Summering och analys december

Tidigare under säsongen har vi summerat varje månad genom ett litet studioprogram, denna gång när det är mitt i helger och mycket annat blir det i stället i form av textsummering.

Innehållet något lika om än inte lika utförligt och möjligen med mindre grafik, vi börjar titta till tabeller hur den ser ut just nu:

Tabell 160103

Under månadens sju matcher, där vi har fallit från plats 10 till 12, då vi noterats för 7 matcher 1 4 2 målskillnaden 20-24 och totalt 9 poäng. Även om vi bara noterats för två förluster efter 60 min, ”bara” totalt tre segrar och ett poängsnitt på 1,29 p/match.

Det är för övrigt samma snitt vi nu har totalt under säsongen att jämföra med Leksands 1,43 eller AIK på 1,97.

Skulle vi jämföra december -15 med december -14, eller egentligen 7 matcher (omg 28 – omg 34), kan vi se 1 3 3 (20-24) och totalt 8 poäng. Jämfört med i fjol ligger vi ungefär på samma ställe och vi tog alltså detta december tom. en poäng fler.

Special teams?

PP 8 mål på 35 försök ger 22,86% (tot. 20,25% och just nu 5:a i ligan)

BP 5 mål 28 försök ger 82,14% (tot. 85,50% och just nu 2:a i ligan)

Det här innebär samtidigt att vi ifall vi bortser från special teams, de två målen vi släppt in i shorthanded att vi spelet 5-5 noterar 12-17 under perioden.

Vi har ett vasst special teams, nog vasst att ligga betydligt högre upp i tabellen. Men så länge vi inte kan kombinera detta med ett stabilt och säkert 5-5 kommer vi tyvärr inte att klättra i tabellen.

Interna poängligan?

 1. 5 + 2 = 7 p, #90 Alex Hutchings dessutom + 1 i plus/minus
 2. 0 + 7 = 7 p, #6 Kim Karlsson, dessutom (- 1)
 3. 6 + 0 = 6 p, #10 Jesper Thörnberg (- 6)
 4. 4 + 2 = 6 p, #19 Wille Quist (+ 3)
 5. 1 + 5 = 6 p, #7 Brock Trotter (+- 0)

Johan Löf / AXELLÖF

#90 Alex Hutchings firar mål under säsongen, fem nya under december och nu lagets målkung. Arkivfoto: AXELLÖF

Alex har växt successivt under säsongen, nu alltså 7 nya poäng på dessa sju matcher och tom. plus i den kolumnen under december. Totalt sett 17 p (12+5) på 33 matcher så kan Alex fortsätta kliva fram och avsluta säsongen som han producerat under december har vi ytterligare ett hot i jakten på slutspel. Lagets bästa målskytt tillsammans med #10 Thörnberg, visserligen på 38 skott fler.. men puckarna trillar iaf in.

Samtidigt kul att Kim fortsätter leverera och i mina ögon den som på något sätt nu bär det här laget kväll efter kväll, tekar mycket och bra. Styr föredömligt det ena PP´t där puckarna har trillat in i en strid ström. Karlsson går mot sin klart bästa säsong av de tre han spelat här och det känns skönt att han även har kontrakt för kommande säsong.

23404601385_2b50347096_b

#6 Kim Karlsson leder interna poängligan och gjorde 7 nya poäng under december Arkivfoto: AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Vad vi ville se under december?

Vi pratade om stabilitet och stabila rakt över 60 minuter, möjligen mindre dippar under matcherna men inte hela perioder. Vi ville även se bättre effektivitet.

Hur gick det?

Njae, möjligen något stabilare och inte riktigt lika djupa dalar.. men när man kommit så här långt in på säsongen handlar det inte längre om att ta små steg varje match eller nåt liknande. Nu har vi varit på is i fem månader och det finns liksom inga ursäkter längre.

Det håller heller inte att tycka synd om oss själva för den dåliga streaken tidigare under säsongen, klart att vi lider av den och tack vare de övriga förlusterna är självförtroendet som det är.

Men det är bara med hårt och konsekvent jobb på varje träning, i byte efter byte och med de svettigaste tröjorna efter varje match som vi kan bryta trenden och börja vinna fler än enstaka matcher.

Gör vi inte det kommer vi i bästa fall ligga kvar där vi är, det var inte direkt vi hoppades på inför säsongen.

Effektiviteten då, tja.. vi har ett hyggligt special teams men förtvivlat svårt att få till något i 5-5. Just nu bara plats 11:a i skotteffektivitet med 8,43% och skulle vi då dessutom beakta att vi får klart flest lägen i PP i hela ligan är inte effektiviteten tillräckligt bra. Inte på långa vägar och därför ligger vi där vi gör, tabellen ljuger inte.

Månadens spelare?

23749243996_2f401bc8a5_b

#7 Brock Trotter en av decembers bästa gröngula Löv Arkivfoto: AXELLÖF

Jag skulle nog först vilja nämna då tidigare nämnde #6 Kim Karlsson och forwardskollegan #7 Brock Trotter. Båda dessa bjuder på det mesta av det bästa vi fått se denna säsong och då är december inget undantag. Att sedan Brock borde lossat bössan lite oftare och vågat gå fler avslut är en annan sak. Men av nuvarande forwards är det bara Trotter som kan bära in pucken i zon helt kontrollerat, detta nästan oavsett PP eller spel 5-5, på samma sätt är det ingen som slår Kim på fingrarna när det gäller att få till långa anfall och vända och vrida i anfallszon. Kim har en sällsynt förmåga och är näst intill ostoppbar, snacka om svårfångad.

Det blir intressant att se vart Tessier ska in i laget när han blir spelklar och hur det sedan påverka övriga linor, ingen högoddsare dock att han på nåt sätt kommer matchas med Brock. Frågan är väl vem som kommer centra vem och vem som blir tredje länk.

När jag kollade med bloggkollegan nämnde han följande spelare. #19 William Quist som ÄR den ende spelaren som kan utmana med fart. Wille är sannerligen inte tekniker likt Kim och Brock, men är väldigt svårstoppad när han öser längs högerkanten. Trots att #10 Jesper Thörnberg har oroväckande -6 är han ett riktigt hot när han får yta för sitt fina snabba skott och det blev användbart nu när vi äntligen fått pucktempo. 6 mål under perioden är bra, mycket bra.

Johan Löf / AXELLÖF

#19 William Quist en av få eller kanske den enda med fart som kan utmana Arkivfoto: AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Vad vill vi se under januari?

När jag kollade med Lövenbloggaren menade han att det är av yttersta vikt att den tilltänkta backen värvas ögnona böj. Den måste få tid att anpassa sig och kunna lyfta laget och då tänkte han inte bara mot ett ev slutspel, utan för att hålla undan för Asplöven i bottenskiktet. Dalle måste även välja ben. En tvåvägsback är uteslutet. Välj offensiv eller defensiv klippa. Rent spelmässigt vill han se ett ännu rakare spel. Nu när vi har en kille som Tessier som vågar sticka in näsan i det blöta ska vi utnyttja det. Sen seger till varje pris ett måste. Det får se ut hur det vill. Enkel grishockey kanske är bästa taktiken?

Skulle jag själv blicka framåt blir det så här.. Nu står vi lite vid ett vägskäl, nyligen signades Kelsey Tessier och Dalle jagar alltjämt minst en back men innan den förstnämnde är spelklar och den senare ens kontrakterad är det nuvarande trupp som måste kliva fram och hoppa upp ringarna på ett helt annat sätt. Jag återkommer i morgon till de nu avgörande fem matcherna men redan nu vill jag se lite ”slutspelsmode” i truppen.

Det behöver inte alls se vackert ut men puckarna måste tryckas in och poängen måste börja bärgas. Det får se ut lite hur de vill, men jag vill se desperation och hänsynslöshet vid båda kassarna, vilja känna energin och glöden från killarna och gärna att någon kryper in under skinnet på motståndarna.

* * *

Det var bloggens tankar kring december, du får mer än gärna reflektera och tycka till genom en kommentar kring både statistik och våra val av månadens spelare. Fältet som vanligt fritt.

5 thoughts on “Summering och analys december

 • 2 januari, 2016 kl. 20:20
  Permalänk

  Spelet som vi prestera hemma mot Tingsryd ska vi hålla fast vid
  Hoppas Tommy tar det på allvar

  Svar
 • 2 januari, 2016 kl. 20:50
  Permalänk

  Bra analys. Vi ser ju att det är spelsystemet som inte fungerar. Syns ju klart att alla som producerar framåt är grisback bakåt. Kostar t ex 7 mål bakåt för Kim att producera 6 assist. Känns som varken Öhman och Edblom är beredda att betala det priset. Det är tvåvägsspelarna som får betala priset. Jag tror inte att det är en slump att både Öhman och Edblom knappt inte har några mål och assist utanför PP de senaste 25 matcherna. Båda var 1:a linor samt gjorde mål och assist i mängder och nu 3:e- resp 4:e- gubbe. Att Trotter inte får mer mål och assist med sitt spel är ju också en sorg men också ett kvitto på att taktiken inte är optimal. På håll känner jag oron i laget och den kommer inte från dom själva. Kolla även backarna, Ekelund var ju stadig i andra linan i KHK som slutade tvåa förra året och Wargh samt Edström går inte heller att känna igen. Ska vi byta bort alla innan sanningen kryper fram?

  Svar
 • 2 januari, 2016 kl. 23:18
  Permalänk

  Ja, det märks ju att något grundläggande är fel. Jag har tjatat i ett halvår om att laget i sig kan/bör ligga såklart topp 8, fast med riktigt bra utdelning så hade det varit en plats i allra översta toppen. När många spelare underpresterar, och återkommande gör olika slags misstag, så måste man anpassa spelet efter det. Ansvariga i Tingsryd har fått ut 110 procent av laget, och det fattar alla som kan hockey. Det laget är såklart inte överlägset t.ex. Löven, fast får man ut max av ett lag så kickar man rumpa på ett något bättre lag som är ute och cyklar.

  Svar
 • 3 januari, 2016 kl. 07:38
  Permalänk

  Bra analys Av er,håller också med Trotter och Roy.
  Svårt läge som spelare när man känner att taktiken inte fungerar.
  Det är ungefär som om man får en ny chef på sitt jobb som inte är kompetent eller på annat vis gör arbetsplatsen sämre.
  Då har man två val,att härda ut och hoppas att chefen blir ersatt eller så söker man nytt jobb.
  Väljer man att härda ut så har man helt enkelt svårt att göra sitt arbete så bra som möjligt och det är därför vi underpresterar.
  Tommy J kommer att sitta kvar och till nästa säsong så har han och dalle tagit in spelare som passar Tommys taktik.
  Att vara en bra tränare handlar inte bara om taktik utan också att få med sig alla åt samma håll och få ut det bästa från laget.
  Det är där Tommy har misslyckats anser jag.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: