Summering försäsong inkl. tankar från Per Kenttä

I morse lämnade vi vår ranking inför säsongen 21/22 och nu tänkte vi dels fylla ut resonemanget kring vårt försäsongstips och att vi då placerade Löven på plats 3, vi kommer sedan bl.a. summera försäsongen och se över truppen så långt och sia lite inför framtiden. Vi kommer även fylla på med lite tankar från sportchef Per Kenttä.

I morse alltså denna ranking (länk) inför säsongen och vi placerar eller rankar just nu efter den avslutade försäsongen vårt gröngula Björklöven på plats 3.

Motivering till det?

Även om försäsongen rent resultat- och spelmässigt ärligt blandat och gett tycker vi att det finns ett tillräckligt bra spelarmaterial för att Löven tillsammans med några av de andra ligan till sist ska kunna utmana storfavoriten HV71. Att de går in som stora favoriter dock inget att hymla om, de har kvar en bra stomme från i fjol och har sedan värvat bra toppspelare på denna nivå vilket både stärker dem som att de delvis även plockat från sina konkurrenter. Tänker då bl.a. på Ytterell (MoDo), Vesel (Björklöven) som duon Davidsson och Lindbäck från SSK.

Löven på plats 3?

Sett till resultaten kanske plats 3 känns optimistiskt, men vi tycker som sagt att det finns ett otroligt bra spelarmaterial för duon Wallson/Lahti att jobba med och sett till väntade förvärv under säsongen är det ett fullt rimligt förhandstips. När v i sedan kommer till själva spelet har det hackat rätt betänkligt, vi inledde med en kollaps mot Luleå, därefter en klart bättre prestation mot laget från norr även om det blev torsk. I första mötet mot Timrå såg det sedan väldigt bra ut och man kände igen laget lite från säsongen 19/20, såg även bra ut första 20 borta mot Timrå. Därefter har vi fallit tillbaka i gamla synder med onödiga utvisningar, dels blir själva spelet hackigt då vissa spelare tvingas sitta och då med ett icke så fungerande special teams får vi även svårt rent resultatmässigt.

Sedan när det gäller de övriga lagen är det främst BIK Karlskoga, Västerås IK och möjligen MoDo Hockey vi ser som främsta hot. Vi tycker dock att BIK Karlskoga i detta nu troligen är det allra främsta hotet och sätter sedan oss själva före både Västerås IK som MoDo, men alla dessa lag tror vi slutligen kommer hamna på topp 5. Sedan är ju placeringen i grundserien möjligen inte lika viktigt som tidigare, numer har vi ju ett slutspel för topp 10. Men det handlar ändå om bygga goda vanor, bygga upp ett självförtroende under säsongen och sedan har man ju viss möjlighet att påverka vilket motstånd man får vid kvarts- och ev. semifinalspel genom en så bra placering som möjligt.

Fagervall menade för några säsonger sedan i en intervju med sajten att annat än topp 4 är för dåligt för ett lag som Löven, vi har trots allt väldigt bra förutsättningar och sedan en tid en otroligt skicklig sportchef i Per Kenntä. Rent spelmässigt hoppas vi nu att Wallson/Lahti kan hitta tillbaka till det spel som vi visade upp 19/20 när vi likt en maskin hade ett effektivt spel och alltid hittade sätt vinna. Vi tycker som sagt at vi har ett väldigt bra material, sett till nuvarande spelare och väntade förvärv under resans gång är plats 3 fullt realistiskt.

Vi lyssnade även med Kenttä som kring detta säger följande:

I vår ranking inför säsongen rankar vi Löven nu på plats 3 i ligan efter HV71 och BIK Karlskoga, vars skulle du vilja ranka er gentemot de andra lagen i detta nu?  

– Har inte fokuserat på de andra, vi har ett bra lag och vi ska vara med där uppe och hota i toppen. Så jag tippar oss som etta.

Vilket eller vilka lag ser du som de främsta motståndarna i ligan?

– Svårt att inte notera att HV har laddat på inför säsongen, men även Västerås IK, BIK Karlskoga och AIK ser rätt intressanta ut.

*

Sedan då försäsongen 21/22, först resultaten och sedan lite tankar?

Först resultaten:

Björklöven vs Luleå 0-9

Marklunds vs Björklöven 5-2

Björklöven vs Timrå 5-2

Timrå vs Björklöven3-2

Modo vs Björklöven 19.00 2-4*

Mora vs Björklöven 1-0*

Sundsvall vs Björklöven 5-2*

Björklöven vs Modo 2-3

*SCA Cupen 2021

Sedan då följande från Kenttä:

Hur vill du summera försäsongen 21/22, med inledningsvis 0-9 mot Luleå, turneringsseger i SCA-cupen och bl.a. segrar mot MoDo och Timrå?
 
– Kan summera det som en helt vanlig försäsong, både mycket upp och ner. Toppen hemma mot Timrå och botten i första mötet med Luleå då egentligen inget stämde, samtidigt som vi då mötte ett väldigt bra lag och det är inget att sticka under stolen med.
 
Har ni fått de svar ni vill ha så här långt och är ni just nu där ni vill vara?
 
– Jag tycker absolut att vi ville ha ett bättre genrep mot MoDo där vi inte kommer upp i vidare nivå, men samtidigt finns det en förståelse till att det såg ut som gjorde. Vi ska inte dra några större växlar på det. Vi ser ändå ganska bra ut.
 
Spelet som sådant i 5 vs 5 och även special teams, tankar kring det?
 
– Special teams har vi inte ägnat så mycket tanke åt så här långt, men vi kommer träna på det i veckan och finslipa. Vi hade så klart kunnat sett bättre ut i både PP som i PK, men bitvis har det sett ganska bra ut och vi har bitar att ta med oss. I spelet 5 mot 5 tycker jag vi ser rappa ut och vi har visat upp ett bra omställningsspel och det ska vi då ta oss.

*

Individuellt så här långt?

Försäsong är alltid försäsong och på så sätt väldigt svårbedömt, många av de yngre som brukar få chansen brukar kunna visa upp ett väldigt inspirerande spel och verkligen försöka visa upp framfötterna i sin jakt på en tröja. Några av de äldre kanske inte riktigt kan hitta samma naturliga energi och glöd, fort har de tappat några procent i sin prestation. På det sättet finns det betydligt mer att hämta på en del händer och fötter när det blir allvar och spel om poäng, lägg därtill en tuff försäsong med mycket fys även off ice kanske vi möjligen sett ett väldigt nedtränat Löven?

Sett till de olika lagdelarna är det väl främst mv-sidan som stuckit ut positivt på ett bra sätt. Här har vi en riktigt intressant duo med två olika målvakter och dessutom med helt olika spelstil. Vi hoppas och tror att nya mv-coachen Björn Bjurling kan driva på både Claes Endre som Joona Voutilainen och att kampen dem emellan kommer stärka oss och att vi har en bra keeper oavsett ifall Claes eller Joona känns som den hetare för dagen och på så sätt får förtroendet i aktuell match. Under säsongen kommer det sedan att visa sig vem som förtjänar första-spaden i ett förväntat slutspel, även om det är viktigt med alternativ under grundserien är det viktigt att ”den” som man sedan ska lita på i slutspelet och genom det förtroendet kan växa ytterligare och blir den som verkligen ger oss chansen i jakten på drömmen om SHL.

Backsidan just nu väldigt tunn numerärt och det får väl ses som ett litet misslyckande att vi bara har sju backar på kontrakt när vi går in i veckan då vi ska börja spela om poäng. Senast mot MoDo i genrepet sakande vi sjuke Adam Plant och sedan klev Kalle Johansson (misstänkt skada på överkroppen) av och där har vi ännu inte fått något besked oavsett positivt eller negativt, vi vet sedan tidigare att Daniel Rahimi missar premiären pga avstängningen från finalserien. Bland backarna så här långt är det främst Veeti Vainio och unge Viljami Jussola (säsongslån från Luleå) som överraskat positivt. Dock lite oroande att Vetti både saknats pga sjukdom som skada även om han lirade genrepet mot MoDo, sett till vår backsida i det här läget otroligt viktigt att Vainio håller sig frisk och skadefri och kan ta en stor roll. Har potential att vara en av ligans allra främsta backar. När det gäller vår backsida är det otroligt viktigt att trion Nörstebö, Plant och Rahimi nu växlar upp tar ett ännu större ansvar.

När vi kommer till forwards kändes det inledningsvis som vi hade hittat en leading-line i 90 Hutchings – 10 Fitzgerlad – 25 Bengtsson, nu senast lite nya linor och även om kaptenslinan varit ograverad under några säsonger känns det möjligen som att #29 Wiklund möjligen borde få chansen i än mer producerande linor ävenom då Kenttä ofta pratar om fyra jämna som lkt en maskin ska mala på. Sedan då ett rätt sent och intressant nyförvärv i Ryan Gropp som måste hitta rätt i sin omgivning. Så här långt positivt att både Gerry Fitzgerald som Felix Girard dels producerat, men även varit väldigt nyttiga i sina roller. Alltid lite extra viktigt att just centrarna levererar och i jsut det momentet är jag väldigt svag för en som Girard som verkar kunna bli en liten gigant i den viktiga tekninsgcirkeln. Kul också att Olle Liss hitta nätet redan på fösräsongen, han kommer bli viktig för vår offensiv och jag tycker att han har så oerhört mycket mer än bara sitt fruktade skott. När det gäller vår fw-sida är det otroligt viktigt att kaptenslinan nu växlar upp tar ett ännu större ansvar, kan de nå samma nivå som 19/20 kommer vi bli ett helt annat lag jfr med i fjol även om det slutade med final. Sett till försäsongen även lite sparkapital i Bengtsson, Hutchings, Ottosson och Possler.

Kenttäs tankar:

Vad säger du så här långt om respektive lagdel?

– Gedigen mv-sida där vi har två som tävlar om spaden på en hög högstanivå. Båda är viktiga och kommer säkert kunna rädda poäng även där inte spelet funkar fullt ut. Backsidan mer rörlig och mer spelskicklig jfr med i fjol även om vi då saknar minst en back. Håller med om fw-sidan att den är spetsigare och lite mer speedigare, sedan har vi då även våra unga Ekefjärd och Holmer som kan komma in och även bidra med minuter, de har inte gjort bort sig heller. Men vi vill ju gärna ha fyra linor att köra på med som kan leverera.

Någon eller några spelare du vill framhålla så här långt, antingen överraskat positivt eller levererat på en hög nivå du förväntat dig?

– 10 Fitzgerald har varit riktigt bra under försäsongen och kommer vara viktig för vår del, 6 Vainio har visat att han är en riktigt bra back och kan förhoppningsvis vara en väldigt bidragande för vår del.

*

Tankar om spelartruppen just nu?

Spelartruppen är med ett par väntade förvärv ett lag för topp 3 i den här ligan, det går inte att säga något annat.

Just nu en intressant målvaktsduo i Endre – Voutilainen, vi har en rätt tunn backsida rent numerärt, tycker även där att det fattas lite nödvändiga kilon. Däremot tycker jag att forwardssidan ser både intressant och spännande ut, vi har adderat både kilon och lite speed jfr med i fjol. Däremot blir det återigen intressant att se ifall någon lina verkligen kommer sticker ut, detta när nu Kenttä återigen bygger på fyra jämna linor och många andra lag sätter en mer tydlig hierarki.

Sajten har varit inne på det förut att när det är det så jämna linor känns det ibalnd som killarna ibland väntar på att någon anna ska kliva fram.

När det gäller den slutliga truppen tror iaf jag att vi ännu inte sett allt, även om det skulle komma in en back relativt snabbt skulle jag inte bli förvånad om vi kommer få se ännu minst en back vad det lider. Just nu både brist på rightfattade som då även på lite fysik och kilon som kommer bli viktigt längre fram i ett slutspel. Även om vi har en rätt bred och spetsig forwardssida tror jag den kommer vara ännu bredare längre fram och att man då fyllt på med ännu en målskytt eller en skickliga playmaker. Skulle även kunna vara en skicklig tekare om man under säsongen ser att vi inte räcker till i det momentet.

Kompletterat med några kommentarer från Kenttä:

När vi kollar in laget ser vi nu en intressant och rätt ”klar” mv-sida, vi har en oklar och numerärt för liten, men samtidigt intressant backsida, i dagsläget en rätt spetsig och jämfört med i fjol en mer speedig fw-sida, håller du med om de tankarna?

– Jo, det håller jag med om. Sedan är det inget hemlighet att vi letar ju en back. Vi får se vad som dyker upp.

Ingen hemlighet som du säger att du fortfarande jagar minst ännu en back till detta bygge (nu dessutom ev. skada på 57 och en avstängd 48 i premiären), vad är det senaste du kan säga kring backjakten?

– Vi håller på att leta, men kommer aldrig ta in någon bara för att. Vi ser över olika alternativ, kan bli ett lån men ska då vara mer på lång sikt, om vi ska använda den biten. Men vi klarar oss i enstaka matcher med lite kort om backar. Men vi ser över olika alternaitv och får se vars det landar, allra viktigast det blir rätt.

Finns nåt att säga kring status på 57 Kalle Johansson?  

– Jag vet inget mer än i fredags, det är möjligt att han kan spela redan på fredag men visst är premiären mot SSK i fara. Det ska dock inte behöva mer allvarligt än så även om det medicisnka teamet måste få undersöka Kalle och de har givetvis sista ordet.

Jesper Lindgren tränar fortfarande med er, du har förut sagt att ni är intresserade och vet var ni har varandra.. finns det något nytt att säga kring honom och hur länge ska den dörren verkligen hållas öppen?  

– Vi har bara härväldigt nyligen fått veta att Jesper numer är friskförklarad varför jag räknar med besked från honom inom kort. Han vet om vårt intresse, bollen ligger hos honom och nu är det Jesper själv som måste fatta ett beslut. Men eftersom han själv vill in i spel så snart som möjligt så väntar jag mig ett besked inom en snar framtid.

Sedan då under säsongen, det är sedan gammalt  (och du har verkligen gjort verkstad av uttrycket) att truppen är ett levande dokument och att det både kan tillkomma spelare som att någon lämnar. Tankar kring denna säsong i det avseendet?

– Allt beror på skador och sjukdomar, rätt nöjda med fw-sidan och när det gäller backsidan har vi sagt att minst en ska in och sedan får vi se när och vem det blir.

*

Sedan har du väl köpt säsongskort, om inte finns mer info nedan:

*

Sedan då en avslutande hälsning från vår populära sportchef Per Kenttä:

Fruktansvärt roligt att det äntligen öppnar upp igen och att vi äntligen kan få ha ett fullsattt A3 Arena igen, det stödet kommer bli oerhört värdefullt och jag tror inte ni förstår hur värdefullt ert stöd faktiskt är!

Dina egna tankar kring Lövens försäsong, dagens trupp och de besked vi numer fått från sportchef Per Kenttä? Fältet som vanligt rätt fritt.. Vem vill börja?

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

3 thoughts on “Summering försäsong inkl. tankar från Per Kenttä

 • 20 september, 2021 kl. 20:45
  Permalänk

  Jag tycker det är lite sjukt att Rahimis avstängning fortsätter gälla även denna säsong..

  Det jag saknar mest i dagens Löven är rörlig tuff back som kan städa framför egen kasse och hjälp Rahimi med det jobbet likt Acke gjorde förra säsongen. Sen saknas det en Cooper/Palmquist kopia. Deilert tror jag vi har ersatt med Vainio. Juusola är spännande men lite valpig i det fysiskaspelet. Popovic har tyvärr inte tagit chansen och utvecklats i samma nivå som den talang han besitter, han väger för lätt och gör för många misstag. Jag hoppas han lånas ut.

  Framåt förväntar jag mig mer av många spelare. Vi har en grymt bra lineup men det gäller att få allt att klicka och alla att dra åt samma håll. Det stora frågetecknet är klarar Wallson/Lahti av det??

  Svar
 • 20 september, 2021 kl. 22:49
  Permalänk

  Är väldigt spänd på vilken back som tillkommer först och helst omgående. Sen behöver Popovic lånas ut då han väger alldeles för lätt, han har inget att sätta emot i närkamperna. Då behövs ytterligare en back in.
  Sen får vi se till att återigen ordna en insamling så PK kan fixa en riktig kedjekompis till Wiklund, det förtjänar han.

  Svar
 • 21 september, 2021 kl. 10:32
  Permalänk

  När Jesper Lindgren väl väljer att skriva på ett lag är jag övertygad om att han kommer att välja löven med ett klausul att han får gå till Shl eller NHL. Men även om det blir spel i löven för Jesper så kommer Per att ta in en bra tvåvägs back.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: