Sundsvalls Mattsson & Månsson avstängda

Två nya avgörande i dag från disciplinnämnden gällande IF Sundsvall Hockey och från kvalseriematchen i söndags och matchen mellan kvalledande Västerviks IK och IF Sundsvall Hockey. I en kvalserie där för övrigt just nu klassiska Södertälje SK skulle studsa tillbaka och efter bara en säsong i ettan återigen lira i HockeyAllsvenskan.Pressmedelande Hockeyförbundet

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Mathias Månsson

Förening: IF Sundsvall Hockey

Adress: Box 890, 89124 Sundsvall

Matchdatum: 2016-03-20

Mellan: Västerviks IK – IF Sundsvall Hockey, Kval till HockeyAllsvenskan

Domare/Anmälare Filip Sandstedt

Avstängningsperiod 2016-03-21 – 2016-03-26 , 2 match(er)

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Västerviks IK och IF Sundsvall Hockey, Kval till HockeyAllsvenskan, den 20 mars 2016, åläggs Mathias Månsson, IF Sundsvall Hockey, följande straff för osportsligt uppträdande (unsportsmanlike conduct).

Avstängning fr.o.m. den 21 mars 2016 t.o.m. den 26 mars 2016. Avstängningen avser endast hockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Avstängningen bedöms, inklusive den automatiska avstängningen, motsvara två matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan och ett yttrande från Mathias Månsson.

Anmälan: Efter en tackling som bedömts som match penalty för checking to the head var det allmänt stökigt på isen. Linjemannen blev tvungen att gå emellan Mathias Månsson och en motspelare, Viktor Öhman. Linjemannen rapporterade därefter att Mathias Månsson uttalat ”jag ska döda dig din jävel” till Öhman. Match penalty utdömdes för unsportsmanlike conduct.

Mathias Månsson har uppgett i huvudsak följande: Det var en utvisningssituation där det blev en del tumult på olika håll. Han ordväxlade med en gammal vän som han tidigare spelat i samma lag som, Viktor Öhman. I hettan vräkte han ur sig ”att jag ska plocka dig”. I kval-/slutspel är känslorna i svallning. Det förekommer ständigt ”trashtalk” där diverse mer eller mindre bra saker uttalas. Det han själv uttalade är vanligt förekommande. Formuleringar som ”jag ska plocka dig”, ”jag ska köra ihjäl dig”, ”jag ska mosa dig” förekommer ofta. Han menade inget speciellt med det han sa och det förstår även Victor Öhman. Uttalandet är inte speciellt anmärkningsvärt på en hockeyplan i stridens hetta. Han har talat med Victor Öhman som även han tycker att det hela tagit för stora proportioner.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Genom uppgifterna i ärendet är det ostridigt att Mathias Månsson under en ordväxling fällt ett uttalande till motspelaren Viktor Öhman men parterna är oense om exakt vad som sades. Disciplinnämnden finner dock att det oavsett vilket av uttalandena (”jag ska döda dig din jävel” eller ”jag ska plocka dig”) som fällts är ett oacceptabelts språkbruk som bör föranleda en kortare avstängning. Nämnden bestämmer avstängningen till en tid som motsvarar två matcher inklusive den automatiska avstängningen.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 7 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 168

* * *

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Joakim Mattsson

Förening: IF Sundsvall Hockey

Adress: Box 890, 891 24 Sundsvall

Matchdatum: 2016-03-20

Mellan: Västerviks IK – IF Sundsvall Hockey, Kval till HockeyAllsvenskan

Domare/Anmälare Filip Sandstedt

Avstängningsperiod 2016-03-21 – 2016-03-26 , 2 match(er)

Böter 3 000:- betalas senast 2016-04-20, 1 match(er)

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Västerviks IK och IF Sundsvall Hockey, Kval till HockeyAllsvenskan, den 20 mars 2016, åläggs Joakim Mattsson, IF Sundsvall Hockey, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head).

  1. Avstängning fr.o.m. den 21 mars 2016 t.o.m. den 26 mars 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 3 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms, inklusive den automatiska avstängningen, motsvara 3 matcher, varav 1 match omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Joakim Mattsson samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Pucken spelades ner i rundeln i Västerviks anfallszon. Västerviks Joacim Hedblad tog emot pucken längs med kortsargen. Joacim Hedblad stod framåtlutad med blicken ner mot pucken när Sundsvalls Joakim Mattsson kom för att tackla Hedblad. Tacklingen delades ut med axeln där större delen av kraften träffade Hedblads nedsänkta huvud, som då trycktes in mot plexiglaset. Eftersom farten inte var överdrivet hög är min bedömning att Joakim Mattsson borde kunnat undvika att träffa huvudet. Det är en vårdslös tackling. Joacim Hedblad återkom i spel i den andra perioden och fullföljde matchen.

Joakim Mattsson har uppgett i huvudsak följande: Spel pågick i egen zon och en motspelare hade pucken i det vänstra hörnet. Både han och motspelaren kommer från samma håll. Han gled in i tacklingen från cirka 7-8 meter och träffade helt säkert motspelarens skuldra, axel. Det framgår av bilderna att han träffade hans rygg/skuldra/axel. Spelaren hade låg hållning vilket han själv inte kan lastats för. Det är en korrekt tackling utan höga armbågar eller händer. Han hade inte heller någon nämnvärt hög fart. Motspelaren verkar inte ha skadats då han inom kort spelade igen. Därtill är ishallen utrustad med riktigt stumt glas, vilket borde vara förbjudet.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Domaren var välplacerad och hade god överblick över händelsen. Uppgifterna i anmälan om att större delen av kraften i tacklingen träffade motspelarens huvud är tydliga och motsägs inte av filmsekvensen. De läggs därför till grund för nämndens bedömning. Av anmälan och filmsekvensen framgår vidare att motspelarens huvud drevs in i plexiglaset till följd av tacklingen. Sammantaget är det därför klarlagt att Joakim Mattssons utdelat en tackling mot huvudet. Nämnden anser vidare att tacklingen var vårdslös och att den därför motiverar en avstängning trots att motståndaren kom tillbaka i spel och alltså inte skadades. Nämnden finner dock att ett visst ansvar bör läggas på den tacklande spelaren som i sig var tacklingsbar och strax före händelsen sänkte huvudet. När det gäller avstängningens längd anser nämnden därför att tacklingen inte är av sådan karaktär att den omfattas av den skärpning av praxis som nämnden tillämpar från och med innevarande säsong när det gäller allvarliga fall av tacklingar mot huvudet. Nämnden bestämmer avstängningen till en tid som motsvarar tre matcher inklusive den automatiska avstängningen. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. kvalserien till HockeyAllsvenskan.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar. Officiell regelbok: regel 124

* * *

Båda missar därmed morgondagens hemmamatch mot Asplöven HC i kvalserien till kommande säsongs HocekyAllsvenska.

Nu har det även kommit några avgöranden till på slutet varför bloggen inom kort återigen uppdaterar och tänkte återkomma med en löne- och böteslista utifrån avgöranden från Disciplinnämnden.

Är ju även lite intressant inte minst under silly season, även om det som sagt bara ger ett visst hum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: