Statistik & tankar om försäsongen 18/19

Björklöven har så här långt på försäsongen, efter genrepet mot Vännäs och bl.a. möten med kusinerna Marklunds, Mora IK, Luleå HF samt Timrå IK noterats för fyra segrar på åtta matcher. Vi kan väl först kolla in hur toppen av poängligan ser ut?Vi kollar väl först in vår interna poängliga försäsongen 18/19?

Topp 6:

 1. #29 Wiklund 7 p, 4+3
 2. #71 Ståhl – Lyrenäs 6 p, 5+1
 3. #51 Eriksson 5 p, 2+3
 4. #48 Cruseman 5 p, 1+4
 5. #19 Söder 4 p, 3+1
 6. #40 Selin 4 p, 2+2

Här så klart positivt att de invärvade spelarna redan på försäsongen hittat nätet, dessutom positiv och oväntat hög produktion från vikarierande centern Lucas Eriksson. Vi får sedan inte heller glömma att vi har lite sparkapital i kapten Fredric Andersson, Emil Lundberg och ex.vis Cody Murphy som båda inte riktigt kommit till ännu.

*

#8 Mikko Pukka i samtal med Lyth förra säsongen, repris denna? Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Ser vi till utvisningarna, ”topp” 5:

 1. #8 Pukka, 14 min
 2. #7 Hellström, 14 min
 3. #29 Wiklund, 12 min
 4. #48 Cruseman, 8 min
 5. #28 Åkerström, 6 min

En sämre vana så här långt på säsongen är att vi tagit på tok för mycket utvisningar och en hel del på kontot ”helt onödiga”. Här gäller det att redan från början av ligan städa bort dessa och skapa riktigt goda vanor inkl. vårdat spel med klubban.

Annars kanske inga direkt oväntade namn på listan, här kommer dock knappast en lirare som Filip Cruseman att ligga i topp när säsongen ska summeras.

*

.. och specifikt målvakterna:

#30 Pettersson, 5 matcher – 84,4% (119 av 141)

#31 Masiello, 3 matcher – 88,0% (81 av 92)

Min första reflektion här är att från ”varannan match under försäsongen” blev det fem för Mattias och tre för Oscar, möjligen en hint om vem som trots allt kommer få förtroendet i premiären? Samtidigt har Oscar två segrar på sina tre matcher medans Pettersson har två segrar på fem matcher och då Vännäs inräknat. Därtill en något högre räddningsprocent för Masiello.

Sedan ska vi inte heller glömma att Oscar på försäsongen nollat MODO i Fjällräven Center, av det man sett hittills så hade nog jag gett Masiello chansen på fredag.

Blir det Pettersson eller Masiello (på bilden) mot MODO? Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

*

Kollar vi sedan in special teams:

PP – 15,4% (tot. 4 av 26)

PP – 72,5% (tot. 29 av 40)

Visserligen har vi haft en del spelare borta möjligen tänkt i dessa spelformer, men att vi så här långt ändå inte tränat mer med de tillgängliga spelarna känns lite märkligt. Även om nu ex.vis kapten #13 Andersson kommer missa premiären och möjligen några fler gäller det att hitta andra gubbar som får nöta fram till dess att Fredric är tillbaka.

Förra säsongen inledde vi PK rent katastrofdåligt och även om vi då avslutade säsongen med effektivt spel i den spelformen borde vi lärt oss läxan att träna på det mer redan till premiären. Så fram till MODO-matchen finns värdefull träningstid att nöta dessa detaljer. Här tänker iaf jag såväl spelet att döda utvisningar som att vi hittar rätt uppställningar och varianter i PP.

*

Om vi sedan beaktat resultaten i de åtta matcherna och bortser ifrån gjorda mål i PP, de insläppta i PK, Lundbergs straff eller att Wiklund nätat i SH kan vi summera försäsongen till 22-19 i spel 5-5, eller i vart fall lika många på banan. Visserligen 4-1 senast mot Vännäs men sammantaget ändå 18-18 sett till de övriga sju matcherna med fyra matcher med SHL-motstånd och två lag från SM-Liiga utöver då segern mot MODO.

Väljer här att lite på det temat klippa in motsvarande siffror efter förra försäsongen:

Då vi dessutom tidigare tappade in en balja trots spel 5-4 mot Timrå innebär det att vi lirat 18-11 i spel 5-5. Här har dock 12 av dessa mål kommit mot Vännäs och Teg vilket samtidigt ger 6-11 i spel 5-5 vid mötena med Marklunds, MODO, Mora, Luleå samt Timrå.

Men även om spelet i special teams inte klaffat fullt ut ännu ser vi betydligt stabilare ut jämfört med i fjol, dessa siffror är även tydliga bevis för att så är fallet. Mot bättre motstånd än bättre statistik och ser vi nu till att fixa special team kan säsongen 18/19 bli riktigt riktigt rolig.

Generellt måste vi kunna summera försäsongen som helt godkänd.

* * *

Till sist försäsongen 18/19 lite lagdel för lagdel:

Målvakterna

Än så länge ingen given etta i min bok, Oscar hade så klart ingen rolig kväll uppe i Coop Norrbotten Arena mot Luleå men även om han möjligen borde kunnat ta en eller två av puckarna som gick in så hade han ärligt ingen vidare hjälp den kvällen heller. Men nio insläppta borde ändå påverka mentalt.

Pettersson har så här långt fått större förtroende genom fler matcher, det går inte att tolka på annat sätt. Även om de båda målvakterna svarat för fler enskilt fina och i bland rätt spektakulära räddningar så är kraven på den äldre Pettersson betydligt högre. Jag hade väntat mig mer och så här långt rätt öppet om vem som kommer kliva fram, för någon av dem måste verkligen göra det.

Backarna

Backsidan är väl generellt den lagdel som stuckit ut allra mest så här långt, efter det att Pavel löstes ut har vi numer nio på kontrakt och när såväl Häman-Aktell som Tornberg båda överraskat stort positivt har vi både bredd och spets i denna lagdel. Här ser jag även spets i båda zonerna och genom nio st. är vi inte heller lika skadekänsliga vi varit de senaste säsongerna.

Här dock ett litet frågetecken kring Jonas Emmerdahl och hur hans fysiska status egentligen är, samtidigt svårt att få info från Löven så det blir möjligen lite spekulation. Men om Emmerdahl är frisk och kurant är det frågan om hur backparen kommer komponeras och vilka som hamnar vi sidan av? Det finns iaf nödvändig konkurrens så ingen kan känna sig bekväm och trygg över sin tröja och som sagt är vi inte heller skadekänsliga heller, har vi möjligen ligans bästa backsida?

Forwards

Inför träningsmatcherna var det inte bara bloggen som var lite oroade över hur alla poäng som vi genom Farley, Hutchings, Lindquist, Ottosson och Talaja tappat skulle kunna ersättas. Efter dessa åtta matcher känner iaf jag mig lite lugnare. Trots att vi har kaptenen på rehab och såväl Emil Lundberg som Cody Murphy inte riktigt kommit i gång har vi producerat, och vi har producerat riktigt bra.

Jag gillar även att vi plockat in lite forwards med attityd och även kilon samt muskler nog att verkligen ta sig in mot kassen.

Det är ändå främst i forwardsdelen och specifikt centrarna vi har en del problem just nu, jag tyckte nog att sportchef Fredrik Grönberg möjligen duckade lite i denna intervju (länk) när bristen på enbart tre naturliga centrar i lagbygget fördes på tal.

Just nu bara två naturliga centrar då kaptenen kör rehab, hur har dina tankar gått kring centerlinjen i lagbygget? – Fredric ligger i fas med den plan som är satt och jag räknar med honom i spel redan i september. I det har Mattias Granlund tagit ett stort ansvar och också visat att han har ett bra centerspel i sig. Därutöver har vi Lukas, Kristoffer och Jacob så centrallinjen känns bra. Dock finns där mycket riktigt en viss sårbarhet, som nu när Fredric ännu är borta och Jacob var på landslagsuppdrag. Därför är det viktigt att vi också ser över de alternativ som finns inom vår egen juniorverksamhet och i samarbetsföreningarna.

Mot MODO spelade ex.vis unge Fahlesson som center, med Fredric Andersson tillbaka någon gång i september förhoppningsvis.. vilka ser du då som lagets fyra centrar? – Ja, det var kul att se Mattias i matchspel där han gjorde ett gott avtryck. Även om det alltid är i nuet vi tävlar så är det är viktigt att också bygga för framtiden. Vi har möjlighet att spela fem bra centrar med olika karaktär och egenskaper utifrån spelform och behov. Ser även styrkan i att både Mattias och Lukas har ett starkt kantspel i sig.

Nu tycker jag visserligen att ex.vis Lukas Ericsson gjort det riktigt bra som center och vad det lider garanterat skulle kunna dra en fjärde lina med bravur men utöver bristen brist på naturliga centrar i bygget har vi även så här långt tekat rätt svagt. Nu är det svårt att hitta statistik från alla matcher, men mot ex.vis Marklunds och de tre matcherna i SCA-cupen vann vi tekningarna bara mot Timrå 24-23. Sedan har även här de naturliga centrarna inte riktigt kommit till i detta moment, vilket fått till följd att vi ex.vis i BP alltid hamnar under tryck eller att vi PP ofta förlorat en tekning och därefter tvingats börja om i egen zon.

#42 Filip Riska var i fjol ovärderlig vid bl.a. tekningar, vem kliver fram i år? Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Hittills har iaf ingen axlat Filip Riskas mantel och detta viktiga moment ska sannerligen inte underskattas.

Men två forwards som verkligen överraskat positivt är hemvändande Oskar Ståhl Lyrenäs och då möjligen centern Lukas Ericsson, på samma sätt rejält sparkapital i Emil Lundberg och Cody Murphy. Här har dock Emil spelat på olika positioner och de har bytts spelare varför tryggheten och kemin med kedjekamraterna kanske ännu inte riktigt infunnit sig.

Lite skillnad mot KHK-linan där Cruseman – Söder – Wiklund varit mer eller mindre intakt under alla åtta matcher. Klart det gör skillnad. Sedan har vi dessutom då ett rejält sparkapital i rehabande kaptenen #13 Fredric Andersson.

* * *

Vilken eller vilka spelare tycker du så här långt under säsongen överraskat mest positivt, respektive möjligen negativt? Fältet som vanligt rätt fritt.. Skriv gärna en kommentar.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: