Svenska hockeyspelare i NHL Hall of Fame

Ishockey är en av våra mest populära sporter här i Sverige. Vi har vår egen elitserie som sen några år tillbaka går under namnet SHL. Även matcher i de lägre divisionerna som HockeyAllsvenskan drar stor publik och skapar engagemang runt om i landet. Vår långa hockeytradition gör att vi genom åren har fått fram några av världens bästa hockeyspelare. Många värvas över till Nordamerika och världens mest prestigefyllda hockeyliga, NHL. Ett fåtal av alla dem har även nått höjden av ära som hockeyspelare genom att bli invalda i NHL Hall of Fame. Börje Salming, Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström är de fyra svenska spelare som hittills blivit invalda.

Photo: wikimedia By Five Hole For Food, CC BY-SA 2.0

Flera olika Hall of Fame

Fenomenet Hall of Fame är ett slags museum som hyllar speciellt framstående personer inom ett visst område. Det första skapades år 1900 på New York University och kallas för Hall of Fame for Great Americans. Sen dess har det skapats en hel uppsjö av Hall of Fames världen över. En del välkomnar människor från hela världen och en del är förbehållna personer från det egna landet. De mest berömda är kanske den för filmstjärnor som kallas för Walk of Fame och där de invalda får en egen platta på trottoaren på Hollywood Boulevard i Los Angeles. Men det finns även de som utnämner till exempel forskare, schackspelare och cirkusartister. Även det populära spelet Black Jack har sin egen Hall of Fame vilket är en paradox då många duktiga Black Jack-spelare vill förbli anonyma.

Börje Salming

Salming är en av våra mest kända hockeyspelare och han klassas även som en världens bästa spelare. Vilket också bekräftades när han 2008 valdes in i Team of the Century tillsammans med ett gäng andra av världens bästa spelare. Hans 23 år långa proffskarriär tog ordentlig fart när han 1973 värvades till att spela i NHL. På den tiden var han en av de första europeiska spelarna som värvades till ligan. I Nordamerika spelade han sen i 17 år varav 16 med Toronto Maple Leafs samt ett år i Detroit Red Wings. Sen sina år med Toronto håller han fortfarande rekordet för att ha flest assists. I början på 1990-talet kom Salming hem till Sverige igen under stort ståhej och uppassning från media som hyllade honom som en hjälte. Han spelade en kort period med Stockholmslaget AIK innan han la skridskorna på hyllan. Då hade han redan startat upp ett par affärsprojekt, bland annat sitter hans namn idag på kalsonger och hockeyutrustning.

Mats Sundin

Den andra svensken genom historien att bli invald i NHL Hall of Fame är Mats Sundin. Född i Bromma men uppvuxen i Sollentuna började hans intresse för hockey tidigt i livet. Han spelade visserligen även bandy under en kortare period men det var hockey som lockade mest. Kanske för att han kände av att han hade en ovanlig talang för denna sport. Mats Sundin är legendarisk inom svensk och internationell hockey. Förutom en lång karriär i NHL hade han stora framgångar med svenska landslaget Tre Kronor. Faktum är att han var deras främsta målgörare under åren 1991–2006. Med Tre Kronor vann Sundin tre VM-guld och ett OS-guld. Sundin är ansvarig för ett av svensk hockeys största ögonblick genom tiderna. Det är när han i VM-finalen 1991 under de sista minuterna av matchen ensam sätter 2–1 målet mot Ryssland och med det säkrar guldet. 2009 meddelade han att han pensionerade sig från proffshockey. Endast tre år senare meddelades det att han som andre svensk skulle väljas in i NHL Hall of Fame.

Peter Forsberg

Peter ”Foppa” Forsberg är inte bara känd här hemma i Sverige utan han är även en berömd spelare i hela hockeyvärlden. Några skulle nog klassa honom som en av världens bästa spelare genom tiderna. Han har vunnit en rad utmärkelser genom åren. Bland annat Guldpucken som Elitseriens bästa spelare, Calder Trophy som bästa nykomling i NHL och Hart Trophy som NHL:s mest värdefulla spelare. Med Tre Kronor har han vunnit två OS-guld och två VM-guld. Under sin tid som proffs i NHL var han med att vinna Stanley Cup 1996 och 2001. Forsberg spelade för fyra olika lag i NHL: Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers och Nashville Predators. Karriären började dock i Modo i hemstaden Örnsköldsvik. Efter ett uppehåll på tre år på grund av skador gjorde Forsberg ett försök till comeback 2011. Efter endast två matcher med Colorado Avalanche fick han ge upp och inse att karriären som hockeyproffs var över. Tre år senare valdes han in i NHL Hall of Fame. Efter att ha bildat familj och bott i Sverige under några år bor Forsberg idag med sin familj i Schweiz. Där driver de tillsammans ett skoföretag. Många känner nog till att Forsberg har erfarenhet från skobranschen sedan innan med lanseringen av Crocs i Sverige. De plastskorna är mer kända som Foppa-tofflor rätt och slätt.

Nicklas Lidström

Lidström, Lidas kallad, slutade sin karriär som proffs efter en 25 år lång karriär som började hos VIK i Elitserien och slutade hos Detroit Red Wings i USA. Efter stora framgångar och många utmärkelser finns vissa som gärna vill kora honom som bäste svensk i NHL genom tiderna. Han själv började spela ishockey hemma i Avesta och flyttade som 16-åring till Västerås för att gå på hockeygymnasiet. Där fångades han upp av VIK-hockey som då spelade i Elitserien. Efter tre säsonger i Elitserien blev han draftad av Detroit Red Wings vilket blev hans enda lag i NHL. Lidström var med att leda laget till en era av framgång och han var med att vinna den prestigefyllda Stanley Cup inte mindre än fyra gånger vilket inte många svenska spelare har. Efter att han la hockeykarriären på hyllan 2012 flyttade han tillbaka till Västerås med sin familj som består av fru och fyra söner. 2015 valdes han in i NHL Hall of Fame. Idag är Lidström engagerad i sin forna klubb Västerås IK där han bland annat har hoppat in som vaktmästare under en U21-match mellan Västerås och Mora. Något som uppmärksammades och hyllades på bland annat Twitter.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/Nicklas_Lidstr%C3%B6m_2013.JPG
Photo: wikimedia By: Christophe95, CC BY-SA 2.0

One thought on “Svenska hockeyspelare i NHL Hall of Fame

 • 1 februari, 2019 kl. 09:59
  Permalänk

  Den stora frågan är:
  När blir den förste Björklövenspelaren invald i NHL Hall Of Fame?

  Känns inte som om någon är aktuell nu.

  Patrik Sundström är väl den bästa Löven-produkten som spelat i NHL, men han når ju inte riktigt upp i samma klass som de fyra nämnda.

  Och Lucas Wallmark är ju bra men han är ju inte på toppnivå och inte heller på samma nivå som Patrik var.

  Något för er kalenderbitare:

  Vilka LÖVEN-produkter har spelat NHL?
  Patrik och Peter Sundström
  Peter Andersson
  Lucas Wallmark
  Är det fler?

  Och vilka Löven-spelare har spelat NHL?
  Då får vi ju ta in spelar som
  Zarley Zalapsky
  Andrew Raycroft mfl

  Kanska har ni gjort den genomgången förut, men kör den gärna i repris!

  Sedan hoppas jag att vi är många som ses i Löven-klacken på Hovet imorgon! Gratis-match och det finns nog biljetter kvar till Löven-sektionen!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: