Stenlund: – Jag trodde GD skulle riva sargen!

Ni som minns tiden i Div 1 kommer säkert ihåg den svartvita Stenlund som vi stötte på med ojämna och jämna mellanrum. Bloggen mötte vid den tiden till sist upp Mattias för en lunch då han tyckte vi alltid var så kritiska till hans insatser. Jag tog ny kontakt för att se ifall han fortfarande dömer.

Tjena Mattias Stenlund, hur är läget mitt i juletider? – Hallå! Jodå, allt är bara fint med mig!

..och det har ju gått en tid sedan vi sist hade någon kontakt, dömer du fortfarande hockey? – Nej, jag har slutat sedan två säsonger tillbaka! Fick ett diskbråck och har sedan det inte kommit tillbaka!

..vad tråkigt, men vilken blev din sista match och när var den? – Två säsonger sedan jag slutade. Min sista match var nog en div 2 match i Nordmaling om jag inte minns fel.

Men vad kommer du i håg från tiden du dömde, några extra starka minnen? – Säsongerna när Löven var i ettan är för mig de klart roligaste åren i karriären. Minns bl.a. en kul träningsmatch mellan Löven och Juniorkronorna i Umeå Arena som var kul att döma!

För den som missat hela storyn och vår relation dömde du Björklöven en del under den tiden vi spelade i Div 1, det slutade med att du tyckte bloggen alltid var så kritisk och sågade dig varje gång att du till sist tyckte vi skulle ta och ses över en lunch. Du ville helt enkelt veta om du verkligen var så dålig som vi ville ge sken av.. Vad minns du i dag från den tiden, kanske både nåt positivt och negativt? – Jag dömde Löven väldigt mycket en period och det var givetvis kul men man tär ju en hel del på varandra när det blir för ofta så det var väl både positivt och negativt på samma gång. Otroligt engagerad publik är ju riktigt härligt även om man blev kallad både det ena och andra.. ha, ha!

Men helt klart måste det ha varit otroligt stor skillnad då i Div 1 med tanke på inramning, kritisk media etc. att ena kvällen döma Björklöven i T3 Center kontra att åka till Kalix, Kovland eller Örnsköldsvik i nästa omgång? – Jättestor skillnad! Det gav mig bra erfarenhet när man fick döma Löven! Man fick en annan press på sig vilket var bra att lära sig att hantera!

Du har alltid bjudit otroligt mycket på dig själv och jag minns både att du vid nåt tillfälle i T3 Center vinkade på Green Devils uppmaning (trots att du visste konsekvensen av det) som du i en senare intervju med bloggen bjöd på en skön story från en het J20-match i vår norra länsdel. Finns det möjligen någon fler story att bjuda på? – Ha, ha! Jo, det var härligt att bjuda lite på sig själv även om jag förstod att man skulle bli kallad pajas!

Minns när Löven skulle möta Vännäs borta och Green Devils hade fyllt hela kortsidan i Vännäs ishall. Detta var precis efter jag dömt någon match där jag visat ut Alexander Hellström och William Qvist för Misconduct och jag var allmänt icke omtyckt bland Lövenfansen. När jag kom ut på isen bestämde jag mig för att se om det var någon fart på Green Devils så jag tog fart mot kortsidan och vände upp ryggen mot klacken så de såg namnet på ryggen! Blev ett tag orolig att de skulle riva sargen då… ha, ha!

I bland eller förmodligen för ofta är det lätt för en tränare att skylla på en domare, möjligen vi på bloggen i bland är för snabba och det kanske är för enkelt att i efterhand peka på specifika situationer inte minst med tanke på alla dagens hjälpmedel och att sekvenser ofta klipps ut och kan visas om och om igen. Nåt du håller med om? – Absolut, men det är något som man får räkna med som domare. Dagens teknik tycker jag både är bra och dålig! Jag upplever att fler situationer missas på isen och bestraffas i efterhand vilket förvisso drabbar felande lag och felande spelare men ger inte motståndarna den fördel i matchen de förtjänat eftersom de utsatts för regelvidrigheten! Detta är bara en känsla jag har!

Nåt som garanterat skulle plussa bloggen är att du med din bakgrund och dina ”glasögon” skulle kommentera specifika situationer och möjligen hur du agerat om du varit i domarens skridskor i dessa lägen. Nåt du kan tänka dig att ställa upp på framöver? – Absolut inga problem! Bara kul att diskutera. Det händer ibland (Ett par gånger under karriären) att jag har fel dock… ha, ha.

Först och främst kanske jag ska fråga om du följer hockeyn på så sätt att du ser en del matcher, eller om det mer är via media och vad som skrivs om matcherna efteråt? Hur många gånger har du ex.vis sett Björklöven den här säsongen? – Jag följer hockeyn ganska noga! Har sett Björklöven via dator eller på TV fem matcher tror jag.

Men det blev ju iaf en rätt omtalad situation efter den näst senaste matchen mellan Björklöven och Tingsryd, när gästernas Schmidt visades ut för klubba då det i själva verket var hans skridsko som olyckligt träffade Messy Jonsson i nyllet. Har du sett den situationen, iaf i efterhand och vad tycker du i så fall om den? Jo, det var ganska uppenbart när man ser reprisbilder att det är skridskon som tar och ingen klubba!

Men jag vet hur svårt detta kan vara pga. positioner. I bland har man sett saker som aldrig hänt! Jag dömde tex. en straff till Löven mot Teg för några år sedan där jag såg ett slag mot överarmen som aldrig existerade. Svårt att förklara hur detta går till men det är mänskliga faktorn. Jag var 100% säker på min sak på isen men när jag såg videon ringde jag optikern… ha, ha.

Nu erkände ju domare Bodén i sändningen efter matchen att det var ett misstag även om det var en linjemannen som tog den då han själv hade för dålig position. Tingsryds tränare Sundquist menade efteråt att man borde nyttjat bilder på jumbotronen och på sätt inte tagit utvisningen. Är det ens tillåtet att nyttja de bilderna och i så fall vid vilka situationer? – Vad jag förstått är det tillåtet att använda jumbotronen men jag kan ha fel! Är det så att jumbotronen får användas tycker jag kanske att de borde löst detta men som sagt så kanske de ej får använda den i denna typen av situation alternativt att det syns för dåligt från isen.

Sundquist har efter matchen även uttryckt kritik gällande samma domare, då han dömt tidigare i T3 Center just mot Tingsryd. Hur olyckligt är det att en domare från Holmsund dömer Björklöven och tror du det är främst av ekonomiska skäl man sätter han som domare i T3 Center? – Ser inte detta som ett problem. Tror inte att det är av ekonomiska orsaker men däremot praktiska. Domarna har jobb vid sidan av dömningen och det kan även handla om flygtider mm.

Nu har man ju fyra domare i SHL och även om HockeyAllsvenskan bara är näst högsta liga, hur mycket skulle det underlätta för en domare med ett par extra ögon? – Jag är själv inte riktigt övertygad om fyra domar systemet. jag är förmodligen gammalmodig av mig men tyvärr tror jag att Hierarki bland domarna gör att vissa domare inte tar allt de ser samt inte riktigt ”vågar” döma som det själv tycker utan anpassar sig till sin kollegas nivå.

Detta är inget jag har några som helst bevis för men är en känsla jag har! Headset där linjemännen kan hjälpa huvuddomaren i större utsträckning är min lösning. Då får du en ”Chef” på banan istället för två vilket jag tror blir bättre.

Anser du att anledningen stavas ekonomi eller finns det möjligen inte tillräckligt många domare som håller nivån för HockeyAllsvenskan? – Både och, ekonomi i första hand men också ett problem med antalet domare samt kvalitet.

Men just det här med ”lokala” domare, jag kan snarare uppleva att de många gånger för att inte upplevas som ”hemmadomare” snarare dömer emot och på sätt nästan mer missgynnar hemmalaget. Förstår du mitt resonemang och hur är din erfarenhet eller dina tankar kring det? – Jag förstår vad du tänker men på den nivå Björklöven spelar i dag så har jag väldigt svårt att tro att detta påverkar negativt åt något håll. Domarna på denna nivån är för proffsiga för att sätta sig i en sådan position. Sen kan det upplevas så om domsluten råkar gå åt det ena eller andra hållet men det är inte något som är medvetet utan tillfälligheter!

En annan händelse jag tänkte du skulle få tycka till om när domare Schillken under förra säsongen på sin Facebook delade ett inlägg gällande Björklövens fans och stämningen i T3 Center. Det slutade då med någon intern utredning och Pierre dömde heller inte mer den säsongen, det hann bli några matcher den här säsongen innan han återigen inte dömt oss på ett tag. Hur olyckligt är det i sin roll som domare på sociala medier ta del och sätta prägel i debatter likt detta? – Det var fel av Pierre och det vet han om. Detta händer då och då och är egentligen inget konstigt med tanke på hur många sociala medier det finns. Detta är något som Ishockeyförbundet är väldigt hårda med och detta pratas det om hela tiden. Jag har själv haft tveksamma saker på sociala medier vilket inte är bra men man lär av sina misstag!

Vi lär säkert återkomma framöver med fler funderingar och specifika situationer från matcherna, nu undrar jag bara vad du har överst på din önskelista och vad som är ett måste på julbordet? – Det är bara att höra av er! Jag har blivit för gammal för att önska mig något men kör den om att få vara frisk! ..och på julbordet vill jag ha Jansons frestelse, en liten löjromsmacka och en kall öl så är jag nöjd.. he, he!

Då tror jag vi nöjer oss där, stort tack att du tog dig tid Mattias och sedan passar jag på att önska en fortsatt trevlig jul och ett gott nytt år! – Ingen fara och tack detsamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: