säsongen kliver även junior- och ungdomschefen John Lind av. Resultaten på isen för både U16 och J18 den här säsongen talar för sig själva och det faktum att inte en enda gröngul spelare kvalificerade från det yngre laget till den första regioncampen ska visst inte ha hänt förr.

Det talar sitt tydliga språk och bara i den här delen finns så mycket mer att göra, ämnet har behandlats på ett bra sätt av Erik Åström på VK/Lövenbloggen då han presenterade sin handlingsplan. Den behandlade U16 och upp till J20 där björklöven själva anser sig vara en elitförening.

Innan vi tar oss vidare skulle jag vilja återknyta till ett tidigare INLÄGG bloggen publicerat om det här ruljansen på sportchefs- och tränarposterna under 2000. Efter VK:s lista i den HÄR artikeln över VD och klubbchefer över samma period blir nu listan på något sätt än mer komplett och problemet just i den delen än mer tydligt.

Så här ser då en förhoppningsvis komplett lista. Inte helt lätt att få fram informationen. Skulle något inte stämma, tveka inte säg bara till så uppdaterar vi eftersom.

Säsong Tränare Ass tränare Sportchef Klubbchef/ VD
2015/16 Tommy Jonsson Marcus Åkerblom Daniel Johansson Fredric Åkerblom
2014/15 Mats Waltin Patric Wener Fredrik Grönberg Fredric Åkerblom
2013/14 Jens Öhman John Lind Jimmy Blixt Fredric Åkerblom
2012/13 Jens Öhman Patrik Sundström Jimmy Blixt Mats Danielsson
2011/12 Håkan Wirtala Ingen ass Sportgrupp Johan Engman
2010/11 Jens Hellgren Ingen ass Jens Hellgren/Lars Molin B Hammarstedt/U Hjertstedt
2009/10 Kari Eloranta/Joakim Fagervall*) Peter Andersson/K Eloranta Arto Sirviö Bedros Sakayan
2008/09 Joakim Fagervall/Mikael Andersson*) Johan Thörnqvist/P Andersson Mikael Andersson Bedros Sakayan
2007/08 Joakim Fagervall Eje Nyman Mikael Andersson Bedros Sakayan
2006/07 Joakim Fagervall Eje Nyman Jan Karlsson Bedros Sakayan
2005/06 Alexander Beliavski Igor Matushkin Jan Karlsson Lars Björk
2004/05 Jan Karlsson/Lars Molin*) Ulf Andersson Jan Karlsson Ted Samuelsson
2003/04 Jan Karlsson Glenn Hedman Sportgrupp Robert Herrgård
2002/03 Randy Edmonds/Tomas Sandlin*) Tomas Sandlin Sportgrupp Peter Andersson
2001/02 Randy Edmonds Per Linerud Lars Molin/Sportgrupp*) Jörgen Wikström
2000/01 John Slettvoll Per Linerud Sportgrupp Patrik Östlund

*)Ersatt tränaren under säsong.

På den här listan saknas Hans Särkijärvi som tränare då han inför säsongen 2003/04 i mars 2003 skrev på för tre år, men avgick under märkliga former bara en månad senare. Han hann inte ens flytta till Umeå, än mindre starta försäsongsträningen.

Gällande klubbchef/VD är det vissa gånger svårt att matcha perioden mot en specifik säsong, detta visar dock oavsett på att vi haft elva personer på den posten sedan april 2010 och att den nye VD:n blir den tolfte. På nåt sätt var det ändå poängen med tabellen. Så mer antalet namn och personer på de olika positionerna än vilken specifik period denne varit klubbchef, sportchef eller tränare.

Om vi då kort reflekterar kring årets säsong och den målsättning som man inför sa sig ha? VD Åkerblom sa i den HÄR intervjun inför säsongen: – Topp fem ska vi vara! Efter upptaktsträffen menade coach Tommy Jonsson i denna intervju om favoritskapet att: – Det är bara kul att man tror på oss och det vi gör. Det känns bara inspirerande. Han menade dock att interna målsättningen var ”övre halvan”.

Under säsongen i takt med den sportsliga kräftgången har man dock läst att Jonsson i en intervju med Aftonbladet tagit avstånd från favoritskapet och mer menat att det var andra som tippade så. VD:n sa till hemsidan redan innan jul att det kortsiktiga målet är slutspel och det långsiktiga är SHL.

Här menar jag att man än mer tydligt borde säga att säsongen har inte alls blivit vad vi tänkt eller trott, om det sedan beror på att man underskattat de andra lagen och ligan som sådan eller möjligen överskattat det egna laget med såväl tränare som spelare låter jag vara osagt. Men att backa ifrån den ursprungliga målsättningen i stället för att stå upp för den blir liksom mest märkligt. Här kommer jag osökt in på att man tidigare från styrelsens sida pratat om att vi siktar på spela i SHL inom fem säsonger, detta var den andra men att man numer under säsongen sagt att vi 2019/2012 på allvar ska vara med och slåss om en plats i SHL. Detta förtydligades dock av styrelseledamoten Jonas Grundström som på twitter strax efter artikeln skrev att vi enligt plan ska spela i SHL den säsongen.

För det här med att ändra och då sänka målsättningen (beroende på de sportsliga resultaten) under pågående säsong eller ev. flytta fram målet om SHL blir i längden tyvärr inte direkt trovärdigt.

Ordförande Salomonsson menade dock nyligen i samma intervju att ”Föreningens målsättning inför säsongen var rent sportsligt att hamna någonstans mellan plats fyra och sex i grundserien”. Så på så sätt lite ryggrad att alltjämt stå upp för vad man hoppades och siktade på inför, om det sedan får några konsekvenser efter säsongen kan vi bara avvakta och se. Vi har ju enligt ovan visat upp en konsekvent diskontinuitet och eftersom det är något som både styrelse och VD vid olika tillfällen under den här säsongen poängterat och tryckt på att vi ska ändra står allt lite skrivet i stjärnorna efter februari eller senare. Det beroende på när innevarande säsong tar slut.

Men det här med sportslig panik då resultaten uteblir, och fansen högt skriker ”Avgå alla!” Under säsongen har tre lag i ligan bytt tränare där är det väl bara Perra Jonsson som fått i gång Leksands IF. Strumpan Strömberg sladdar alltjämt med sitt Sundsvall och Appelgren vet fortfarande inte hur det känns att vinna med VIK Västerås. Näe, att förändra under säsongen genom att byta tränare bär inte alltid frukt. Om man däremot under den här säsongen kanske hade försökt få in en till röst, med lite nya influenser utan att sparka hade det möjligen kunnat ge effekt. Fast det får eller fick vi aldrig veta.

Sett lite historiskt tyckte jag klubben fick på tok för stor panik efter säsongen 2007/08, då vi slutade 4:a i Superallsvenskan som den hette på den tiden men snöpligt åkte ut mot ett Borås HC i två raka matcher. De två säsongerna närmast före det hade vi slutat 5:a i superallsvenskan och säsongen innan hade vi dessutom spelat kvalserien till Elitserien (slutade 4:a) och efter den tappade vi bl.a. fyra spelare till dåvarande Elitserien. Att vi då säsongen efter åter placerar oss i toppen av ligan var starkt.

Här borde man insett att vi egentligen jobbade rätt, alltjämt ett topplag i ligan och att man med erfarenheten från kvalmatcherna mot Borås, med kontinuitet och tålamod bibehållit status ”topplag” i Allsvenskan och kanske tagit steget upp nästa säsong eller säsongen efter det i stället.

Näe, efter den säsongen gick kvasten där vi förutom Kristoffer Berglund till Luleå, Nevalinen till Lukko ”släppte” i väg en drös spelare där bl.a backen Strandberg spelade med Marklunds i Elitserien och Ragge Olofsson noterades för matcher med Luleå trots att dessa inte dög hos oss. Sedan hamnade både #22 Johansson och #34 Palmebjörk i Sundsvall men jag kommer inte riktigt ihåg riktigt hur hårt det städades med kvasten och vilka som gick självmant. Både Jimmy Blixt och Urban Omark hamnade då i div 1. Sedan ställde sig då sportchef Micke Andersson själv i båset under följande säsong då Fagerwall ställdes åt sidan. De här säsongerna bara ett par exempel, men så här i efterhand hade det varit klokt med lite lugn och ro. Att vi föll mot Borås över två matcher, vare sig roligt för oss fans eller i paritet med lagets egna mål. Säsongen som sådan dock inte så katastrofalt misslyckad genom dessa sex perioder och en sudden.

Så nu gäller det att ta ut en tydlig gröngul riktning, och det för hela den sportsliga verksamheten från A-lag och ända ner till minst U16. Jag tycker det ska ställas höga krav på alla som är Lövare och vilka förväntningar som klubben har på dem. Undra förresten om den där manualen som sportchef Grönberg implementerade i fjol fortfarande används?

Denna manual bör även gälla våra juniorlag och även så klart de ledare som verkar i klubben. På nåt sätt måste allt upp flera snäpp och det håller så klart inte heller att ledarna i ungdomsleden, personerna i styrelsen eller på andra ledande positioner skulle få ha egna personliga intressen som kanske går före klubbens satta riktning eller värderingar. Inget får eller ska vara större än klubben.

Sedan då kort bara en tanke på något kompletterande som jag vet finns hos vissa andra klubbar, kunde man inte ha en sportgrupp eller sportråd som vid sidan av och utsedd av styrelsen som enbart jobbar med det rent sportsliga? Jag har ärligt lite för dålig koll på styrelsen och dess sportsliga kompetens, men ifall styrelse och den utsedda VD:n uteslutande fick jobba med ekonomi, organisation och stärka varumärket kunde en sådan här konstellation sätta den sportsliga agendan i ett lite större perspektiv. Denna agenda måste såklart förankras hos styrelsen, men då kunde såväl sportchefen för A-laget som den för junior- och ungdomssidan ha ett bollplank och stöd att hålla kursen efter den ovan nämnda gröngula riktningen. Här finns det gott om kompetent folk i stan i olika roller nog att bemanna denna grupp eller råd.

Denna sportgrupp eller sportråd måste så klart sedan backa upp de båda sportcheferna och även se till att de högt ställda kraven uppfylls och efterlevs av såväl ledare som spelare, både i representationslaget som junior- och ungdomslag. Det här skulle även kunna göra att klubben något lättare skulle kunna hålla och då efter den gröngula riktningen. Sedan gäller det då så klart att plocka in en sportchef som köper idén och riktningen och även att de tänkta tränarna rakat av köper konceptet. Med tanke på hur mycket vi roterat på de olika positionerna känns det som att varje säsong, blir ett omtag och oavsett ny sportchef eller tränare blir det lite ny agenda. Med en sådan konstellation som stöd så kanske inte heller VD behöver eller ska förlänga kontrakt i de perioder där vi står utan sportchef. I min bok ska en VD främst jobba med ekonomin, organisationen och varumärket i den dagliga driften. Tycker inte alls det vore dumt att särskilja på den biten kontra det rent sportsliga.

Jag tror även att ifall det finns en tydlig och klar linje, en slags trovärdig identitet för klubben blir allt så mycket lättare att förstå och ta till sig för oss vid sidan av. Fast då gäller det att klubben är trygg och tydlig i det man göra och samtidigt inger förtroende. Då tänker jag på vars klubben är i dag och vars man vill, men så klart även på vilket sätt man vill eller ska försöka nå dit.

Med en sådan tydlighet och med en rak och så pass ärlig kommunikation man kan ha, måste även vi vid sidan av i ett kort perspektiv acceptera att de sportsliga resultaten inte alltid kommer gå vår väg. Det kan vara i enstaka matcher, det kan eller kommer säkert tyvärr vara i avgörande matcher likt Borås HC våren 2008 och vid enstaka tillfällen kommer säkert fler säsonger bli eller kännas lika misslyckad som denna.

Men jag tror vi alla måste försöka se det lite större.. och möjligen i ett längre perspektiv. Det blev på tok för långt, men allt detta är så pass intressant och skulle med lätthet egentligen kunna bli en hel avhandling. Och har du nu ändå läst ända hit kan du väl lika gärna skriva en kommentar utifrån mina tankar? Är jag ute och cyklar någonstans eller håller jag möjligen för hårt i sargen?

Skriv gärna ett par rader då fältet som vanligt är fritt..

Megazone

3 thoughts on “Ta ut en klar gröngul riktning!

 • 3 februari, 2016 kl. 19:19
  Permalänk

  Vilken TYP av ishockey har de olika tränarna och sportcheferna stått för? Går det att få fram en röd tråd? Alla jag hört i alla tider säger tex att Timrå spelar en snabb ishockey. Mycket fart och rättvända. ÄR verkligheten så? Hur pratar man om Lövens ishockey? Starka på hemmaplan?

  Svar
 • 3 februari, 2016 kl. 19:49
  Permalänk

  Angående fans och uppslutning m. m
  Spelprogrammet har ju varit dåligt upplagt i år
  Att jämföras med förra året.
  Tisdagsmatcher Söndagsmatcher inga höjdare
  Och lördagar 18:40

  Nä fredagsmatcher är bäst

  Sen har det ju varit så tråkigt spel.

  Svar
 • 24 februari, 2016 kl. 01:19
  Permalänk

  Bra summerat, mycket som behöver åtgärdas! Följdfel leder till följdfel…
  Redan vid inskrivningen i föreningen så måste man likt SAIK förklara att föreningen bestämmer sin egen strategi och utveckling. Även till sponsorer måste man förklara att vi gärna tar emot stöd, men inte om det är villkorat! Ingen skall tro att SAIK tagit sig hit utan kostnader och konflikter, tvärtom!! Allt grundar sig i en absolut tro på att man jobbar rätt och man håller fast vid det, det fungerar ju!
  Björklöven måste satsa på egna produkter och verkligen låta talangerna utvecklas inom föreningen. Detta bygger ytterligare klubbhjärta och en känsla att vilja betala tillbaka till föreningen. Hård träning kombinerat med bra tränare är lösningen, inget annat fungerar. Egenintressen och pappatränare måste bort, annars blir det aldrig någon förändring. Föreningen har ödet i sina händer, vad vill man?
  -87 det var tider det!!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: