”Spöket” powerplay?

Visserligen bara försäsong och så här långt har inga ”riktiga” poäng delats ut, men något som klickat rätt rejält är ändå spelet i numerärt överläge.

Foto: Lövenbloggaren

Visserligen två påsar (#28 Åkerström, #24 Hage) mot MODO i upptakten av SCA-cupen och under hela försäsongen tre mål i spelformen, men just nu känner jag tyvärr att spelformen blivit ett litet spöke för killarna.

Fagervall beskrev det tidigare till Sundsvalls Tidning som ett vykort stundtals och bloggen har vid tidigare inlägg efterlyst betydligt mer fantasi och mycket mer rörelse från killarna, men det har tyvärr nästan sett ut som spelarna på bordshockey-spelet.

Fasta positioner och dessvärre ett väldigt förutsägbart mönster. Lägg därtill passningshastighet och -kvalité, samt generellt lågt pucktempo utöver denna statiska uppställning.

Vi tappade dessutom in en kasse mot Timrå trots spel i numerärt överläge och efter kassarna mot MODO har vi spelat drygt 18 minuter i spelformen, då har även ca fem minuter av dessa varit i spel 5-3.

Då kan man hoppas på, och även ska förvänta sig produktion framåt.

Här gäller det verkligen att knäcka nöten, vi kan inte komma till ligastart utan ett fungerande special teams. Så här långt 80% i BP vilket är ok och även om det finns potential att utveckla även det spelet, känns ev. mål i PP som en nödvändighet när vi har ett så pass defensivt inriktat tänk som vi har genom vårt sätt att spela.

Vad är då lösningen?

Här finns så klart inget enkelt svar, men när Fagervall/Jäger tidigare pratat om att testa tre olika enheter tycker jag istället man borde fokusera på enbart två.

Med två olika uttalade enheter, borde man även kunna nöta spelformen på träningar på ett annat sätt gentemot de spelare man har för avsikt att nyttja i BP. Boxplay så klart lika viktigt att det funkar och genom att sätta tydliga roller för special teams, möjligen även att bygga femmorna därefter kan det komma bära frukt framöver.

Vilka spelare ser jag i de olika spelformerna?

PP 1

#26 Stenqvist, #49 Backman, #90 Hutchings, #18 Ottosson, #19 Farley.

Vår just nu hetaste duo måste ges än mer tid även i detta moment och genom att spetsa med Jacob på blå, Hatchkings ute till vänster och en rörlig Backman som dessutom kan ta jobbet framför mål en på förhand rätt intressant uppställning. Här skulle man möjligen även kunna sätta #12 Pavel i stället för Backman framför kassen med fokus på att skymma keeper, raka in returer och skapa utrymme för kamraterna.

PP 2

#28 Åkerström, #57 S Andersson, #7 Lindquist, #13 F Andersson, 14 Murphy.

Här borde vi ha en klart intressant utmanande uppställning när David har ett spelsinne utöver det vanliga, vi har även två producerande backar där jag kan se Stefan i Alex roll ute till vänster i bristen på andra right-alternativ. Med en lite friare Cody som dessutom kan ta jobbet framför kassen en spelare som dessutom borde kunna ge lite utrymme för övriga på isen.

BP 1

#8 Pukka, #37 J Andersson, #20 Granlund, #33 Jonsson

Här tycker jag Mikko tillsammans med duon Messy och Granlund blir en perfekt första uppställning. Visserligen två leftbackar, men när jag nu har lite svårt att se Jacob i någon av våra förhoppningsvis producerande PP-uppställningar får han i stället ett stort ansvar med Mikko gällande vårt boxplay. En kvartett som absolut borde kunna hålla väldigt tätt.

BP 2

#12 Pavel, #49 Backman, #22 Johansson, #24 Hage

Även denna uppställning känns väldigt trygg när vi genom Backman och Johansson har nyttig erfarenhet och genom Hage dessutom har en suverän tekare. I fjol en av ligans bättre och med Pavel vid egen kasse knappast någon motståndare som lär får jobba ostört.

* * *

Genom dessa uppställningar även möjlighet att nöta dessa så viktiga detaljer även på träningarna.

Men hur det sett ut hittills nästan nödvändigt att Supporterspelaren 17/18 och den obligatoriska Företagsspelaren (Trotter, Hamill etc.) för säsongen är rejäla offensivt inriktade pjäser.

Defensivt med både Adam och Oscar i kassen, med bl.a. Mikko, Simon, Jacob på backen känns det rätt stabilt men frågan är ifall vi har tillräckliga offensiva skills?

Kommentarer, tankar eller synpunkter.. Fältet som vanligt rätt fritt.

One thought on “”Spöket” powerplay?

  • 7 september, 2017 kl. 17:13
    Permalänk

    Ett bra PP handlar till stor del i kvalité och skills på just spelarna, något vi inte har ett överflöd av precis. Att då tro att vi ska kunna spela ihop 3st olika enheter är ju bara naivt, näst intill dumt, att tro. Självklart ska vi låta 2 enheter träna ihop sig men kan vi få till en som fungerar normalt, och i synnerhet bättre än förra säsongen, då ska vi nog vara nöjda. Att låta tempodödare som Kim och Steffe spela PP borde vara straffbart. Det är vad jag tycker.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: