Summering & analys av HA i halvtid

Visserligen har AIK och MODO båda bara spelat 25 matcher, men närmare en halvtidssummering än så här kommer vi ändå inte. Sedan lite passande att kommentaren från Rob kom apropå just hur vår 2:a fjärdedel sett ut jämfört med vår 1:a. Men bloggen gör som efter 13 omgångar och summerar läget.

Coach Joakim Fagervall har minst 26 matcher kvar på denna säsongen. Arkivfoto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Först en aktuell tabell:

..och om vi då därefter lägger de första 13 först och därefter de senaste 13, hur ser det då ut?

..samt då omgång 14-26?

Så för att först besvara Robs fråga var vår andra fjärdedel något bättre än vår första, trots allt ändå bara fem poäng fler även om vi slutade femma i denna tabell än på plats tio i delen omgång 1-13.

Inte heller målskyttet +5 nämnvärt bättre i andra fjärdedelen även om känslan är att vi producerat bättre på slutet. Då vi dessutom släppt in fler mål under denna del av serien är inte målkvoten så direkt förbättrad denna period.

Däremot stämmer det att Västerås varit bäst under denna period och med deras fina start ligger de fullt välförtjänt på en 3:e plats i tabellen just nu. Hur det kan gå så ändå?

I fjol alltså HockeyEttan och sedan till återkomsten så klart en del förvärv utifrån, men ändå en nykomling som behöll rätt stora delar av sin trupp och ett lag som ändå återigen överraskar och placerar sig högt i tabellen. Jag tycker det är häftigt.

Tre lag som trendar dåligt?

 1. IK Pantern (7 – 13)
 2. Leksand (4 – 12)
 3. MODO (2 – 10)

Med det sagt har vi i praktiken bara fyra poäng upp till KHK på plats 6, eller sex på samma sätt upp till MODO även om de har en match tillgodo. Halva serien så långt inte vad vi hoppats, men än kan (nästan) allt fortfarande hända..

*

Hur står sig då denna 8:e plats rent historiskt gentemot de förra säsongerna sedan återkomsten till HA?

Säsongen 17/18

Säsongen 16/17

Säsongen 15/16

Säsongen 14/15

Säsongen 13/14

Så sedan återkomsten är det två säsonger vi inlett rent placeringsmässigt bättre, det är för övrigt även två säsonger vi överträffat vår poängskörd på 37 p. När vi sedan kollar in målproduktionen är det bara säsongen 14/15 vi gjort färre mål framåt, samt säsongerna 13/14 och nämnda 14/15 har vi släppt in färre mål.

Halva säsongen i övrigt..?

Special teams: 16,13 % i PP (11:a) och 73,81 % i PK (12:a), så alltjämt tyvärr på tok för dålig utdelning i PP och lite för generöst i spelet PK.

Här dock positivt att bara ett lag i ligan (AIK) spelar till sig fler lägen i spelformen PP, här kan vi också notera att sju lag tar färre utvisningar som leder till boxplay.

På senare tid även en klar förbättring i den så viktiga grenen tekningar där vi numer ligger på plats 4 i ligan via 51,72%.

Ser vi till perioderna så är vi tyvärr svagast i ligan sett till den första perioden (numer iaf fyra vinster), på plats 7 sett till andraperioder och alltjämt bäst i klassen när vi kommer till tredjeperioder om vi ser till förlorade tredjeperioder. Så här långt har vi bara förlorat fyra stycken.

Tre spelare som så här långt stuckit ut positivt, sett till halva serien:

 1. #31 Masiello, 91,31%, 2,33 i insläppta mål samt en vinstprocent på 62,50%.
 2. #22 Peterson, lagets bästa målskytt (2:a i interna poängligan) så långt och bidrar även genom bl.a. sina tekningar (ca 56%).
 3. #11 Eriksson, varvades i gång i Vännäs HC.. snittar numer drygt 13 min (därtill 7 p på 11 matcher och ges speltid i PP), en joker!

Fem spelare där jag så här långt förväntat mig mer i från:

 1. #30 Pettersson, så här långt endast tio matcher i kassen och rätt beskedliga 90,51 % samt 2,54 i insläppta mål.
 2. #49 Backman, så här långt bara 11 matcher.. så viktig, med honom på isen hade det sett än bättre ut.
 3. #14 Cody Murphy, återigen problem med skador och bara 1 p på 14 matcher. Snittar 11:28 min och noterar -6.
 4. #19 Kristoffer Söder, värvades som en nyttig karaktärsspelare och lirar nu som 4:e center. Snittar 12:45 min, tre p och -7.
 5. #77 David Lindquist, hemvändare från Luleå HF.. en offensiv viktig kraft som så här långt noterats för 1 p på 10 matcher.

Finns så klart fler som hade kunnat plats på denna lista och utan ex.vis utveckling och kliv från Masiello, backen Jacob Andersson kanske Jacob Peterson eller pucktrollaren William Eriksson hade det sett än mörkare ut, så är det. Finns så många andra som både borde och måste kliva fram. Då kan faktiskt säsongen 18/19 trots allt bli rätt rolig på allvar.

Hur går dina egna tankar kring de inledande matcherna och just nu en 8:e placering.. Vilka spelare tycker du stuckit ut positivt eller möjligen negativt? Fältet som vanligträtt fritt..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.


Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

3 thoughts on “Summering & analys av HA i halvtid

 • 6 december, 2018 kl. 22:53
  Permalänk

  Jag blir ändå lite förvånad då jag ser tidigare års siffror. Känns som det är positivt nu. Om vi bara gör en bra avslutning av året, där vi tar 10+ poäng, då tror jag det blir en rolig vår.

  Svar
 • 7 december, 2018 kl. 18:15
  Permalänk

  Vore också kul om du kollar säsongerna efter nyåret. Har en känsla att löven blommar ut då förutom säsongerna 13-14 och möjligen 16-17.

  Svar
  • 7 december, 2018 kl. 18:26
   Permalänk

   Okej MB, får se ifall tiden finns vid tillfälle att kolla lite kring detta..

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: