Sportchef Grönberg: – Backsidan är lagbyggets fundament!

Efter fyra matcher inpå försäsongen dags att ta Björklövens sportchef Fredrik Grönberg lite på pulsen. Vad tycker han om det han sett så långt och hur har nyförvärven skött sig bland mycket annat.

Tjena Fredrik, hur är läget? – Tack det är bara bra. Sitter i bilen på väg till Åkersberga för att se AIK och Vita Hästen så det passar bra med ett samtal.

Fortfarande bara försäsong och alltjämt förberedelser för det som komma skall, men vad tycker och tänker du kring det du sett så här långt? – Har hunnit med att se ett par matcher förutom våra egna och det kommer att bli en riktig härlig HockeyAllsvenska i år. Flera lag som ser intressanta ut. Det syns att lag som AIK, Modo och SSK spänt bågen ytterligare från föregående säsong. Sen har du ett lag som Leksand som också alltid får goda förutsättningar.

En hel del nya spelare jämfört med i fjol, vad tänker du kring de nya. Någon enskild eller några särskilda som stuckit ut lite extra i dina ögon? – Tycker att de nya spelarna visar den ödmjukhet som krävs för att komma in i vårt system där flera spelare från förra säsongen verkligen gått in och satt an tonen i det som ska ske för att ge dem bästa stöd. Ingen vill lämna en träning utan att göra ett tydligt avtryck efter sig, konkurrensen är alldeles för hård för det.

Om vi tar det lite lagdel för lagdel, hur går tankarna kring det vi sett av Pettersson och Masiello? – Oscar och Mattias har tillsammans med vår målvaktstränare Markus redan hittat drivet i arbetet och den kommunikation mellan varandra som ger trygghet och utveckling. Att det också kommer att bli en positiv tävlan om positionen som spelande målvakt inför varje nedsläpp står det inget tvivel om. Det kommer att krävas en enorm hängivenhet och beslutsamhet för att få speltid i Björklöven i år, oavsett lagdel.

#31 Masiello en av lagets två målvakter, vem tar den försa spaden? Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Sedan då backsidan, just nu nio på kontrakt och där lite oprövade namn som Häman Aktell som Tornberg båda överraskat positivt. Vad säger du om backsidan så här långt? – Vår backsida är lagbyggets fundament. Ett fundament som vi kan luta oss mot och som varje dag, varje vecka ska påminna oss om det som Björklöven står för. I detta har samtliga backar visat sig redo så här långt.

Sedan då forwards hur går tankarna? – Vi vet att vi aldrig kommer att kunna tulla på något för att nå den framgång vi önskar. Vårt lag kretsar inte kring enskilda spektakulär stjärnor utan en urkraft som konsekvent arbetar för det vi tror på och det märke vi bär på bröstets framsida. Här i ligger våra forwards styrka.

Just nu bara två naturliga centrar då kaptenen kör rehab, hur har dina tankar gått kring centerlinjen i lagbygget? – Fredric ligger i fas med den plan som är satt och jag räknar med honom i spel redan i september. I det har Mattias Granlund tagit ett stort ansvar och också visat att han har ett bra centerspel i sig. Därutöver har vi Lukas, Kristoffer och Jacob så centrallinjen känns bra. Dock finns där mycket riktigt en viss sårbarhet, som nu när Fredric ännu är borta och Jacob var på landslagsuppdrag. Därför är det viktigt att vi också ser över de alternativ som finns inom vår egen juniorverksamhet och i samarbetsföreningarna.

Rehabande kaptenen #13 Fredric Andersson Arkivbild: Löven4Ever

Nu senast mot MODO spelade ex.vis unge Fahlesson som center, med Fredric Andersson tillbaka någon gång i september förhoppningsvis.. vilka ser du då som lagets fyra centrar? – Ja, det var kul att se Mattias i matchspel där han gjorde ett gott avtryck. Även om det alltid är i nuet vi tävlar så är det är viktigt att också bygga för framtiden. Vi har möjlighet att spela fem bra centrar med olika karaktär och egenskaper utifrån spelform och behov. Ser även styrkan i att både Mattias och Lukas har ett starkt kantspel i sig.

Så här långt väldigt mycket rullande på manskapet, inga direkta specialuppställningar i vare sig PK eller PP. När tycker du det börjar bli dags både träna de detaljerna men även spela i de tänkta konstellationerna på match? – Det stämmer. Vi har ett flertal spelare med egenskaper och skicklighet att spela i dessa olika spelformer. Var eftersom vi satt grunderna i spelformen fem mot fem sett över hela banan kommer vi att fördjupa oss mer i övriga spelformer. Efter SCA- cupen har vi en full träningsvecka med dubbla ispass om dagen med syfte att jobba med detta närmare.

Hur viktigt är det att ha ett både stabilt PK samt ett effektivt PP? Sedan då även att hitta rätt roller för spelarna för att dels kunna nöta momenten på träning som att balansera istid och därigenom belastning under matcherna? – Det är som sagt hög kvalité på HockeyAllsvenskan den här säsongen och små marginaler kommer att avgöra även i år. Så ett väl fungerande spel i PK samt PP blir naturligtvis en viktig del.

Att hålla en tydlighet kring förväntningarna på varandra kopplat till roll och uppgift i laget är en enormt viktig faktor för framgång. Här i får det inte ligga några tveksamheter som skapar otrygghet eller missförstånd. Vi lägger därför gott om tid på såväl individuella samtal som samtal femvis eller i helgrupp.

På slutet en del förändringar i truppen då kontraktet med bl.a. backen Pavel brutits, var tanken i detta avseende här från klubbens sida att dels slimma backsidan och även möjligen ge visst ekonomiskt utrymme i annan lagdel? – Vi har verken budget eller istid att ligga med tio backar och utifrån konkurrensen gjorde vi i samråd med Pavel bedömningen att detta var bäst för bägge parter. Vi måste också se till vår juniorverksamhet där vi har ett flertal duktiga spelare som sakta ska slussas in. Den här veckan har vi tex. haft backarna Albin och Nils uppe för att träna med A-laget.

Ni har även valt att registrera unge backen Hardy som forwarden Eriksson hos Vännäs, är tanken här att de i huvudsak ska träna med Löven och ges möjlighet till spel hos Vännäs i brist av speltid i Björklöven eller hur går dina tankar? – Stämmer. Vi har ett antal spelare med möjlighet att registreras som utlåningsspelare vilket innebär att de kan röra sig fritt mellan klubbarna. En regel skapad just för att optimera utvecklingen hos unga talangfulla spelare. Vi kommer att nyttja styrkan i det samarbete vi har med Teg och Vännäs för att göra så.

Kan det bli aktuellt att fler registrera fler spelare på samma sätt, antingen hos Vännäs HC eller den andra samarbetsklubben Teg SK? – Ja, i kväll spelar tex. William Eriksson, Emil Nordberg, Albin Holmgren och Nils Karlsson med Vännäs borta mot Ö-vik. Det ligger ett stort arbete bakom varje spelare i detta som ställer krav på dialogen mellan tränare, spelare och föreningar. Spelarna måste också hålla en beredskap att med kort varsel vara redo då möjligheter utanför den ordinarie utvecklingsplanen ofta dyker upp med liten föraning.

Just nu alltså nio backar och 15 forwards i truppen, förutsatt att vi undviker skador under försäsongen.. hur länge vill du behålla den här breda truppen för träning och matcher och hur många spelare tänker du i nästa steg att det kan bli aktuellt att låna ut eller registrera för andra klubbar? – Som det ser ut idag har vi inte föravsikt att göra några ytterligare förändringar när det gäller bredden på truppen. Vi kan just nu hålla i gång samtliga spelare i en bra förberedelse för det som komma skall.

Nu fyra matcher kvar till premiären mot MODO, vad vill du främst se i dessa matcher? – Tycker att vi redan nu stundtals visar oss starka i de grunder vi vill förhålla oss till när det gäller vårt eget spel. Tonvikt har legat på att komma rätt i spelet utan puck framförallt i bakplan för att därifrån sedan gå hårt vid puckvinst. Nu har vi börjat flytta fram positionerna i våra påkopplingar över banan och kommer som sagt även att titta mer på PK och PP. Här i vill jag se en fortsatt utveckling sett över dessa matcher.

Stort tack att du tog dig tid Fredrik, nu kör vi vidare mot säsongspremiären! – Ingen fara, tack själv!

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

One thought on “Sportchef Grönberg: – Backsidan är lagbyggets fundament!

  • 30 augusti, 2018 kl. 19:59
    Permalänk

    Jag vill se Häman och Tornberg få mycket istid. Äntligen 2 som snabbt och pricksäkert vänder på spelet från egen zon. Inte något vi varit bortskämda med.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: