Stats och tankar efter SCA-cupen

Innan vi släpper SCA-cupen helt, där Björklöven slutade på en hedrande andraplats mot bra motstånd, där både Timrå och MODO tippas i toppen av hockeyallsvenskan av diverse experter., ska vi kanske kika igenom lite av den statistik som finns tillgängligt från turneringen och tänka till lite om den?

Timrås målvakt Victor Brattström utsågs ju ifjol lite till turneringens bäste målvakt, med en räddningsprocent på 88,33 % och sju insläppta mål på hans två insatser. I år var han vassare rent statistiskt 94,83 % på en om en halv match och det krävs att man noteras för mer än hälften av matcherna för att bli med i den officiella statistiken. Han hade bäst GAA med 1,99 mål. Bäst statistik hade annars Mattias Pettersson som noterades för 96,97 % i sin enda match och ett GAA på 1,00. Joe Cannata noterades för 90,14 % på sina två matcher och ett GAA på 3,50.

Poängligan vanns av Timrås Tim Wahlgren som svarade för imponerande 4 mål och en assist på de tre matcherna. Annars var det mycket MODO i topp 10, hela sex spelare. Bäste löv blev Justin Crandall med 2 mål och en assist och en nionde plats.

Justin Crandall var Björklövens effektivaste spelare som gjorde mål på 33,33 % av sina skott. Bara poängligavinnaren Tim Wahlgren var bättre med 44,44 %.

Delat etta i plus/minus-ligan hittar vi Alex Hutchings med +3 och med Justin Crandall, David Lindqvist och Brian Cooper på +2. Förstafemman börjar smått tugga igång. Glädjande.

När det gäller tekningsstatistiken så är det bara ett löv som får godkänt och det är lagkaptenen Fredric Andersson som över de tre matcherna vann 55,81 % av tekningarna. I övrigt finns mycket kvar att önska på det planet. Pontus Andreasson (47,62 %), David Lindqvist (44,44%) och Kristoffer Söder (40,0 %) är inte ok. MODO hade fem(!) spelare över 52,38 %. Värst alla kategorier var MODO:s Kim Rosdahl som vann 78,95 % av sina tekningar. Helt makalösa siffror.

Brian Cooper blev tillsammans med Moras Lucas Gustafsson de enda som gjorde mål i PK.

Vi hade precis som ifjol (då tillsammans med Mora), nu i ensamt majestät, flest backar som gjorde poäng i turneringen, fem stycken precis som ifjol. Brian Cooper bäst i Björklöven med två poäng (1+1), vilket gav honom en delat tredjeplats på listan ihop med fyra andra backar.

Alexander Deilert blev turneringens näst mest utvisade spelare med 25 minuter, rots att han bara spelade en match. Flest hade Modos Magnus Häggström med 29 min. Dess förstås pga av matchstraff. Flest tvåor drog Alexander Hellström och Alex Hutchings på sig med fyra stycken vardera.

Om vi tittar mer lagvis noterar vi att MODO var turneringens effektivaste lag med mål på 11,54 % av skotten. Vi var sämst i den kategorin med 8,42 %. Vi tillsammans med Timrå hade dock bäst GAA (goals agaist average) med 2,67 mål.

Tittar vi på powerplay så stack två lag ut och två gjorde det inte. Timrå var bäst med hela 35,29 % tätt följt av MODO med 33,33 %. Långt efter och längre än så hittar vi Mora med 15,38 %. Helt ur bild hittar vi sen Björklöven med exakt 10 %. Ligger i paritet med hur laget brukar prestera, men vi kan lugna os med att det är tidigt på säsongen och att det BÖR bli bättre. De tre senaste säsongerna har vi imnte nått högre än 18,86 % och en sjätte plats i ligan.

Om PP är/var ett sorgebarn så glädjer PK en liten aning. Där var vi bäst tillsammans med MODO på 82,35 % Timrå en liten hack efter på 77,78 % och sen nere i hisschaktet hittar vi Mora på 53,33 %. Vi har ju nästan vant oss att Björklöven är/har varit seriens sämsta lag i PK med siffor som 75,48 % ifjol (sämst i ligan), 78,16 % året före (11:a) och 69,94 % (sämst) året där före. Kring 82 % är en topplacering sett över en hel säsong så kan vi ligga där ser det bra ut.

Björklöven drog på sig i snitt 23,67 utvisningsminuter, där förstås Deilerts matchstraff påverkar siffran, men även om man drar bort den så var vi de lag dom drog på oss flest tvåminutersutvisningar också. 23 st mot Moras 20 st (13,33 %), MODO:s 17 st (19,67 min) och i vanlig ordning Timrå med minst antal utvisningar. 13 st tvåor och ett snitt på 8,67 min. ifjol var Timrås siffra också bäst med 7,33 min.

Som vi redan varit inne på är tekningsstatistiken en klar förbättringspost och totalt sett vann vi bara 46,05 % av tekningarna. Mora var minst bra med 44,64 % och MODO bäst med 57,69 %.

Era tankar om ovanstående statistik? Oviktigt må hända, men något att dra slutsatser ifrån? Vi kan ju också konstatera att allt inte är exakt då en del stats är felaktig som exempelvis den assist som Kristoffer Söder mycket tydligt skulle haft mot Timrå vi William Erikssons mål, men som gick till Fredric Andersson. Finns säkert fler exempel. Hus som, fältet är som vanligt fritt…

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på Hockeyallsvenskan? Spana gärna in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan för att ta del av ditt välkomsterbjudande och kolla då även in oddsen för i kväll.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda matcherna!

2 thoughts on “Stats och tankar efter SCA-cupen

 • 3 september, 2019 kl. 18:48
  Permalänk

  Alltså Söder. Hur länge har han varit center??? Karln har ju forfarande i lätt sig teka. Dags att peta.

  Svar
 • 4 september, 2019 kl. 12:31
  Permalänk

  Nu har du ju statistik på det, men det var också känslan. Att effektiviteten inte varit i nivå med ex. Modo. Det bränns alldeles för många lägen och vi får lita till Justin och Hutchings. De kommer naturligtvis inte kunna leverera i match efter match utan de som redan fanns med förra säsongen behöver hitta mer effektivitet i si a avslut. Tänker främst på Linkan, Lyran, Wiklund och Sehlin. Om de får en bra säsong, kan det bli riktigt bra.. Tror att Linkan skulle behöva en Ottoson i sin kedja. Kanske med Lyrenäs.. Dags för ungdomarna att kliva fram.. men detta har väl tränarna bäst koll på… så jag tippar inte Löven jättehögt. Tror Kentää behöver någon säsong till, men definitivt bättre än f.g. säsong nu med Deihlert och Cooper som har sett riktigt bra ut. Vi saknar dock fortfarande en Wahlgren eller Modo spetsen från AIK ( Fromm eller liknande), Björklund eller Karlqvist. Så klart bättre i år, men inte topp.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: