Spelargenomgång efter 1/4 av serien

Vi tänkte att vi skulle ge oss på att gå igenom varje spelare dels lite statistiskt, men även en liten bedömning. Här har ni alltså en liten lördagsläsning i nummerföljd.

#13 Fredric Andersson leder sitt Björklöven på ett föredömligt sätt. Lucas Norlin

Målvakter:

30 Mattias Pettersson
Bara fått två matcher i kassen så här långt och känslan just nu om inget överraskande händer att det bli att stå ungefär var sjätte match säsongen ut. Otacksamt läge, men skött sig bra de få chanser han fått. 91,67 % i räddningsprocent är en helt ok siffra.

35 Joe Cannata
Kom som okänd, men har snabbt visat att han förmodligen är seriens bästa målvakt. Toppar målvaktsligan i både procent (94,82 %) och i GAA med 1,44.  Inger ett lugn som sprider sig vidare i laget vilket 15 insläppta på 10 matcher visat. Ligger fortfarande före Anton Öhman i poängligan.

Backar:
5 Hardy Häman-Aktell
Hardy har tagit ett rejält kliv från ifjol i den svåra andrasäsongen i en liga och uppvisat ett mognare och stabilare spel, både offensivt som defensivt, mycket tack vare betydligt mer ansvar och istid i år, vilket tredje mest istid bland backarna visar. Har redan fördubblat sin målskörd på 12 matcher mot 34 matcher ifjol och det känns som att det fortfarande finns fler kliv att ta.

7 Alexander Hellström
Den hårdföre backen hat haft otroligt otur med skador de senaste två säsongerna och har i år bara spelat en match och hann där bara delta i 6:45 innan han skadades igen. För lite tid för att bedömas, men är förstås en tillgång som rollspelare i defensiven.

8 Alexander Deilert
Han visade redan ifjol vilken klassback han är på hockeyallsvensk nivå och ledde poängligan bland backar (3+5) efter sju matcher när skadan var framme. Håller han det snittet kommer han slå sitt poängrekord för en säsong som är 31 poäng, om han nu kan återkomma i spel snart pga. av sin hjärnskakning. Oerhört viktig för Björklövens offensiv med sina precisa förstapass och kreativitet i offensiv zon, främst i powerplay. Får helt riktigt mycket istid både i PP och PK och har snittat 24:13 hittills, överlägset mest i laget. Lagets bäste back så här långt och är trots lagets framfart efterlängtat.

12 Brian Cooper
Riktigt bra allroundback med fantastiskt spelsinne som jag dock trodde skulle få en än mer offensiv roll än han fått. Inledde säsongen som PP-back, men har inte fått chansen på ett bra tag.  Snittar dock hela 21:40 vilket är näst mest i laget. Grym i det tysta där han ofta läser av motståndares uppspel som tar stopp innan det ens har börjat. Känns dock som att poängproduktionen borde kunna vara högre (0+2), med tanke på vilka uppåkningar han brukar kunna bjuda på när han lägger den manken till. Lagets överlägset meste tacklare med 14 st, vilket är mer än dubbelt upp mot näste meste tacklare.


22 Andreas Hjelm
Relativt okänd i min bok innan han kom till Björklöven, men vilken spel han uppvisat. Fått stort förtroende av ledningen och snittar 19:15 vilket är fjärde mest bland backar och uppvisar ett stabilt och uppoffrande försvarsspel. Grym i PK. Lär dock få svårt att komma upp i fjolårets toppnotering i hockeyallsvenskan med 20 poäng (3+17), med +6 efter 12 matcher är inte fy skam.. Kontraktet går ut den 30 oktober. Vad händer sen?

24 Ludvig Stenvall
Var nog påtänkt som sjundeback när säsongen drog igång, men fått en del istid i och med alla backskador och visat att man med tiden kan bli en riktigt stabil back. Bra handleder i uppspelsfasen med bra förstapass och bra spelsinne, men har en del att jobba på i defensiven och spelet utan puck.

26 Oliver Larsen
Den 20-årige dansken som räknas som förstaårssenior är inne på sin femte hela A-lagssäsong(!), men väntar ännu på sin första poäng i Björklöven. Verkar mycket hockey i sig, men har ännu inte fått ut i det i Björklöven, trots en snittid på isen på 17:17. Här känns det som att det finns sparkapital.

43 Alexander Popovic
Unge Alexander har inte fått en enda sekundsspeltid, trots att han registrerats för hela fem matcher i år och kan därför inte bedömas. Varit utlånad till Teg en del.

52 August Tornberg
Svarade ifjol för en intressant förstasäsong i hockeyallsvenskan med 4+8 på 42 matcher, men har hamnat lite i skymundan i och med alla nyförvärv på backsidan för att ges möjlighet att ta nästa kliv. Har känts lite för snäll på isen och ger även ibland ett osäkert intryck, men har börjat tuffa till sig på sistone och det gillas. 1+2 hittills är helt ok med tanke på den begränsade istiden har fått (16:13). Känslan har varit att han varit inne på många baklängesmål (6 st), men +2 är då bra.

Forwards:
10 Emil Norberg
Emil har bara fått knappt fyra minuters istid (3:41) över de tre matcher han varit ombytt och spelat för lite för att bedömas. Ofta utlånad till Vännäs HC i HockeyEttan.

11 William Eriksson
Wille har efter sin debutsäsong ifjol, men bl.a. utlåning till Vännäs tagit ett rejält kliv i år. Pålitlig målskytt i powerplay och kreativ och snabb i anfallszon vilket förstås är ett måste när han inte riktigt har kroppshyddan med sig. Visade sig också riktigt stabil defensivt till undertecknad jinxade bort den delen. Håller han i sitt poängsnitt hittills (3+1) kommer han sätta personbästa i hockeyallsvenskan, då det blev fem mål och tre assist på 29 matcher ifjol. Skulle dock behöva bygga på sig några kilo muskler för att på allvar kunna ta nästa kliv.

13 Fredric Andersson
Lagkapten Andersson leder laget som en riktigt lagkapten ska göra. Han har inlett säsongen fullkomligt strålande och snittar så här långt mer än en poäng per match, nio mål och sju assists på 13 matcher. Känner vi doften av förste löv över 60 poäng sedan säsongen 01/02 då Alexander Beliavski mäktade med 72 poäng? Rekordet sen dess är Jesper Jäger på 46 poäng säsongen efter. Tar ett stort ansvar i såväl offensiven som defensiven och leder serieledarna på ett ypperligt sätt. Näst mest istid bland forwards (18:23) och seriens tredje effektivaste spelare med mål på 26.47 % av skotten. Han är också noterad för tre matchvinnande mål, vilket är mest i laget.

15 Tyler Vesel
Bra tre matcher spelade men Tyler visar att han kan bli en viktig kugge i Björklövens lagbygge. Mål i debuten och hela 64,29 % i tekningar bådar gott för framtiden.

19 Kristoffer Söder
Defensiv specialisten Söder får klart begränsat med speltid och snittar inte mer än 10:34 per match, men tar sin roll på fullaste allvar. Mycket bra i PK och kan även vara smålurig i anfallszon. Är och har förvisso aldrig varit en mål- och poängmaskin, men måste börja ta tillvara på de enorma lägen han ibland kan stressa fram genom grym checking. Det håller inte att bara göra mål med axel och andra kroppsdelar.

21 Erik Rainersson
Erik lånades likt Norberg ut till hockeyettan med Tegs SK i Eriks fall, men fått en del istid pga. alla skador. Han har dock förtvivlat svårt att få ut något av sitt spel, mycket pga. sin begränsade kroppsyta.

29 Alexander Wiklund
Wiklund är utan tvekan säsongens succé så här långt. A:et på bröstet har fått den tidigare småelake spelaren att mogna och ta ett större ansvar. Har en grym förmåga att ta sig in i skottlinjen och vara en vagel i ögat på motståndarmålvakterna. I Wiklund vet vi alltid vad vi får.

40 Sebastian Selin
Sebbe är spelaren man väntat på att det ska lossna för. Oerhört snabb och bra på att komma till lägen och nu har äntligen målen börjat trilla in. Håller han det här snittet är han god gör 35 poäng, vilket skulle vara ett prydligt rekord i hockeyallsvenskan. Bäst hittills är debutsäsongen i Almtuna (9+17).

53 Lukas Ericsson
Likt Hellström varit oerhört skadebenägen och bara deltagit i fyra matcher och snittat 7:24. Är dock en bra beståndsdel i fjärdelinan och sköter sin roll som spelförstörare på ett bra sätt. Väldigt användbar i PK.


70 David Eriksson
Unge Eriksson (01:a) gick rakt in i Lövensfansens hjärta med ribbskott som ingen ännu sett, inte ens på repriser. Sen dess har han fått en del istid, mycket pga skadeläget på forwardssidan, men har inte uträttat något utöver någon dragning här och där. Lite valpig i sin spelstil, men kan bli bra vad det lider.

71 Oskar Stål Lyrenäs
Oskar återkom till moderklubben ifjol och fick en helt ok förstasäsong, den andra i Hockeyallsvenskan och nu till den andra hemma och tredje totalt var förväntningarna ganska stora på honom, men likt alla fans väntar Lyran på att det ska lossna. Numera degraderat till fjärdelinan och sidsteppad i PP. Här förväntar jag mig mycket mer än vad han visat upp hittills. 7 poäng i MODO,14 poäng i fjol, borde kunna bli minst +20 denna säsong, men med dagens snitt landar han på 17 poäng, vilket inte är ok i min bok för en spelare av hans klass som borde kunna leda ett lag. Känns som att mycket sitter i huvudet. Lösgör han dom knutarna kan han bli hur bra som helst.

77 David Lindquist
Skridskovirituosen Lindqvist återkom med svansen mellan benen från Luleå under fjolåret och har inlett säsongen riktigt bra mellan våra transatlanter, som vikarierande center, men som numera blivit ytter som ju mer av hans hemmabana. Har inlett med ett mål och sju assist och håller han detta snitt kommer han sätta personligt poängrekord i hockeyallsvenskan och uppnå 34 poäng. Han har 28 poäng som bäst hittills. Skulle han bara våga ta skott oftare skulle nog poängskörden bli än högre. Dessvärre kanske poängskörden kommer dala då han degraderats från förstecenter till ytter i tredje och även tappat sin plats i PP.

79 Emil Lundberg
Emil hade en fantastisk säsong där han lämnade för Djurgården säsongen 14/15 då han mäktade med 25 poäng på 33 matcher. Efter fjolårets hyfsade säsong fanns stora förväntningar inför denna, men efter en rätt tung inledning var skadehelvetet framme och det har hittills bara blivit två assists på sex matcher och vi väntar nu på att hans axel ska läka ihop. Ser vi tillbaka till just rekordsäsongen 14/15 var inledningen rätt tung, men efter en knäskada kom han tillbaka och öste in mål. Det scenariot hoppas jag på även denna gång.

90 Alex Hutchings
Snipern från Burlington är i Löven för tredje gången och denna gång som en helt annan spelare. Förr var skottet och målskyttet hans adelsmärke, men nu är han förvisso en skytt, men ännu i år inte av prickskytterang ännu, men än mer en grovjobbare och pådrivare. En kille som tar ansvar och samtidigt kryper motståndarna under skinnet. Utnyttjas alldeles för ofta i PP som avslutare vilket gör att han blir allt för förutsägbar. Används i min bok helt fel till vänster utan borde mer användas mitt i slottet då hans handledsskott vida besegrar hans direktskott. Fyra mål hittills är godkänt, men ser man på antalet skott borde det blivit fler, hela 45 skott på mål. Antalet som inte gått fram vill jag inte ens spekulera i. Håller han det här snittet landar han på 15 mål vilket är helt ok och sett till poäng skulle han sluta på 35. Senast han var här gjorde han 32. Där ser vi kravbilden vi har.

91 Justin Crandall
Justin har inlett över förväntan med 15 poäng (5+10) på 13 matcher. Giftig och kreativ i det offensiva spelet, men även en spelare som kan ta det defensiva skitjobbet. Ingen lyxspelare på det sättet. Håller han det här poängsnittet landar han på mäktiga 59 poäng, att jämföra med 42 poäng på 51 allsvenskan matcher ifjol.

96 Pontus Andreasson
Helt okänd bekantskap inför säsongen, men jag direkt såg vilken potential det finns i denna elegante hockeyspelare. Känns som att man mycket väl kan göra samma resa som Jacob Peterson gjorde i Björklöven. Har dock betydligt mer uppsida i det offensiva än i det defensiva, men det lär komma med mer rutin. 2+6 hittills är bra under sin första säsong i hockeyallsvenskan. Snittar 15:17 vilket är nionde mest bland forwards. Känns som att den gode Pontus kan bli precis hur bra som helst. (All denna statistik och alla tankar baserar sig på läget innan mötet med Mora igår. Källa: hockeyallsvenskan.se, stats.swehockey.se samt elitprospects.com)

3 thoughts on “Spelargenomgång efter 1/4 av serien

 • 26 oktober, 2019 kl. 07:44
  Permalänk

  Ang Larsen. Tycker han varit briljant. Allt handlar ju inte om poäng. Jag värdesätter jobbet han lägger ned varje byte högre.

  Apropå briljant!

  Underbar jämförelse mellan svikaren Anton Öhman och Canatta i poängproduktion??

  Svar
 • 26 oktober, 2019 kl. 12:58
  Permalänk

  Tycker Tornberg är bra mycket stabilare än Hardy, många mål Tornberg är inne på är misstag från Hardy. Larsen också stabil och bra spelförståelse. Tycker dock vi har sjukt mycket stabilare backar denna säsong än ifjol och man är inte orolig på samma sätt.

  Svar
  • 26 oktober, 2019 kl. 13:44
   Permalänk

   Ja, vi tappar alltså tre backar till högre ligor och skulle inte vilja ha tillbaka en enda. Älskar vår backsida. Snacka om att den ihop med Cannata är navet i vår framgång. Sen gör ju forwardssi det som förväntas av dom. Nä, jäklar vad bra det ser ut.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: